Szparagi na patelni
- Szparagi (800 g)
- Masło klarowane (20 g)
- Miód - 2 łyżeczki (20 g)
Przepis na szparagi na patelni krok po kroku
Od szparagów odetnij końcówki.
Rozgrzej patelnię grillową i dodaj na nią masło klarowane.
Na gorącym maśle grilluj szparagi przez 2 minuty z każdej strony.
Na patelnię dodaj miód, dopraw szparagi solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.
Więcej informacji na temat szparagów na patelni
Szparagi z patelni to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Smażone z miodem szparagi są bardzo aromatyczne i zawierają dużą ilość składników odżywczych. Świeże szparagi są bardzo jędrne i dostępne w sklepach od końca maja do końca czerwca. Warto wykorzystać sezon na to warzywo w pełni. Przepis na szparagi na patelni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szparagi zielone, miód, masło klarowane, czosnek, sól, pieprz.
Jak zrobić szparagi na patelni? Od szparagów odetnij końcówki. Są one zdrewniałe i nie nadają się do spożycia. Rozgrzej patelnię grillową i dodaj na nią masło klarowane. Na gorącym maśle grilluj szparagi przez 2 minuty z każdej strony. Na patelnię dodaj miód, dopraw szparagi solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.
Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła. Szparagi to warzywo z rodziny szparagowatych pochodzące z Afryki. W Polsce dostępne są w sprzedaży dwa rodzaje szparagów- białe oraz zielone. Różnią się one znacznie smakiem oraz sposobem przygotowania. Szparagów zielonych używa się do smażenia oraz jako dodatek do sosów makaronowych. Natomiast szparagi białe często są dodatkiem do zupy krem. Podaj je można także z dodatkiem sosu holenderskiego.
Podsumowując pyszne szparagi sprawdzą się idealnie jako szybka przekąska po pracy. Najlepsze szparagi na maśle idealnie komponują się podane z puree ziemniaczanym. Pyszne smażone szparagi można podać z sosem majonezowym lub holenderskim.
Alergeny w szparagach na patelni
Lista alergenów dla szparagów na patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze szparagów na patelni
Szparagi z patelni to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Szparagi świetnie sprawdzą się dla diabetyków oraz osób walczących z nadmierną masą ciała. Szparagi są dobrym źródłem składników mineralnych oraz witamin.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.