Tabulleh

Opublikowano: 26.01.2023 r., 18:16 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka tabbouleh z natką pietruszki
Tabulleh
Poznaj przepis na niezwykle pyszną i lekką sałatkę libańską, która serwowana jest z natką pietruszki i kaszą bulgur. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych.
Przygotowanie 20 min
344 kcal
Kcal w porcji
395 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Kasza bulgur (50 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Ogórek (90 g)
  • Cebula (25 g)
  • Mięta (10 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sok z cytryny (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na tabulleh krok po kroku

Kaszę bulgur zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem do momentu, aż napęcznieje.

W międzyczasie pokrój pomidora i ogórka w drobną kosteczkę, a cebulę drobno posiekaj.

Miętę i natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.

Następnie przygotuj lekki sos do sałatki: do miseczki dodaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i/lub ulubione zioła.

Gotową kaszę bulgur wymieszaj z pokrojonymi warzywami i ziołami.

Całość polej sosem i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na tabulleh
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat tabulleh

Tabulleh to libańska sałatka pochodząca z krajów arabskich. Przepis na tabulleh jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Nie wymaga zbyt wiele czasu, a co najważniejsze jest bardzo smaczny. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych. Taki posiłek to najlepsza propozycja na śniadanie do pracy lub szkoły.

Składniki, które potrzebujesz do przygotowania sałatki to: kaszę bulgur, natkę pietruszki, pomidora, ogórka, cebulę, miętę, oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i/lub ulubione zioła.

Jak zrobić tabulleh? Rozpocznij od przygotowania kaszy, na początku zalej ją wrzątkiem i odstaw pod przykryciem do momentu, aż napęcznieje. W międzyczasie pokrój pomidora i ogórka w drobną kosteczkę, a cebulę drobno posiekaj. Miętę i natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Następnie przygotuj lekki sos do sałatki. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i/lub ulubione zioła np. zioła prowansalskie, bazylię suszoną. Gotową kaszę bulgur wymieszaj z pokrojonymi warzywami i ziołami. Całość polej sosem i dokładnie wymieszaj.

Kasza bulgur charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i jest spożywana już na całym świecie. W 100 gramach kaszy bulgur znajduje się 360 kcal, 12.5 g białka, 1.8 g tłuszczy, 69 g węglowodanów i 8 g błonnika pokarmowego. Zawiera wiele cennych witamin głównie z grupy B (niacynę, tiaminę, kwas pantotenowy) oraz składniki mineralne takie jak mangan, magnez lub fosfor. Kasza bulgur zawiera, również mnóstwo związków prozdrowotnych takich jak np. antyoksydanty i związki fenolowe. Dzięki temu wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie całego układu nerwowego oraz obniża ciśnienie krwi.

Tabulleh jest pyszny, dobry i najlepszy dla osób, które uwielbiają proste rozwiązania. Sałatka przygotowana jest głównie z natki pietruszki i kaszy bulgur, to właśnie te dwa składniki wpływają na delikatny smak i aromat dania.

Alergeny w tabulleh

Lista alergenów dla Tabulleh przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kasza bulgur

Wartości odżywcze tabulleh

na 100g gotowej potrawy

Sałatkę można przechowywać w lodówce i zjeść w kolejnym dniu. Do sałatki można użyć czerwoną cebulę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(395g)
Energia (kcal)
87.29
344.80
Białko (g)
2.57
10.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(395g)
Węglowodany (g)
14.41
56.91
Węglowodany przyswajalne (g)
11.66
46.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.75
10.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(395g)
Tłuszcz (g)
2.90
11.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.60
2.35
Tłuszcze nienasycone (g)
2.30
9.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.90
7.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.40
1.59
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: kasza bulgur, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(395g)
Witamina A (µg (mcg))
45.90
181.30
Witamina B6 (mg)
0.13
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
16.31
64.43
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.61
2.43
Brak danych dla: mięta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.27
Ryboflawina (mg)
0.05
0.19
Niacyna (mg)
1.07
4.21
Foliany (µg (mcg))
23.84
94.15
Beta karoten (µg (mcg))
462.54
1827.05
Brak danych dla: mięta.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(395g)
Sód (mg)
9.14
36.10
Potas (mg)
251.87
994.90
Wapń (mg)
31.73
125.35
Fosfor (mg)
64.47
254.65
Magnez (mg)
34.43
136.00
Żelazo (mg)
1.01
3.98
Cynk (mg)
0.49
1.92
Miedź (mg)
0.10
0.41
Szacunkowy indeks glikemiczny tabulleh 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tabulleh

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza bulgur
50 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 50 g
Pomidor
170 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Ogórek
90 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 90 g
Cebula
25 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Mięta
10 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
47.00