Przepis na tarator krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek, czosnek
To będzie niezbędne
tarka, duża miska

Ogórka przekrój na pół i wydrąż z niego pestki.

W misce umieść jogurt grecki i wlej 200 ml wody oraz kefir, dodaj sól i pieprz.

Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę.

Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.

Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym.

Do miski z jogurtem dodaj czosnek, cebulę i zetrzyj ogórka.

Dodaj posiekany koper i szczypior i wymieszaj.

Posiekaj orzechy włoskie.

Podawaj w głębokich talerzach a wierzch udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.

Zupa tarator podana w drewnianej miseczce. Dookoła leżą gałązki koperku.
Tarator
Koszt przygotowania dania
29.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
341 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
16

Tarator - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarator

Tarator to doskonała propozycja na pyszną orzeźwiającą zupę w upalne letnie dni. Chłodnik tarator to tradycyjna zupa bułgarska. Przepis na chłodnik bułgarski jest bardzo prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia tego pysznego chłodnika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jogurt grecki, kefir, ogórek zielony, czosnek, cebula, koper, szczypior, orzechy włoskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić tarator? Ogórka przekrój na pół i wydrąż z niego pestki. W misce umieść jogurt grecki i wlej wodę oraz kefir, dodaj sól i pieprz. Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym. Do miski z jogurtem dodaj czosnek, cebulę i zetrzyj ogórka. Dodaj posiekany koper i szczypior i wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach, a wierzch udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.

Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Ogórek zawdzięcza kolor barwnikowi zwanemu chlorofil, jest to zielony barwnik zawarty w roślinach. Ma on silne właściwości przeciwutleniające. Wspomaga detoksykację organizmu oraz usuwanie patogenów z flory bakteryjnej. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując chłodnik z ogórków i orzechów to doskonała propozycja na szybką zupę. Zupę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pyszny chłodki najlepiej sprawdzi się w upalne letnie dni, lecz można go przygotowywać o każdej porze roku.

Wartości odżywcze tarator

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
122.05 kcal
341.75 kcal
Białko
4.70 g
13.16 g

Węglowodany w tarator

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
8.28 g
23.17 g
Węglowodany przyswajalne
7.44 g
20.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.83 g
2.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
8.30 g
23.24 g
Tłuszcze nasycone
1.50 g
4.19 g
Tłuszcze nienasycone
6.81 g
19.05 g
Tłuszcze jednonasycone
2.72 g
7.61 g
Tłuszcze wielonasycone
4.09 g
11.45 g
Cholesterol
0.89 mg
2.49 mg

Witaminy w przepisie na tarator

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
54.79 µg (mcg)
153.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.18 mg
8.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Witamina E
0.31 mg
0.87 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
46.33 µg (mcg)
129.73 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.25 mg
0.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.61 µg (mcg)
49.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
16.71 µg (mcg)
46.79 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarator

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
22.41 mg
62.74 mg
Potas
165.72 mg
464.00 mg
Wapń
75.74 mg
212.07 mg
Fosfor
92.19 mg
258.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.14 mg
61.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.42 mg
1.18 mg
Cynk
0.53 mg
1.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarator 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarator

Lista alergenów dla tarator przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty
    • Kefir
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania tarator

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
400 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 400 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Jogurt grecki pełnotłusty
600 g
3.60
Za 180.0 g
Liczba opakowań 4
12.00
Za 600 g
Kefir
300 g
2.20
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 300 g
Orzechy włoskie
120 g
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
47.60
Jak oceniasz przepis na tarator
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.9% osób