Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Szpinak (600 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Mascarpone (200 g)
- Ser parmezan (100 g)
- Masło (50 g)
- Pomidory koktajlowe - 10 sztuk (200 g)
Przepis na tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem krok po kroku
Na patelni rozpuść masło (30g), podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, dopraw solą, pieprzem oraz oregano i usmaż razem z czosnkiem.
Zmniejsz ogień i dodaj mascarpone do kurczaka, wymieszaj do połączenia składników.
W misce umieść żółtka, mąkę pszenną i pół łyżeczki soli, dodaj 4 łyżki rozpuszczonego masła i zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto makaronowe rozwałkuj cienko i potnij na paski szerokości 2 centymetrów.
W garnku zagotuj ok 5 litrów wody, wsyp łyżkę soli i na wrzątek wrzuć makaron, gotuj 3-4 minuty.
Odcedź i do makaronu dodaj kurczaka w mascarpone, wymieszaj, dodaj starty parmezan, liście szpinaku oraz pokrojone w połówki pomidory koktajlowe, wymieszaj i podawaj w głębokich talerzach.
-
Tagliatelle
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Makaron z łososiem wędzonym
-
Tagliatelle z krewetkami
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Tagliatelle z łososiem
-
Tagliatelle z kurkami
-
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
-
Tagliatelle z grzybami
-
Tagliatelle z cukinii
-
Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym
-
Tagliatelle naleśnikowe
-
Tagliatelle carbonara
-
Tagliatelle z pieczarkami
-
Tagliatelle z suszonymi pomidorami
-
Tagliatelle z borowikami
-
Tagliatelle z tuńczykiem
-
Tagliatelle
Więcej informacji na temat tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem
Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem to pyszny i zdrowy makaron dla całej rodziny, który możesz podać na obiad. Tagliatelle to tradycyjny makaron pochodzący z Włoch. Jego kształt to długie wstążki o szerokości od 0,6 do 1 cm. Wykorzystuje się go do podania z sosami o dużej gęstości, szczególnie mięsnymi, rzadziej wegetariańskimi. Przepis na tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem jest łatwy do przygotowania, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia domowego tagliatelle z dodatkami potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, żółtko jaja, pierś z kurczaka bez skóry, czosnek, szpinak świeży, pomidory koktajlowe, serek mascarpone, ser parmezan, masło oraz sól, pieprz i oregano.
Jak zrobić tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem? Na patelni rozpuść masło, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, dopraw solą, pieprzem oraz oregano i usmaż razem z czosnkiem. Zmniejsz ogień i dodaj mascarpone do kurczaka, wymieszaj do połączenia składników. Teraz przygotuj domowy makaron. W misce umieść żółtka, mąkę pszenną i pół łyżeczki soli, dodaj 4 łyżki rozpuszczonego masła i zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj cienko i potnij na paski szerokości 2 centymetrów. Możesz także wykorzystać końcówkę do robienia makaronu do robota kuchennego jeśli taką posiadasz. W garnku zagotuj ok 5 litrów wody, wsyp łyżkę soli i na wrzątek wrzuć makaron, gotuj 3-4 minuty. Odcedź i do makaronu dodaj kurczaka w mascarpone, wymieszaj, dodaj starty parmezan, liście szpinaku oraz pokrojone w połówki pomidory koktajlowe, wymieszaj i podawaj w głębokich talerzach.
Podsumowując pomysł na szybki makaron to zdrowe i smaczne danie dla całej rodziny. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie domowego makaronu, użyj gotowego sklepowego makaronu, możesz także kupić w sklepie świeży makaron, który jest smaczniejszy niż wersje suszone. Dobry makaron z kurczakiem w kremowym sosie oraz dodatkiem świeżego szpinaku i pomidorów to źródło wielu cennych witamin i przeciwutleniaczy.
Alergeny w tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem
Lista alergenów dla tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Ser parmezan
- Masło
Wartości odżywcze tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem
Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem to pełnowartościowe danie. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Dzięki dodatkowi szpinaku zawiera żelazo oraz sporą ilość błonnika.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.