Surówka z czerwonej kapusty z olejem
- Kapusta czerwona - pół małej główki (400 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Jabłko - 1 średnia sztuka (200 g)
- Musztarda francuska (60 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na surówka z czerwonej kapusty z olejem krok po kroku
Kapustę posiekaj drobno.
Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w kostkę.
Obierz jabłko ze skórki i zetrzyj na tarce.
W misce umieść kapustę, cebule i jabłko.
Dopraw solą, pieprzem, dodaj musztardę francuską i olej rzepakowy.
Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj dokładnie.
Pozostaw surówkę na około 5 minut do przegryzienia.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty surowej
-
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z czerwonej kapusty parzona
-
Surówka do kaczki
-
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
-
Surówka z czerwonej kapusty gotowanej
-
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
-
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
-
Surówka z czerwonej kapusty fit
-
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło
-
Surówki z czerwonej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty z olejem
Surówka z czerwonej kapusty z olejem to ciekawy pomysł na domowy dodatek do obiadu. Czerwona kapusta jest bardziej wyrazista w smaku niż jej biała kuzynka. Kapusta czerwona bardzo ładnie prezentuje się na talerzu i można ją podawać w wielu wersjach smakowych. Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z olejem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czerwona kapusta, jabłko, cebula, cytryna, sól, pieprz, olej rzepakowy, musztarda francuska.
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z olejem? Kapustę posiekaj drobno. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w kostkę. Obierz jabłko ze skórki i zetrzyj na tarce. W misce umieść kapustę, cebule i jabłko. Dopraw solą, pieprzem, dodaj musztardę francuską i olej rzepakowy. Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj dokładnie. Pozostaw surówkę na około 5 minut do przegryzienia.
Kapusta czerwona jest odmianą kapusty białej, która dzięki zawartości antocyjanów ma piękny fioletowy kolor. Kapusta brudzi dłonie podczas przygotowywania potrawa, więc staraj się zabezpieczyć je rękawiczkami jednorazowymi. Kapusta czerwona jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Błonnik ponadto ma bardzo dobry wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz na regulację stężenia glukozy. Antocyjany zawarte w kapuście są także świetnym antyoksydantem, który chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki mogą powodować w organizmie powstawanie stanów zapalnych oraz działać kancerogennie na nasze komórki. Olej rzepakowy jest bardzo dobrym źródłem kwasów omega 3, które mają bardzo korzystny wpływ na nasz układ krwionośny.
Podsumowując pyszna i łatwa do zrobienia surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Surówkę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Kapusta jest wytrzymałym warzywem, które nie puszcza wody pod wpływem działania sosu. Domowa surówka jest dobra do spożycia około 5 minut po przygotowaniu.
Alergeny w surówce z czerwonej kapusty z olejem
Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty z olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda francuska
W przepisie na surówka z czerwonej kapusty z olejem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- cytryna
Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty z olejem
Surówka z czerwonej kapusty z olejem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest niskokaloryczna i może być spożywana przez osoby walczące z nadmierną masą ciała. Surówka świetnie sprawdzi się w diecie diabetyków.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.