Przepis na sznekę z glancem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, ściereczka

Do zaczynu wlej mleko, dodaj do niego połowę cukru, pokruszone drożdże oraz 4 łyżki mąki. Składniki dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Z jednego jajka oddziel białko od żółtka.

W misce ubij dwa jajka, jedno żółtko, cukier wanilinowy oraz pozostały cukier.

Następnie do jajek dodaj mąkę, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj partiami roztopione masło, ze składników wyrób jednolite ciasto.

Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części, z każdej części zrób wałek o grubości około 2 cm.

Każdy walec zwiń w ślimaczki.

Ślimaczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem jajka i pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Po tym czasie bułeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody oraz sokiem z cytryny utrzyj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Przestudzone bułki posmaruj lukrem i pozostaw do zastygnięcia.

Szneka z glancem podane na białym talerzyku.
Szneka z glancem
Koszt przygotowania dania
12.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
404 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Szneka z glancem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sznece z glancem

Szneka z glancem to ciasto drożdżowe zawinięte na kształt muszelki ślimaka i polane lukrem na bazie cukru pudru. Szneka z glancem to dobry pomysł na smaczny dodatek do kawy, herbaty oraz kakao. Bułeczki drożdżowe świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na sznekę z glancem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania bułeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, jajka, drożdże świeże, masło, cukier, cukier wanilinowy, cukier puder oraz sok z cytryny.

Jak zrobić sznekę z glancem z piekarnika? Do zaczynu wlej mleko, dodaj do niego połowę cukru, pokruszone drożdże oraz 4 łyżki mąki. Składniki dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W misce ubij dwa jajka, jedno żółtko, cukier wanilinowy oraz pozostały cukier. Następnie do jajek dodaj mąkę, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj partiami roztopione masło, ze składników wyrób jednolite ciasto. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części, z każdej części zrób wałek o grubości około 2 cm. Każdy walec zwiń w ślimaczki. Ślimaczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki posmaruj roztrzepanym białkiem jajka i pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po tym czasie bułeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody oraz sokiem z cytryny utrzyj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Przestudzone bułki posmaruj lukrem i pozostaw do zastygnięcia.

Podsumowując szneka z glancem idealnie sprawdzą się jako pyszny deser do kawy lub herbaty. Sprawdzą się jako mała, słodka przekąska w ciągu dnia. Smaczne bułeczki przygotowane w domu to również doskonała alternatywa dla bułek słodkich kupowanych w sklepie - korzystając z naszego przepisu masz pewność, jakich składników użyjesz.

Wartości odżywcze szneki z glancem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
311.15 kcal
404.50 kcal
Białko
7.64 g
9.93 g

Węglowodany w sznece z glancem

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
46.06 g
59.88 g
Węglowodany przyswajalne
45.76 g
59.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
11.15 g
14.50 g
Tłuszcze nasycone
7.45 g
9.68 g
Tłuszcze nienasycone
3.70 g
4.81 g

Witaminy w przepisie na sznekę z glancem

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.08 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.43 mg
0.56 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.37 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.84 mg
3.70 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
86.77 µg (mcg)
112.81 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sznekę z glancem

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
27.41 mg
35.64 mg
Potas
115.30 mg
149.89 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
39.21 mg
50.97 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
101.28 mg
131.67 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
18.28 mg
23.76 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.34 mg
3.04 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.98 mg
1.28 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szneki z glancem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sznece z glancem

Lista alergenów dla szneki z glancem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szneki z glancem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 3,2%
250 ml
letnie
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Masło
150 g
roztopione
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Cukier wanilinowy
32 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
24.20
Jak oceniasz przepis na sznekę z glancem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób