Szyjka indycza nadziewana mięsem

Opublikowano: 27.12.2021 r., 19:58 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nadziewana szyjka indycza danie
Szyjka indycza nadziewana mięsem
Szyjki indycze nadziewane mięsem mielonym to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Mięso jest aromatyczne i rozpływające się w ustach. Spróbuj ich koniecznie!
Przygotowanie 90 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
380 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Szyjka indycza (400 g)
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, wykałaczki

Przepis na szyjkę indyczą nadziewaną mięsem krok po kroku

Mięso mielone połącz z jajkami i przyprawami.

Dokładnie wymieszaj składniki.

Napełnij szyjkę indyczą farszem.

Otwór, zamknij za pomocą wykałaczek.

Ważne, aby farszu nie było za dużo, ponieważ szyjka podczas pieczenia może pęknąć.

Szyjkę natrzyj przyprawami, a naczynie żaroodporne natłuść.

Piecz w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na szyjkę indyczą nadziewaną mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat szyjki indyczej nadziewanej mięsem

Pyszna szyjka indycza nadziewana mięsem mielonym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Mięso jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić szyję indyczą nadziewaną mięsem mielonym? Przygotowanie ich jest proste. Na początku do miski dodajemy mięso mielone, jajka i przyprawy. Składniki dokładnie mieszamy do momentu połączenia się. Farszem mięsnym nadziewamy szyjki. Ważne, aby nie było go zbyt dużo, ponieważ podczas pieczenia mogą pęknąć. Otwór zamykamy szczelnie wykałaczką. Szyjkę również nacieramy przyprawami, a naczynie żaroodporne natłuszczamy. Mięso pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na szyjki indycze faszerowane mięsem mielonym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych oraz mają ciekawą historię. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to również źródło kwasów omega - 3 i 6. Jajka to źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują doskonale, będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Szyjki indycze odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w szyjce indyczej nadziewanej mięsem

Lista alergenów dla szyjki indyczej nadziewanej mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szyjki indyczej nadziewanej mięsem

na 100g gotowej potrawy

Potrawa składa się z mięsa drobiowego o niskiej zawartości tłuszczu, dzięki czemu potrawę możemy włączyć na co dzień do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
190.32
380.64
Białko (g)
22.64
45.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.11
0.22
Węglowodany przyswajalne (g)
0.11
0.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.73
21.46
Tłuszcze nasycone (g)
5.26
10.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
35.39
70.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.45
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.27
2.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
1.01
Witamina E (mg)
0.45
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.39
70.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.15
12.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.95
25.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
414.59
829.18
Potas (mg)
197.21
394.41
Wapń (mg)
42.80
85.60
Fosfor (mg)
212.60
425.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.29
44.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.39
2.79
Cynk (mg)
3.09
6.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szyjki indyczej nadziewanej mięsem 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szyjki indyczej nadziewanej mięsem

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szyjka indycza
400 g
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
13.00
Za 400 g
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
42.00