Strucla z jagodami

Opublikowano: 21.07.2022 r., 10:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser jagodowy na talerzyku
Strucla z jagodami
Strucla z jagodami to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Strucla z owocami jest wilgotna i lekko kwaśna. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne ciasto.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 50 min
367 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Mleko 3,2% (300 ml)
  • Masło (120 g)
  • Jagody (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa

Przepis na strucla z jagodami krok po kroku

Mleko podgrzej w mikrofali.

Dodaj do niego drożdże i 20 g cukru oraz łyżkę mąki i wymieszaj.

Odstaw na 15 minut.

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj 120 g cukru i zaczyn drożdżowy, jajka oraz rozpuszczone masło.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 cm.

Jagody umyj i oczyść z pozostałości gałązek.

Rozciśnij jagody widelcem i dodaj do nich cukier oraz mąkę ziemniaczaną.

Wyłóż owoce na ciasto i zwiń w rulon.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto.

Wierzch ciasta posmaruj cukrem wymieszanym z masłem.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut.

Ciasto wyjmij z piekarnika i pokrój na porcje.

Jak oceniasz przepis na strucla z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat strucli z jagodami

Strucla z jagodami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto drożdżowe z jagodami leśnymi jest idealne jako dodatek do kawy lub herbaty. Strucla jest miękka i lekko wilgotna dzięki dużej zawartości owoców. Przepis na struclę z jagodami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, masło, jagody, jajka, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić struclę z jagodami? Mleko podgrzej w mikrofali. Dodaj do niego drożdże i cukier oraz łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier i zaczyn drożdżowy, jajka oraz rozpuszczone masło. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 cm. Jagody umyj i oczyść z pozostałości gałązek. Rozciśnij jagody widelcem i dodaj do nich cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wyłóż owoce na ciasto i zwiń w rulon. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto. Wierzch ciasta posmaruj cukrem wymieszanym z masłem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i pokrój na porcje.

Jagody to owoce leśne rosnące na krzakach. Jagody to owoce sezonowe, które dostępne są od sierpnia do połowy października. Pamiętajmy, aby nie zjadać owoców prosto z krzaczka zebranych w lesie. Mogą one być zanieczyszczone tasiemcem. Jagody są bardzo dobrym źródłem antocyjanów, które są naturalnymi antyutleniaczami chroniącymi nas przed działaniem wolnych rodników. Jagody zawierają także dużą ilość witaminy C. Jagody są niskokaloryczne i zawierają sporo błonnika pokarmowego. Jagody pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz łagodzić stany zapalne.

Podsumowując prosty przepis na struclę sprawdzi się idealnie na deser. Ciasto można podać na wiele różnych okazji. Pyszna strucla jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Struclę przygotować można z mrożonymi owocami poza sezonem ich dojrzewania.

Alergeny w strucli z jagodami

Lista alergenów dla strucli z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze strucli z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Strucla z jagodami to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi. Powinniśmy spożywać tego typu desery maksymalnie dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
244.84
367.26
Białko (g)
6.20
9.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
37.09
55.63
Węglowodany przyswajalne (g)
36.34
54.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
1.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
8.52
12.78
Tłuszcze nasycone (g)
5.65
8.48
Tłuszcze nienasycone (g)
2.87
4.30
Cholesterol (mg)
58.76
88.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
77.01
115.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.94
2.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
75.22
112.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.48
Ryboflawina (mg)
0.23
0.35
Niacyna (mg)
2.18
3.27
Foliany (µg (mcg))
64.61
96.91
Beta karoten (µg (mcg))
19.84
29.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
25.99
38.98
Potas (mg)
122.32
183.49
Wapń (mg)
39.28
58.91
Fosfor (mg)
87.93
131.89
Magnez (mg)
16.10
24.16
Żelazo (mg)
1.79
2.68
Cynk (mg)
0.80
1.19
Miedź (mg)
0.08
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny strucli z jagodami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strucli z jagodami

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Jagody
300 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka ziemniaczana
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
45.00