Przepis na szarlotkę z galaretką krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, folia spożywcza, tortownica 24 cm, lodówka

W dużej misce zmieszaj ze sobą pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wyrabiaj rękami, by powstała spójna masa.

1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a na spodzie wyklej ciasto. Ponakłuwaj powierzchnię widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10 minut.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach do garnka i dodaj do nich cukier puder i cynamon. Duś je przez 5-7 minut. Pod koniec gotowania dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj.

Duszone jabłka wyłóż na warstwę podpieczonego ciasta, a na wierzch zetrzyj resztę kruchego ciasta.

Piecz całość przez 40 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Szarlotka z galaretką
szarlotka z galaretką
Koszt przygotowania dania
12.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
401 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Szarlotka z galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szarlotce z galaretką

Szarlotka z galaretką to doskonały pomysł na naprawdę ciekawy wypiek, który świetnie sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta. Ma pyszny smak i jest ciekawa. Choć szarlotka uważana jest za typowo polskie ciasto, to tak naprawdę pochodzi z Francji. To tam cukiernik wyczarował ten prosty placek dla cara, by go zachwycić smakiem. Od tego czasu ciasto to, w różnych formach zyskało popularność na całym świecie, również w Polsce. Warto przygotować ten wspaniały deser i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i cudowną fakturą. W kilka chwil można w swojej kuchni wyczarować to pyszne, lekkie ciasto, które swoim smakiem podbija serca wszystkich, którzy go spróbują.

Przepis na szarlotkę z galaretką to idealna opcja na pyszne i proste ciasto, które zawsze wychodzi. Ten sprawdzony przepis to najlepsza opcja dla początkujących osób. W kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Jest super, zwłaszcza podawana na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szarlotkę z galaretką owocową, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dobry pomysł na ciasto, które zaskakuje ciekawą strukturą i wspaniałym smakiem. Szarlotka przygotowana w taki sposób jest smaczna i łatwa. To dobra opcja nawet dla początkujących cukierników, czy kucharzy. Jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Szarlotka to niezastąpiony towarzysz wszelkich przyjęć. Każdy ceni ją za niezwykłą prostotę, a także cudowne połączenie maślanego spodu, duszonych jabłek i chrupiącej kruszonki. Jest tak dobre, że nie sposób powstrzymać się przed spróbowaniem. Dodatek galaretki sprawia, że ciasto jest bardzo lekkie, słodkie i przepięknie się prezentuje. Pozwala wnieść odrobinę świeżości do kuchni i stworzyć ciasto, które, choć równie pyszne, co klasyczna wersja, to jednak jest znacznie ciekawsze. Całość jest niesamowicie smaczna, a przy tym niezwykle prosta. Całość nie zajmuje zbyt dużo czasu, a dzięki opisanemu krok po kroku przepisowi ciasto powstanie w kilka minut. Najdłuższą częścią jego wykonania jest samo pieczenie.

Wartości odżywcze szarlotki z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
182.57 kcal
401.66 kcal
Białko
2.50 g
5.51 g

Węglowodany w szarlotce z galaretką

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
25.97 g
57.13 g
Węglowodany przyswajalne
24.20 g
53.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.77 g
3.88 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
7.91 g
17.41 g
Tłuszcze nasycone
5.37 g
11.82 g
Tłuszcze nienasycone
2.54 g
5.58 g
Cholesterol
28.79 mg
63.34 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szarlotkę z galaretką

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
68.14 µg (mcg)
149.90 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E
0.36 mg
0.80 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, galaretka.
czytaj dalej
Retinol
64.88 µg (mcg)
142.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.28 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.19 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna
0.84 mg
1.86 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany
20.81 µg (mcg)
45.78 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten
31.61 µg (mcg)
69.53 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szarlotkę z galaretką

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
7.03 mg
15.47 mg
Potas
108.10 mg
237.81 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń
20.09 mg
44.21 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor
41.16 mg
90.56 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez
8.31 mg
18.28 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
0.83 mg
1.82 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk
0.20 mg
0.44 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z galaretką 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szarlotce z galaretką

Lista alergenów dla szarlotki z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szarlotki z galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
260 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Galaretka
40 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Koszt składników
26.70
Jak oceniasz przepis na szarlotkę z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób