Szynka w galarecie
- Szynka wiejska - 10 plasterków (120 g)
- Jajko - 5 sztuk (5 szt.)
- Serek kanapkowy naturalny - 1 opakowanie (200 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Natka pietruszki - 1 garść (40 g)
- Żelatyna - 1 łyżka (10 g)
Przepis na szynkę w galarecie krok po kroku
W przygotowanym bulionie warzywnym rozpuść żelatynę. Ważne aby bulion był ciepły w momencie rozpuszczania w nim żelatyny.
Odstaw żelatynę do ostygnięcia.
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Plasterki szynki posmaruj serkiem kanapkowym, dodaj paprykę pokrojoną w słupki, jajka pokrojone w ćwiartki i posiekaną natkę pietruszki.
Zwiń plastry szynki z nadzieniem w rulony i ułóż w naczyniu.
Zalej rulony szynki przygotowaną żelatyną i włóż do lodówki. Gdy galareta się ściągnie, danie będzie gotowe.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Roladki z szynki w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat szynki w galarecie
Szynka w galarecie to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się chyba u każdego. Nic dziwnego! Roladki z szynki to szybki pomysł na zimną przekąskę z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Głównym składnikiem jest wędlina a reszta to już wodza Twojej fantazji. W zawijanej szynce może znaleźć się wszystko to co najbardziej lubisz. Można postawić na gotowane jajka w towarzystwie świeżych warzyw i ziół. Mogą być nadziewane gotowanymi jajkami
pokrojonymi w „ósemki”. Pamiętaj o dodatku świeżych warzyw, wybieraj te które charakterystycznie chrupią podczas jedzenia. Do takich warzyw należy np. papryka, ogórek konserwowy lub kiszony. Rodzaj wędliny, także jest dowolny. Warto ją posmarować serkiem lub chrzanem doda to dodatkowego smaku i wyrazistości całej potrawie. Lepszym wyborem będą warzywa chrupkie, twarde niż mięsiste lub wodniste np. pomidor. Za bulion potrzeby do przygotowania żelatyny może posłużyć warzywny wywar, który pozostał po obiedzie a jeszcze lepszym rozwiązaniem będzie rosół z niedzielnego obiadu. Długo gotujący się wywar na bazie mięsa świetnie się tutaj sprawdzi. Nada charakterystycznego pełnego i wyrazistego smaku. Gotowe roladki z szynki możesz udekorować niewielką ilością majonezu, na każdej roladce z szynki, dodaj listki świeżej natki z pietruszki i plasterki cytryny. Danie na półmisku w towarzystwie innych przekąsek. Na pewno zrobisz kulinarne wrażenie na gościach. Za dodatek do przekąski na zimno możesz podać pieczywo. Postaw na pełnoziarniste na zakwasie z dodatkiem masła. Zawijana szynka to nie tylko idealny pomysł jako danie w dużym gronie rodziny i przyjaciół. Sprawdzi się także jako zimna przekąska podczas zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych czy na imprezę sylwestrową z przyjaciółmi. Możesz zmniejszyć ilość składników i przygotować je tylko dla Ciebie i Twoich domowników lub partnera.
To idealny pomysł na kolację w jesienno-zimowym okresie.
Jak zrobić szynkę w galarecie? Poznaj szybki przepis na szynkę w galarecie i podziel się nim ze znajomymi.
Alergeny w szynce w galarecie
Lista alergenów dla szynki w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek kanapkowy naturalny
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze szynki w galarecie
Energia i białka
(86g)
Węglowodany
(86g)
Tłuszcze
(86g)
Witaminy
(86g)
Składniki mineralne
(86g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.