Surówka z białej kapusty i pora
- Kapusta biała (600 g)
- Por (100 g)
- Musztarda (25 g)
- Majonez (100 g)
Przepis na surówkę z białej kapusty i pora krok po kroku
Kapustę umyj i poszatkuj przy pomocy szatkownicy.
Pora obierz z pierwszych liści, umyj i pokrój w drobną kostkę. Połącz go z kapustą.
Majonez zmieszaj z musztardą. Dodaj do niego posiekany koperek.
Surówkę wymieszaj z sosem.
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Biała kapusta zasmażana
-
Surówka chińska
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z białej kapusty po chińsku
-
Surówka do kurczaka
-
Surówka z młodej białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z rzodkiewką
-
Surówka z białej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
-
Surówka do karkówki
-
Surówka colesław thermomix
-
Surówki z białej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z białej kapusty i pora
Surówka z białej kapusty i pora jest świetną opcją dla wszystkich, którzy szukają smacznej i zdrowej opcji. Dzięki obecności pora kapusta nabiera ostrzejszego smaku. Całość doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i tymi wegetariańskimi. To doskonały sposób na pyszny dodatek. To zdrowa i smaczna opcja.
Przepis na surówkę z białej kapusty i pora jest świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają tradycyjną kuchnię polską. Ta surówka gości w niej od dawna. Jest nieco słodka, z ostrą nutą. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw. W dodatku to naprawdę tania opcja. Jej podstawą są tylko dwa warzywa, jednak to sprawia, że ma naprawdę wyjątkowy smak. Jej głównym składnikiem jest oczywiście biała kapusta. To warzywo, które wciąż nie jest odpowiednio doceniane. Zwykle ląduje na talerzu w postaci bigosu, czy gołąbków, a to surowa wersja ma najwięcej witamin, dlatego tak ważne jest by mogła pojawiać się właśnie w takiej opcji jak najczęściej. Zawiera ona naprawdę sporo witaminy A, która nazywana jest substancją młodości nie bez powodu, dba ona bowiem o prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci, a także dobry wzrok. Dodatkowo kapusta dostarcza również witaminy C, która jest antyoksydantem o silnym działaniu przeciwnowotworowym, ale również wspiera działanie układu odpornościowego. Ze względu na to, że kapusty nie poddaje się obróbce termicznej, witaminy tej jest naprawdę sporo. Sparowana jest w tym daniu razem z porem, który również dostarcza naprawdę sporo witamin. To wspaniały prebiotyk, czyli pożywka dla bakterii jelitowych. Dlatego jego obecność w diecie wspiera dobre działanie układu pokarmowego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z białej kapusty i pora, która będzie nie tylko smaczna, ale także naprawdę zdrowa, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania nie potrzeba obróbki termicznej, dzięki czemu nawet jej przygotowanie nie sprawia zbyt dużo kłopotu. To wspaniała opcja do obiadu, gdyż jest szybka, pyszna i dobra dla zdrowia.
Alergeny w surówce z białej kapusty i pora
Lista alergenów dla surówki z białej kapusty i pora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze surówki z białej kapusty i pora
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i składników odżywczych.
Energia i białka
(103g)
Węglowodany
(103g)
Tłuszcze
(103g)
Witaminy
(103g)
Składniki mineralne
(103g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.