Szparagi gotowane
- Szparagi (1000 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
Przepis na szparagi gotowane krok po kroku
Na dno garnka wlej wodę, następnie doprowadź ją do wrzenia.
Szparagi oczyść i umieść na składne do gotowania na parze, następnie wkładkę umieść w garnku i gotuj szparagi na parze przez około 5-7 minut (im grubsze szparagi tym dłuższy powinien być czas gotowania).
Ugotowane szparagi wyłóż na talerz, dopraw je do smaku i polej oliwą z oliwek.
Gotowe szparagi podawaj na ciepło jako dodatek do dania głównego.
Więcej informacji na temat szparagów gotowanych
Szparagi gotowane to idealny pomysł na zdrową, warzywną przekąskę. Zielone szparagi możemy kupić w sklepie tylko sezonowo. Maj i czerwiec są to miesiące, kiedy bez problemu dostaniemy szparagi. Szparagi to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego, dlatego warto dodać je w sezonie wiosennym do swojej diety. Przepis na szparagi gotowane jest bardzo prosty. Nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni, żeby poradzić sobie z naszym przepisem.
Jak zrobić dobre szparagi? Potrzebujesz do przygotowania szparagów tylko dwóch składników takich jak szparagi, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Jak gotować szparagi zielone? Na dno garnka wlej wodę, następnie doprowadź ją do wrzenia. Szparagi oczyść i umieść w parowarze i gotuj przez około 5-7 minut. Ugotowane szparagi wyłóż na talerz. Jak przyrządzać szparagi? Ugotowane szparagi wystarczy doprawić do smaku solą i pieprzem i polać oliwą z oliwek. Jak zrobić szparagi białe na parze? Identycznie jak zielone. Białe lub zielone szparagi podawaj na ciepło jako dodatek do dania głównego lub zjedz same jako zdrową lekka przekąskę.
Szparagi zielone są odmianą najbardziej wartościową. Są one bogate w wiele witamin i składników mineralnych. Jest to doskonałe źródło wapnia, potasu, magnezu czy selenu. Znajdziemy w nich również kwas foliowy, którego podaż na odpowiednim poziomie jest szczególne ważna w diecie kobiet planujących ciążę lub już w niej będących. Kwas foliowy odpowiada bowiem za zmniejszone ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej płodu. Szparagi zielone zawierają również spore ilości witaminy K, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu krwionośnego - między innymi odpowiada za krzepliwość krwi.
Podsumowując gotowane szparagi są zdrowym warzywem i źródłem witamin i składników mineralnych. Nadają się one jako przekąska. Szparagi możemy też upiec w piekarniku i dla urozmaicenia owinąć szynką parmeńska lub boczkiem. Szparagi możemy podać również jako dodatek do dania głównego np. do pieczonych mięs lub do mięsa z grilla.
Alergeny w szparagach gotowanych
Lista alergenów dla szparagów gotowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szparagi gotowane
Wartości odżywcze szparagów gotowanych
Szparagi zielone są odmianą najbardziej wartościową. Są one bogate w wiele witamin i składników mineralnych. Jest to doskonałe źródło wapnia, potasu, magnezu czy selenu. Znajdziemy w nich również kwas foliowy, którego podaż na odpowiednim poziomie jest szczególne ważna w diecie kobiet planujących ciążę lub już w niej będących. Kwas foliowy odpowiada bowiem za zmniejszone ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej płodu. Szparagi zielone zawierają również spore ilości witaminy K, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu krwionośnego - między innymi odpowiada za krzepliwość krwi.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.