Szneka z glancem

Opublikowano: 27.07.2022 r., 15:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Drożdżówka z lukrem na talerzyku
Szneka z glancem
Szneka z glancem to ślimaczki drożdżowe polane lukrem. Bułeczki świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 70 min
Pieczenie 20 min
404 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Mleko 3,2% - letnie (250 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
  • Masło - roztopione (150 g)
  • Cukier (20 g)
  • Cukier wanilinowy (32 g)
  • Cukier puder (200 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, ściereczka

Przepis na sznekę z glancem krok po kroku

Do zaczynu wlej mleko, dodaj do niego połowę cukru, pokruszone drożdże oraz 4 łyżki mąki. Składniki dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Z jednego jajka oddziel białko od żółtka.

W misce ubij dwa jajka, jedno żółtko, cukier wanilinowy oraz pozostały cukier.

Następnie do jajek dodaj mąkę, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj partiami roztopione masło, ze składników wyrób jednolite ciasto.

Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części, z każdej części zrób wałek o grubości około 2 cm.

Każdy walec zwiń w ślimaczki.

Ślimaczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem jajka i pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Po tym czasie bułeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody oraz sokiem z cytryny utrzyj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Przestudzone bułki posmaruj lukrem i pozostaw do zastygnięcia.

Jak oceniasz przepis na sznekę z glancem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat szneki z glancem

Szneka z glancem to ciasto drożdżowe zawinięte na kształt muszelki ślimaka i polane lukrem na bazie cukru pudru. Szneka z glancem to dobry pomysł na smaczny dodatek do kawy, herbaty oraz kakao. Bułeczki drożdżowe świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na sznekę z glancem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania bułeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, jajka, drożdże świeże, masło, cukier, cukier wanilinowy, cukier puder oraz sok z cytryny.

Jak zrobić sznekę z glancem z piekarnika? Do zaczynu wlej mleko, dodaj do niego połowę cukru, pokruszone drożdże oraz 4 łyżki mąki. Składniki dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W misce ubij dwa jajka, jedno żółtko, cukier wanilinowy oraz pozostały cukier. Następnie do jajek dodaj mąkę, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj partiami roztopione masło, ze składników wyrób jednolite ciasto. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części, z każdej części zrób wałek o grubości około 2 cm. Każdy walec zwiń w ślimaczki. Ślimaczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem jajka i pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po tym czasie bułeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody oraz sokiem z cytryny utrzyj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Przestudzone bułki posmaruj lukrem i pozostaw do zastygnięcia.

Podsumowując szneka z glancem idealnie sprawdzą się jako pyszny deser do kawy lub herbaty. Sprawdzą się jako mała, słodka przekąska w ciągu dnia. Smaczne bułeczki przygotowane w domu to również doskonała alternatywa dla bułek słodkich kupowanych w sklepie - korzystając z naszego przepisu masz pewność, jakich składników użyjesz.

Alergeny w sznece z glancem

Lista alergenów dla szneki z glancem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szneki z glancem

na 100g gotowej potrawy

Szneka z glancem to danie wywodzące się z Poznania. Są to słodkie bułeczki drożdżowe w kształcie ślimaków polane lukrem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
311.15
404.50
Białko (g)
7.64
9.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
46.06
59.88
Węglowodany przyswajalne (g)
45.76
59.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
11.15
14.50
Tłuszcze nasycone (g)
7.45
9.68
Tłuszcze nienasycone (g)
3.70
4.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
0.56
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.37
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.84
3.70
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
86.77
112.81
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
27.41
35.64
Potas (mg)
115.30
149.89
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.21
50.97
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
101.28
131.67
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.28
23.76
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.34
3.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.98
1.28
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szneki z glancem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szneki z glancem

Koszt składników
24.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 3,2%
250 ml
letnie
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Masło
150 g
roztopione
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Cukier wanilinowy
32 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
24.20