Co zrobić z szynki na obiad?

Co zrobić z szynki na obiad
Co zrobić z szynki na obiad
ikona podziel się
Opublikowano: 14.05.2023 r., 0:21 | Autor: Oliwia Gawron

Mięso z szynki jest tanie i często wykorzystywane przez nas na obiad. Jeśli jednak brakuje Ci pomysłu na jej wykorzystanie, skorzystaj z moich propozycji:

  • pieczona szynka z warzywami,
  • pieczona szynka z jabłkami,
  • pieczona szynka w sosie pomidorowym,
  • sznycle z szynki,
  • peklowana szynka w sosie piwnym,
  • bitki z szynki,
  • zrazy z szynki,
  • szynka duszona,
  • szynka pieczona w rękawie,
  • szynka w słoiku.

Co zrobić z szynki na obiad? Co jeszcze warto wiedzieć?

Nie masz pomysłu na danie obiadowe dla całej Twojej rodziny? Koniecznie poznaj moje propozycje co przygotować na obiad z szynki wieprzowej.

W prosty i szybki sposób przygotujesz takie potrawy jak:

  • pieczona szynka z warzywami,
  • pieczona szynka z jabłkami,
  • pieczona szynka w sosie pomidorowym,
  • sznycle z szynki,
  • peklowana szynka w sosie piwnym,
  • bitki z szynki,
  • zrazy z szynki,
  • szynka duszona,
  • szynka pieczona w rękawie,
  • szynka w słoiku.

Dzisiaj przedstawię Ci mój pomysł na bitki z szynki.

Bitki z szynki wieprzowej jak tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki to klasyka kuchni polskiej, możesz przygotować je z dowolnego mięsa. Będzie to z pewnością pomysł na wykwintny obiad z Twoim zaciszu domowym. Bitki to nic innego jak wszystkim znane kotlety jednak wyjątkowe. Jak zrobić bitki z szynki wieprzowej? Najpierw przygotuj mięso. Pokrój większy kawałek mięsa w plastry o grubości 2-3 cm. Pamiętaj o przyprawach, które nadadzą charakterystyczny smak potrawie.

Ważne jest aby nie solić mięsa przed obróbką termiczną, czyli obsmażaniem. Prawdopodobnie stanie się ono wtedy twarde i gumowe. Przed obsmażaniem postaw na świeżo mielony czarny pieprz. Jeśli mamy już odpowiednio przygotowane mięso możemy je usmażyć w brytfannie z mocno rozgrzanym olejem rzepakowym. Po chwili dodaj cebulę pokrojoną w pióra. Następnie dodaj świeże zioła. Idealnie będzie pasować rozmaryn i tymianek w postaci gałązek.

Delikatnie podsmaż warzywa razem z mięsem, a następnie dodaj szklankę wody i przykryj. Danie powinno się dusić przez około godziny. Zapewni nam to niesamowitą kruchość i delikatność mięsa.

Gdy woda wyparuje, możesz dodać kolejną porcję, z powstałego wywaru przygotuj sos. Będzie on pasował do całej potrawy. Aby go zagęścić możesz dodać odrobinę mąki pszennej wymieszanej z wodą lub mąki z ciecierzycy, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Mięso będzie pyszne w sosie pieczeniowym, także możesz go przygotować w wywarze z warzyw. Śmiało postaw na świeże zioła, idealnie nada się tutaj rozmaryn czy tymianek. Dodaj go w postaci całej zielonej gałązki. Duszone mięso będzie niezwykle dobre, delikatne i kruche.

Bitki z szynki wieprzowej to pyszne danie, które sprawdzi się jako propozycja na obiad w rodzinnym gronie. Kiedy mięso będzie już dobre, możesz podawać je z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kluskami. Domowy sos z bitek idealnie się tutaj wkomponuje. Nie zapominaj o porcji warzyw. Możesz przygotować surówkę z kapusty pekińskiej lub kiszonej ze startą marchewką albo ugotować brokuły na parze. Mięso idealnie będzie pasować także z buraczkami na ciepło.

To jest mój sprawdzony przepis na pyszne, duszone bitki w sosie własnym.

Skoro już wiesz, co zrobić z szynki na obiad koniecznie postaw na mięso z szynki i przygotuj Twoje ulubione potrawy.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto