Spaghetti putanesca

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z sosem putanesca.
Spaghetti putanesca
Spaghetti putanesca to włoski makaron z sosem pomidorowym, anchois oraz oliwkami czarnymi. Danie świetnie sprawdzi się na szybki obiad. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
486 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron spaghetti (150 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Anchois (40 g)
  • Oliwki czarne (80 g)
  • Kapary (30 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, wok

Przepis na spaghetti putanesca krok po kroku

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Czosnek obierz i pokrój w cienkie plastry.

W woku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej plasterki czosnku.

Następnie dodaj fileciki anchois i smaż przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Oliwki odcedź z zalewy, dodaj na patelnię z czosnkiem i smaż przez kolejne 2 minuty.

Kapary również odcedź z zalewy i dodaj na patelnię. Całość smaż przez około 4 minuty.

Do sosu dodaj odrobinę płatków chilli oraz szczyptę oregano, całość wymieszaj i smaż przez chwilę.

Dodaj pomidory z puszki i zagotuj. Sos duś pod przykryciem przez około 10 minut.

Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj do niego ugotowany makaron i wymieszaj.

Natkę pietruszki umyj i posiekaj.

Makaron z sosem podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypany posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na spaghetti putanesca
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat spaghetti putanesca

Spaghetti putanesca to włoskie danie, na które składa się makaron oraz pomidorowy sos z anchois oraz oliwkami. Spaghetti stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na spaghetti putanesca jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty: makaron spaghetti, oliwa z oliwek, czosnek, anchois, oliwki czarne, kapary, pomidory w puszce, natka pietruszki, sól, pieprz, oregano oraz płatki chilli. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić spaghetti putanesca? Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plastry. W woku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej plasterki czosnku. Następnie dodaj fileciki anchois i smaż przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Oliwki odcedź z zalewy, dodaj na patelnię z czosnkiem i smaż przez kolejne 2 minuty. Kapary również odcedź z zalewy i dodaj na patelnię. Całość smaż przez około 4 minuty. Do sosu dodaj odrobinę płatków chilli oraz szczyptę oregano, całość wymieszaj i smaż przez chwilę. Dodaj pomidory z puszki i zagotuj. Sos duś pod przykryciem przez około 10 minut. Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj do niego ugotowany makaron i wymieszaj. Makaron z sosem podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypany posiekaną natką pietruszki.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin oraz składników mineralnych. Zawierają one likopen, czyli naturalny przeciwutleniacz, który zmniejsza produkcję wolnych rodników, przyczyniając się tym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia starzenia się organizmu. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując spaghetti putanesca to wspaniały pomysł na pyszne danie obiadowe dla rodziny. Smaczne danie na bazie kama roku i sosu pomidorowego z anchois i oliwkami jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podane na ciepło.

Alergeny w spaghetti putanesca

Lista alergenów dla spaghetti putanesca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • anchois

W przepisie na spaghetti putanesca nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze spaghetti putanesca

na 100g gotowej potrawy

Spaghetti putanesca to doskonała propozycja na smaczny obiad. Danie jest szybkie w przygotowaniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
139.11
486.87
Białko (g)
5.43
19.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
19.78
69.23
Węglowodany przyswajalne (g)
16.33
57.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.45
12.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
5.04
17.63
Tłuszcze nasycone (g)
1.29
4.51
Tłuszcze nienasycone (g)
3.75
13.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.01
10.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
2.59
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron spaghetti, anchois.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
25.11
87.87
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.58
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.16
Witamina C (mg)
10.77
37.68
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.31
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.42
4.97
Retinol (µg (mcg))
0.63
2.21
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.44
Ryboflawina (mg)
0.09
0.33
Niacyna (mg)
3.35
11.72
Foliany (µg (mcg))
26.12
91.41
Beta karoten (µg (mcg))
291.42
1019.97
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
465.66
1629.80
Potas (mg)
284.67
996.35
Wapń (mg)
54.13
189.46
Fosfor (mg)
91.76
321.17
Magnez (mg)
38.71
135.49
Żelazo (mg)
2.59
9.08
Cynk (mg)
0.84
2.93
Miedź (mg)
0.25
0.87
Mangan (mg)
0.57
1.99
Brak danych dla: anchois, oliwki czarne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti putanesca 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti putanesca

Koszt składników
48.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Anchois
40 g
7.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 40 g
Oliwki czarne
80 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Kapary
30 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 30 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
48.30