Sypana szarlotka
- Kasza manna - 2 szklanki (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Cukier (300 g)
- Jabłko - 10 średnich sztuk (2000 g)
- Cynamon (10 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
Przepis na sypaną szarlotkę krok po kroku
Jabłka umyj, osusz i obierz. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Starte jabłka włóż do miski i wymieszaj z 3 łyżkami cukru oraz cynamonem.
Kaszę, mąkę, proszek do pieczenia i pozostały cukier wymieszaj w misce i podziel na 3 równe części.
Dno formy do pieczenia wyłóż papierem, a boki wysmaruj masłem.
Na dno formy wysyp jedną cześć sypkich składników, na wierzch połóż połowę jabłek.
Następnie jabłka przysyp jedną częścią sypkich produktów, na wierch ciasta połóż pozostałe jabłka.
Na wierzch rozłóż pozostałe sypkie produkty.
Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wierzch ciasta posyp wiórkami z masła.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez około godzinę.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat sypanej szarlotki
Sypana szarlotka to doskonały pomysł na pyszne i lekko kwaśne ciasto. Pyszny placek z jabłkami doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Przepis na sypaną szarlotkę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: kasza manna, mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, jabłka, cynamon oraz masło. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić sypaną szarlotkę? Jabłka umyj, osusz i obierz. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka włóż do miski i wymieszaj z 3 łyżkami cukru oraz cynamonem. Kaszę, mąkę, proszek do pieczenia i pozostały cukier wymieszaj w misce. Mieszankę z suchych produktów podziel na 3 części. Na dno formy wysyp jedną cześć sypkich składników, na wierzch połóż połowę jabłek. Następnie jabłka przysyp jedną częścią sypkich produktów, na wierch ciasta połóż pozostałe jabłka. Na wierzch rozłóż pozostałe sypkie produkty. Wierzch ciasta posyp wiórkami z masła. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez około godzinę.
Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed zaparciami oraz chorobami jelit. Jabłka, poprzez dostarczenie witaminy C oraz A, pozytywnie wpływają na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego.
Podsumowując jabłecznik przygotowywany jest z produktów na sucho. To pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasta, które doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Przepyszna szarlotka świetnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Bez obawy możemy przygotować ją także jako podwieczorek dla całej rodziny. Ciasto przygotujemy bez wykorzystania jaj oraz mleka.
Alergeny w sypanej szarlotce
Lista alergenów dla sypanej szarlotki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze sypanej szarlotki
Sypana szarlotka to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Jest bardzo szybka w przygotowaniu. Ciasto posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby będące na diecie z niskim indeksem glikemicznym powinny uważać na ich ilość w swojej diecie.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.