Spaghetti z dyni

Opublikowano: 24.06.2022 r., 8:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dynia w formie spaghetti
Spaghetti z dyni
Spaghetti z dyni to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Spaghetti warzywne zawiera małą ilość węglowodanów i jest łatwe do przygotowania. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
248 kcal
Kcal w porcji
445 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Dynia (800 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Bulion drobiowy - 1 szklanka (250 g)
  • Śmietana 12% (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
  • Pomidory koktajlowe (250 g)
  • Masło klarowane (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, spiralizer do warzyw

Przepis na spaghetti z dyni krok po kroku

Dynie obierz ze skórki.

Umieść w krajarce do warzyw i rozdrobnij na makaron.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek oraz cebulę.

Dodaj dynie na patelni i podsmaż przez 2-3 minuty.

Wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na dużym ogniu, aż odparuje.

Posiekaj natkę pietruszki i koper.

Pomidory koktajlowe przekrój na połówki.

Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę oraz natkę pietruszki i koper.

Wymieszaj dokładnie i dopraw solą oraz pieprzem.

Podawaj w głęboki talerzu.

Jak oceniasz przepis na spaghetti z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,5% osób

Więcej informacji na temat spaghetti z dyni

Spaghetti z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis można wykorzystać w ciepły letni dzień. Spaghetti z dyni jest lekkie i podawać je można z wieloma różnymi sosami na bazie mięsa lub warzyw i śmietany. Przepis na spaghetti z dyni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, bulion drobiowy, kwaśna śmietana, natka pietruszki, pomidory koktajlowe, koper, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić spaghetti z dyni? Dynie obierz ze skórki. Umieść w krajarce do warzyw i rozdrobnij na makaron. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj dynie na patelni i podsmaż przez 2-3 minuty. Wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na dużym ogniu, aż odparuje. Posiekaj natkę pietruszki i koper. Pomidory koktajlowe przekrój na połówki. Zmniejsz ogień dodaj śmietanę oraz natkę pietruszki i koper. Wymieszaj dokładnie i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj w głęboki talerzu.

Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę.

Podsumowując pyszne spaghetti to idealny pomysł na pyszny obiad dla Twojej rodziny. Domowe spaghetti warzywne jest niskokaloryczne i ma niski indeks glikemiczny. Wiesz już jak przyrządzić spaghetti, dlatego wypróbuj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Smaczne spaghetti sprawdzi się idealnie jako lekka kolacja podczas odwiedzin przyjaciół. Spaghetti jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w spaghetti z dyni

Lista alergenów dla spaghetti z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze spaghetti z dyni

na 100g gotowej potrawy

Spaghetti z dyni to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Spaghetti warzywne zawiera mniejszą ilość kalorii i jest bardziej bogate w składniki mineralne i witaminy. Spaghetti nada się idealnie dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(445g)
Energia (kcal)
55.94
248.95
Białko (g)
1.25
5.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(445g)
Węglowodany (g)
5.53
24.59
Węglowodany przyswajalne (g)
4.88
21.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
2.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(445g)
Tłuszcz (g)
3.57
15.90
Tłuszcze nasycone (g)
2.39
10.64
Tłuszcze nienasycone (g)
1.18
5.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.02
4.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.70
Cholesterol (mg)
10.96
48.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(445g)
Witamina A (µg (mcg))
235.42
1047.60
Witamina B6 (mg)
0.06
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.22
Witamina C (mg)
9.35
41.61
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.10
Witamina E (mg)
0.10
0.46
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.40
126.40
Tiamina (mg)
0.04
0.19
Ryboflawina (mg)
0.08
0.37
Niacyna (mg)
0.44
1.95
Foliany (µg (mcg))
16.06
71.47
Beta karoten (µg (mcg))
1520.01
6764.05
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(445g)
Sód (mg)
64.39
286.55
Potas (mg)
243.48
1083.47
Wapń (mg)
33.81
150.45
Fosfor (mg)
36.40
162.00
Magnez (mg)
11.52
51.25
Żelazo (mg)
0.58
2.59
Cynk (mg)
0.28
1.22
Miedź (mg)
0.08
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z dyni 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti z dyni

Koszt składników
50.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
800 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 800 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bulion drobiowy
250 g
1 szklanka
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Pomidory koktajlowe
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Koszt składników
50.70