Szneka z glancem
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Mleko 3,2% - letnie (250 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
- Masło - roztopione (150 g)
- Cukier (20 g)
- Cukier wanilinowy (32 g)
- Cukier puder (200 g)
- Sok z cytryny (20 ml)
Przepis na sznekę z glancem krok po kroku
Do zaczynu wlej mleko, dodaj do niego połowę cukru, pokruszone drożdże oraz 4 łyżki mąki. Składniki dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Z jednego jajka oddziel białko od żółtka.
W misce ubij dwa jajka, jedno żółtko, cukier wanilinowy oraz pozostały cukier.
Następnie do jajek dodaj mąkę, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj partiami roztopione masło, ze składników wyrób jednolite ciasto.
Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części, z każdej części zrób wałek o grubości około 2 cm.
Każdy walec zwiń w ślimaczki.
Ślimaczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem jajka i pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Po tym czasie bułeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody oraz sokiem z cytryny utrzyj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Przestudzone bułki posmaruj lukrem i pozostaw do zastygnięcia.
Więcej informacji na temat szneki z glancem
Szneka z glancem to ciasto drożdżowe zawinięte na kształt muszelki ślimaka i polane lukrem na bazie cukru pudru. Szneka z glancem to dobry pomysł na smaczny dodatek do kawy, herbaty oraz kakao. Bułeczki drożdżowe świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na sznekę z glancem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania bułeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, jajka, drożdże świeże, masło, cukier, cukier wanilinowy, cukier puder oraz sok z cytryny.
Jak zrobić sznekę z glancem z piekarnika? Do zaczynu wlej mleko, dodaj do niego połowę cukru, pokruszone drożdże oraz 4 łyżki mąki. Składniki dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W misce ubij dwa jajka, jedno żółtko, cukier wanilinowy oraz pozostały cukier. Następnie do jajek dodaj mąkę, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj partiami roztopione masło, ze składników wyrób jednolite ciasto. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części, z każdej części zrób wałek o grubości około 2 cm. Każdy walec zwiń w ślimaczki. Ślimaczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem jajka i pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po tym czasie bułeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody oraz sokiem z cytryny utrzyj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Przestudzone bułki posmaruj lukrem i pozostaw do zastygnięcia.
Podsumowując szneka z glancem idealnie sprawdzą się jako pyszny deser do kawy lub herbaty. Sprawdzą się jako mała, słodka przekąska w ciągu dnia. Smaczne bułeczki przygotowane w domu to również doskonała alternatywa dla bułek słodkich kupowanych w sklepie - korzystając z naszego przepisu masz pewność, jakich składników użyjesz.
Alergeny w sznece z glancem
Lista alergenów dla szneki z glancem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szneki z glancem
Szneka z glancem to danie wywodzące się z Poznania. Są to słodkie bułeczki drożdżowe w kształcie ślimaków polane lukrem.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.