Przepis na sypaną szarlotkę krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Jabłka umyj, osusz i obierz. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.

Starte jabłka włóż do miski i wymieszaj z 3 łyżkami cukru oraz cynamonem.

Kaszę, mąkę, proszek do pieczenia i pozostały cukier wymieszaj w misce i podziel na 3 równe części.

Dno formy do pieczenia wyłóż papierem, a boki wysmaruj masłem.

Na dno formy wysyp jedną cześć sypkich składników, na wierzch połóż połowę jabłek.

Następnie jabłka przysyp jedną częścią sypkich produktów, na wierch ciasta połóż pozostałe jabłka.

Na wierzch rozłóż pozostałe sypkie produkty.

Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Wierzch ciasta posyp wiórkami z masła.

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez około godzinę.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Sypana szarlotka podana na białym talerzyku.
Sypana szarlotka
Koszt przygotowania dania
15.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
659 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
62

Sypana szarlotka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sypanej szarlotce

Sypana szarlotka to doskonały pomysł na pyszne i lekko kwaśne ciasto. Pyszny placek z jabłkami doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Przepis na sypaną szarlotkę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: kasza manna, mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, jabłka, cynamon oraz masło. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić sypaną szarlotkę? Jabłka umyj, osusz i obierz. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka włóż do miski i wymieszaj z 3 łyżkami cukru oraz cynamonem. Kaszę, mąkę, proszek do pieczenia i pozostały cukier wymieszaj w misce. Mieszankę z suchych produktów podziel na 3 części. Na dno formy wysyp jedną cześć sypkich składników, na wierzch połóż połowę jabłek. Następnie jabłka przysyp jedną częścią sypkich produktów, na wierch ciasta połóż pozostałe jabłka. Na wierzch rozłóż pozostałe sypkie produkty. Wierzch ciasta posyp wiórkami z masła. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez około godzinę.

Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed zaparciami oraz chorobami jelit. Jabłka, poprzez dostarczenie witaminy C oraz A, pozytywnie wpływają na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego.

Podsumowując jabłecznik przygotowywany jest z produktów na sucho. To pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasta, które doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Przepyszna szarlotka świetnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Bez obawy możemy przygotować ją także jako podwieczorek dla całej rodziny. Ciasto przygotujemy bez wykorzystania jaj oraz mleka.

Wartości odżywcze sypanej szarlotki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
199.84 kcal
659.49 kcal
Białko
3.46 g
11.43 g
Fenyloalanina
0.08 mg
0.27 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, proszek do pieczenia.
czytaj dalej

Węglowodany w sypanej szarlotce

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
35.19 g
116.14 g
Węglowodany przyswajalne
33.11 g
109.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.08 g
6.87 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
5.31 g
17.51 g
Tłuszcze nasycone
3.66 g
12.07 g
Tłuszcze nienasycone
1.65 g
5.44 g
Cholesterol
12.87 mg
42.49 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sypaną szarlotkę

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A
42.80 µg (mcg)
141.24 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.19 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.25 mg
0.84 mg
Brak danych dla: kasza manna, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
40.18 µg (mcg)
132.59 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.53 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.28 mg
Niacyna
1.24 mg
4.10 mg
Foliany
29.00 µg (mcg)
95.69 µg (mcg)
Beta karoten
24.77 µg (mcg)
81.73 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sypaną szarlotkę

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
3.26 mg
10.77 mg
Potas
190.99 mg
630.27 mg
Wapń
51.34 mg
169.41 mg
Fosfor
100.45 mg
331.49 mg
Magnez
13.48 mg
44.49 mg
Żelazo
0.99 mg
3.28 mg
Cynk
0.29 mg
0.97 mg
Miedź
0.07 mg
0.22 mg
Mangan
0.24 mg
0.81 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sypanej szarlotki 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sypanej szarlotce

Lista alergenów dla sypanej szarlotki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania sypanej szarlotki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
400 g
2 szklanki
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Proszek do pieczenia
30 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jabłko
2000 g
10 średnich sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 12
5.56
Za 2000 g
Cynamon
10 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
20.40
Jak oceniasz przepis na sypaną szarlotkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób