Surówka z młodej kapusty i marchewki

Opublikowano: 10.02.2022 r., 20:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża surówka w ciemnej misce
Surówka z młodej kapusty i marchewki
Surówka z młodej kapusty i marchewki to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Młoda kapusta jest bardzo delikatna w smaku i świetnie sprawdza się na surówki.
Przygotowanie 15 min
42 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Młoda kapusta - pół małej główki (600 g)
  • Marchewka - 3 małe sztuki (300 g)
  • Musztarda (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Sok z cytryny (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, miód
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na surówka z młodej kapusty i marchewki krok po kroku

Kapustę poszatkuj drobno.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

W miseczce umieść musztardę, miód, sól i pieprz, wymieszaj.

Posiekaj koper.

Umieść w misce wszystkie składniki, wlej sok z cytryny i dodaj sos, wymieszaj.

Pozostaw na 10 minut, aby smaki się przegryzły.

Jak oceniasz przepis na surówka z młodej kapusty i marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat surówki z młodej kapusty i marchewki

Surówka z młodej kapusty i marchewki to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Sezon na młodą kapustę jest bardzo dobrym powodem na korzystanie z tego warzywa jak najczęściej. Z młodej kapusty przygotować można bigos, surówkę oraz aromatyczną zupę. Przepis na surówkę z młodej kapusty i marchewki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: kapusta młoda, marchew, cytryna, koper, olej rzepakowy, musztarda, miód, sól, pieprz.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Kapustę poszatkuj drobno. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. W miseczce umieść musztardę, miód, sól i pieprz, wymieszaj. Posiekaj koper. Umieść w misce wszystkie składniki, wlej sok z cytryny i dodaj sos, wymieszaj. Pozostaw na 10 minut, aby smaki się przegryzły.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Sezon na młodą kapustę trwa od maja do sierpnia. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując szybka i łatwa do zrobienia surówka świetnie sprawdzi się do obiadu oraz jako przekąska. Pyszna wiosenna surówka jest dobra do przechowywania w lodówce przez 2-3 dni. Surówkę można przygotować bezpośrednio przed podaniem. Świetnie sprawdzi się ona także do burgerów lub domowych tortilli. Surówka ze świeżych warzyw jest bardzo zdrowa i zawiera dużą ilość witamin i składników odżywczych.

Alergeny w surówce z młodej kapusty i marchewki

Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

W przepisie na surówka z młodej kapusty i marchewki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty i marchewki

na 100g gotowej potrawy

Surówka z młodej kapusty i marchewki to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, mogą ją spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Surówka jest także bardzo dobrym źródłem składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
32.65
42.44
Białko (g)
1.43
1.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
6.89
8.96
Węglowodany przyswajalne (g)
4.36
5.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.53
3.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
0.47
0.61
Tłuszcze nasycone (g)
0.39
0.51
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.10
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.05
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.05
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
234.94
305.42
Witamina B6 (mg)
0.12
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
26.72
34.73
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.29
0.37
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.09
Ryboflawina (mg)
0.05
0.07
Niacyna (mg)
0.48
0.63
Foliany (µg (mcg))
34.25
44.52
Beta karoten (µg (mcg))
2224.69
2892.10
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
126.93
165.01
Potas (mg)
217.20
282.36
Wapń (mg)
41.63
54.12
Fosfor (mg)
35.12
45.65
Magnez (mg)
15.80
20.54
Żelazo (mg)
0.65
0.85
Cynk (mg)
0.24
0.32
Miedź (mg)
0.04
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z młodej kapusty i marchewki 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z młodej kapusty i marchewki

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta
600 g
pół małej główki
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 600 g
Marchewka
300 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Sok z cytryny
100 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 5
5.00
Za 100 ml
Koszt składników
26.50