Szarlotka z galaretką

Opublikowano: 15.08.2022 r., 6:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jabłkowe ciasto z galaretką
Szarlotka z galaretką
Szarlotka z galaretką to doskonały pomysł na naprawdę ciekawy wypiek, który świetnie sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta. Ma pyszny smak i jest ciekawa.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 50 min
401 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jabłko (1500 g)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (260 g)
  • Masło (200 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Galaretka (40 g)
  • Cukier puder (40 g)
  • Cynamon (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, folia spożywcza, tortownica 24 cm, lodówka

Przepis na szarlotkę z galaretką krok po kroku

W dużej misce zmieszaj ze sobą pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wyrabiaj rękami, by powstała spójna masa.

1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a na spodzie wyklej ciasto. Ponakłuwaj powierzchnię widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10 minut.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach do garnka i dodaj do nich cukier puder i cynamon. Duś je przez 5-7 minut. Pod koniec gotowania dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj.

Duszone jabłka wyłóż na warstwę podpieczonego ciasta, a na wierzch zetrzyj resztę kruchego ciasta.

Piecz całość przez 40 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat szarlotki z galaretką

Szarlotka z galaretką to doskonały pomysł na naprawdę ciekawy wypiek, który świetnie sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta. Ma pyszny smak i jest ciekawa. Choć szarlotka uważana jest za typowo polskie ciasto, to tak naprawdę pochodzi z Francji. To tam cukiernik wyczarował ten prosty placek dla cara, by go zachwycić smakiem. Od tego czasu ciasto to, w różnych formach zyskało popularność na całym świecie, również w Polsce. Warto przygotować ten wspaniały deser i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i cudowną fakturą. W kilka chwil można w swojej kuchni wyczarować to pyszne, lekkie ciasto, które swoim smakiem podbija serca wszystkich, którzy go spróbują.

Przepis na szarlotkę z galaretką to idealna opcja na pyszne i proste ciasto, które zawsze wychodzi. Ten sprawdzony przepis to najlepsza opcja dla początkujących osób. W kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Jest super, zwłaszcza podawana na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szarlotkę z galaretką owocową, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dobry pomysł na ciasto, które zaskakuje ciekawą strukturą i wspaniałym smakiem. Szarlotka przygotowana w taki sposób jest smaczna i łatwa. To dobra opcja nawet dla początkujących cukierników, czy kucharzy. Jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Szarlotka to niezastąpiony towarzysz wszelkich przyjęć. Każdy ceni ją za niezwykłą prostotę, a także cudowne połączenie maślanego spodu, duszonych jabłek i chrupiącej kruszonki. Jest tak dobre, że nie sposób powstrzymać się przed spróbowaniem. Dodatek galaretki sprawia, że ciasto jest bardzo lekkie, słodkie i przepięknie się prezentuje. Pozwala wnieść odrobinę świeżości do kuchni i stworzyć ciasto, które, choć równie pyszne, co klasyczna wersja, to jednak jest znacznie ciekawsze. Całość jest niesamowicie smaczna, a przy tym niezwykle prosta. Całość nie zajmuje zbyt dużo czasu, a dzięki opisanemu krok po kroku przepisowi ciasto powstanie w kilka minut. Najdłuższą częścią jego wykonania jest samo pieczenie.

Alergeny w szarlotce z galaretką

Lista alergenów dla szarlotki z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szarlotki z galaretką

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
182.57
401.66
Białko (g)
2.50
5.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
25.97
57.13
Węglowodany przyswajalne (g)
24.20
53.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.77
3.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
7.91
17.41
Tłuszcze nasycone (g)
5.37
11.82
Tłuszcze nienasycone (g)
2.54
5.58
Cholesterol (mg)
28.79
63.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
68.14
149.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
64.88
142.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.28
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.84
1.86
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.81
45.78
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.61
69.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
7.03
15.47
Potas (mg)
108.10
237.81
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.09
44.21
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
41.16
90.56
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.31
18.28
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
1.82
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.20
0.44
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z galaretką 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki z galaretką

Koszt składników
26.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
260 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Galaretka
40 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Koszt składników
26.70