Tarta sernikowa
- Mąka pszenna typ 550 (250 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Cukier puder (60 g)
- Twaróg sernikowy (500 g)
- Żelatyna (20 g)
- Mleko 2% - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Przepis na tartę sernikową krok po kroku
Mąkę przesiej do miski.
Do mąki dodaj zimne masło oraz połowę cukru pudru.
Ze składników zagnieć gładkie ciasto.
Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie piekarnik nagrzej do 180°C.
Formę na tartę wysmaruj masłem.
Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Mleko zagotuj i rozpuść w nim żelatynę.
Przy pomocy miksera zmiksuj twaróg z dodatkiem śmietany oraz cukru pudru.
Do masy twarogowej powoli wlej rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę z mlekiem, cały czas mieszając masę.
Masę wylej na podpieczony spód tarty.
Gotowe ciasto włóż do lodówki na około 30 minut, aby masa dobrze stężała.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat tarty sernikowej
Pyszna tarta sernikowa to doskonały pomysł na przekąskę na imprezę rodzinną lub spotkanie ze znajomymi. Stanowi doskonały dodatek do kawy oraz herbaty. Tarta sernikowa będzie stanowiła również doskonałą przekąskę dla dzieci. Przepis na tartę sernikową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier puder, twaróg sernikowy, żelatyna, mleko spożywcze oraz śmietanka kremówka. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych dlatego bez problemu możesz przygotować pyszną tartę.
Jak zrobić tartę sernikową? Mąkę przesiej do miski. Do mąki dodaj zimne masło oraz połowę cukru pudru. Ze składników zagnieć gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na tartę wysmaruj masłem. Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Mleko zagotuj i rozpuść w nim żelatynę. Przy pomocy miksera zmiksuj twaróg z dodatkiem śmietany oraz cukru pudru. Do masy twarogowej powoli wlej rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę z mlekiem, cały czas mieszając masę. Masę wylej na podpieczony spód tarty. Gotowe ciasto włóż do lodówki na około 30 minut, aby masa dobrze stężała. Przed podaniem ciasto możesz posypać kakao lub udekorować świeżymi sezonowymi owocami.
Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego składnika mineralnego budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.
Podsumowując prosty przepis na tartę stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Tarta najlepsza jest na następny dzień. Smaczna tarta to również dobra alternatywa dla tradycyjnego sernika, który chętnie przygotowywany jest na uroczystości rodzinne lub święta. Tarta stanowi również doskonałe źródło niektórych składników odżywczych.
Alergeny w tarcie sernikowej
Lista alergenów dla tarty sernikowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
- Mleko 2%
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tarty sernikowej
Tarta sernikowa jest słodkim wypiekiem zawierającym dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.