Szynka w galarecie

Opublikowano: 20.10.2021 r., 21:17 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galaretka z szynką i pietruszką
Szynka w galarecie
Szynka w galarecie z Twoimi ulubionymi dodatkami to idealna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas spotkania z przyjaciółmi. Nasyci Was podczas sylwestrowej zabawy lub odegra ważną rolę jako świąteczna przystawka.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 180 min
110 kcal
Kcal w porcji
86 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Szynka wiejska - 10 plasterków (120 g)
  • Jajko - 5 sztuk (5 szt.)
  • Serek kanapkowy naturalny - 1 opakowanie (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Natka pietruszki - 1 garść (40 g)
  • Żelatyna - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, żelatyna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, prostokątne naczynie, lodówka

Przepis na szynkę w galarecie krok po kroku

W przygotowanym bulionie warzywnym rozpuść żelatynę. Ważne aby bulion był ciepły w momencie rozpuszczania w nim żelatyny.

Odstaw żelatynę do ostygnięcia.

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Plasterki szynki posmaruj serkiem kanapkowym, dodaj paprykę pokrojoną w słupki, jajka pokrojone w ćwiartki i posiekaną natkę pietruszki.

Zwiń plastry szynki z nadzieniem w rulony i ułóż w naczyniu.

Zalej rulony szynki przygotowaną żelatyną i włóż do lodówki. Gdy galareta się ściągnie, danie będzie gotowe.

Jak oceniasz przepis na szynkę w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat szynki w galarecie

Szynka w galarecie to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się chyba u każdego. Nic dziwnego! Roladki z szynki to szybki pomysł na zimną przekąskę z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Głównym składnikiem jest wędlina a reszta to już wodza Twojej fantazji. W zawijanej szynce może znaleźć się wszystko to co najbardziej lubisz. Można postawić na gotowane jajka w towarzystwie świeżych warzyw i ziół. Mogą być nadziewane gotowanymi jajkami

pokrojonymi w „ósemki”. Pamiętaj o dodatku świeżych warzyw, wybieraj te które charakterystycznie chrupią podczas jedzenia. Do takich warzyw należy np. papryka, ogórek konserwowy lub kiszony. Rodzaj wędliny, także jest dowolny. Warto ją posmarować serkiem lub chrzanem doda to dodatkowego smaku i wyrazistości całej potrawie. Lepszym wyborem będą warzywa chrupkie, twarde niż mięsiste lub wodniste np. pomidor. Za bulion potrzeby do przygotowania żelatyny może posłużyć warzywny wywar, który pozostał po obiedzie a jeszcze lepszym rozwiązaniem będzie rosół z niedzielnego obiadu. Długo gotujący się wywar na bazie mięsa świetnie się tutaj sprawdzi. Nada charakterystycznego pełnego i wyrazistego smaku. Gotowe roladki z szynki możesz udekorować niewielką ilością majonezu, na każdej roladce z szynki, dodaj listki świeżej natki z pietruszki i plasterki cytryny. Danie na półmisku w towarzystwie innych przekąsek. Na pewno zrobisz kulinarne wrażenie na gościach. Za dodatek do przekąski na zimno możesz podać pieczywo. Postaw na pełnoziarniste na zakwasie z dodatkiem masła. Zawijana szynka to nie tylko idealny pomysł jako danie w dużym gronie rodziny i przyjaciół. Sprawdzi się także jako zimna przekąska podczas zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych czy na imprezę sylwestrową z przyjaciółmi. Możesz zmniejszyć ilość składników i przygotować je tylko dla Ciebie i Twoich domowników lub partnera.

To idealny pomysł na kolację w jesienno-zimowym okresie.

Jak zrobić szynkę w galarecie? Poznaj szybki przepis na szynkę w galarecie i podziel się nim ze znajomymi.

Alergeny w szynce w galarecie

Lista alergenów dla szynki w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy naturalny
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze szynki w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(86g)
Energia (kcal)
128.08
110.15
Białko (g)
7.22
6.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(86g)
Węglowodany (g)
3.13
2.69
Węglowodany przyswajalne (g)
2.49
2.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
0.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(86g)
Tłuszcz (g)
9.74
8.37
Tłuszcze nasycone (g)
5.83
5.01
Tłuszcze nienasycone (g)
3.91
3.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.04
2.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
0.75
Cholesterol (mg)
118.12
101.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(86g)
Witamina A (µg (mcg))
143.23
123.18
Witamina B6 (mg)
0.15
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.23
Witamina C (mg)
28.71
24.69
Brak danych dla: serek kanapkowy naturalny.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.58
0.50
Witamina E (mg)
0.56
0.48
Retinol (µg (mcg))
95.53
82.15
Tiamina (mg)
0.10
0.09
Ryboflawina (mg)
0.20
0.18
Niacyna (mg)
0.61
0.52
Foliany (µg (mcg))
28.44
24.46
Beta karoten (µg (mcg))
517.21
444.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(86g)
Sód (mg)
254.37
218.75
Potas (mg)
153.48
131.99
Wapń (mg)
41.92
36.05
Fosfor (mg)
93.95
80.79
Magnez (mg)
11.52
9.90
Żelazo (mg)
0.90
0.77
Cynk (mg)
0.66
0.56
Miedź (mg)
0.06
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny szynki w galarecie 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szynki w galarecie

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wiejska
120 g
10 plasterków
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Jajko
5 szt.
5 sztuk
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Serek kanapkowy naturalny
200 g
1 opakowanie
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.70
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Natka pietruszki
40 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Żelatyna
10 g
1 łyżka
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Koszt składników
47.00