Szarlotka z galaretką
- Jabłko (1500 g)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 550 (260 g)
- Masło (200 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Jajko (1 szt.)
- Galaretka (40 g)
- Cukier puder (40 g)
- Cynamon (5 g)
Przepis na szarlotkę z galaretką krok po kroku
W dużej misce zmieszaj ze sobą pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wyrabiaj rękami, by powstała spójna masa.
1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a na spodzie wyklej ciasto. Ponakłuwaj powierzchnię widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10 minut.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach do garnka i dodaj do nich cukier puder i cynamon. Duś je przez 5-7 minut. Pod koniec gotowania dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj.
Duszone jabłka wyłóż na warstwę podpieczonego ciasta, a na wierzch zetrzyj resztę kruchego ciasta.
Piecz całość przez 40 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki z galaretką
Szarlotka z galaretką to doskonały pomysł na naprawdę ciekawy wypiek, który świetnie sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta. Ma pyszny smak i jest ciekawa. Choć szarlotka uważana jest za typowo polskie ciasto, to tak naprawdę pochodzi z Francji. To tam cukiernik wyczarował ten prosty placek dla cara, by go zachwycić smakiem. Od tego czasu ciasto to, w różnych formach zyskało popularność na całym świecie, również w Polsce. Warto przygotować ten wspaniały deser i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i cudowną fakturą. W kilka chwil można w swojej kuchni wyczarować to pyszne, lekkie ciasto, które swoim smakiem podbija serca wszystkich, którzy go spróbują.
Przepis na szarlotkę z galaretką to idealna opcja na pyszne i proste ciasto, które zawsze wychodzi. Ten sprawdzony przepis to najlepsza opcja dla początkujących osób. W kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Jest super, zwłaszcza podawana na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szarlotkę z galaretką owocową, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dobry pomysł na ciasto, które zaskakuje ciekawą strukturą i wspaniałym smakiem. Szarlotka przygotowana w taki sposób jest smaczna i łatwa. To dobra opcja nawet dla początkujących cukierników, czy kucharzy. Jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Szarlotka to niezastąpiony towarzysz wszelkich przyjęć. Każdy ceni ją za niezwykłą prostotę, a także cudowne połączenie maślanego spodu, duszonych jabłek i chrupiącej kruszonki. Jest tak dobre, że nie sposób powstrzymać się przed spróbowaniem. Dodatek galaretki sprawia, że ciasto jest bardzo lekkie, słodkie i przepięknie się prezentuje. Pozwala wnieść odrobinę świeżości do kuchni i stworzyć ciasto, które, choć równie pyszne, co klasyczna wersja, to jednak jest znacznie ciekawsze. Całość jest niesamowicie smaczna, a przy tym niezwykle prosta. Całość nie zajmuje zbyt dużo czasu, a dzięki opisanemu krok po kroku przepisowi ciasto powstanie w kilka minut. Najdłuższą częścią jego wykonania jest samo pieczenie.
Alergeny w szarlotce z galaretką
Lista alergenów dla szarlotki z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szarlotki z galaretką
To opcja, która zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.