Spaghetti putanesca
- Makaron spaghetti (150 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Anchois (40 g)
- Oliwki czarne (80 g)
- Kapary (30 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na spaghetti putanesca krok po kroku
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plastry.
W woku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej plasterki czosnku.
Następnie dodaj fileciki anchois i smaż przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Oliwki odcedź z zalewy, dodaj na patelnię z czosnkiem i smaż przez kolejne 2 minuty.
Kapary również odcedź z zalewy i dodaj na patelnię. Całość smaż przez około 4 minuty.
Do sosu dodaj odrobinę płatków chilli oraz szczyptę oregano, całość wymieszaj i smaż przez chwilę.
Dodaj pomidory z puszki i zagotuj. Sos duś pod przykryciem przez około 10 minut.
Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj do niego ugotowany makaron i wymieszaj.
Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
Makaron z sosem podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypany posiekaną natką pietruszki.
- Spaghetti
- Spaghetti carbonara
- Spaghetti bolognese
- Spaghetti neapolitana
- Spaghetti z cukinii
- Spaghetti z tuńczykiem
- Spaghetti z tofu
- Spaghetti aglio olio
- Spaghetti carbonara ze śmietaną
- Spaghetti bez mięsa
- Spaghetti z kurczakiem
- Spaghetti z krewetkami
- Spaghetti ze szpinakiem
- Spaghetti z mięsem mielonym
- Linguini
- Puttanesca
- Spaghetti wegetariańskie
- Spaghetti z klopsikami
- Spaghetti
Więcej informacji na temat spaghetti putanesca
Spaghetti putanesca to włoskie danie, na które składa się makaron oraz pomidorowy sos z anchois oraz oliwkami. Spaghetti stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na spaghetti putanesca jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty: makaron spaghetti, oliwa z oliwek, czosnek, anchois, oliwki czarne, kapary, pomidory w puszce, natka pietruszki, sól, pieprz, oregano oraz płatki chilli. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić spaghetti putanesca? Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plastry. W woku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej plasterki czosnku. Następnie dodaj fileciki anchois i smaż przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Oliwki odcedź z zalewy, dodaj na patelnię z czosnkiem i smaż przez kolejne 2 minuty. Kapary również odcedź z zalewy i dodaj na patelnię. Całość smaż przez około 4 minuty. Do sosu dodaj odrobinę płatków chilli oraz szczyptę oregano, całość wymieszaj i smaż przez chwilę. Dodaj pomidory z puszki i zagotuj. Sos duś pod przykryciem przez około 10 minut. Na koniec sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj do niego ugotowany makaron i wymieszaj. Makaron z sosem podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypany posiekaną natką pietruszki.
Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin oraz składników mineralnych. Zawierają one likopen, czyli naturalny przeciwutleniacz, który zmniejsza produkcję wolnych rodników, przyczyniając się tym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia starzenia się organizmu. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując spaghetti putanesca to wspaniały pomysł na pyszne danie obiadowe dla rodziny. Smaczne danie na bazie kama roku i sosu pomidorowego z anchois i oliwkami jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podane na ciepło.
Alergeny w spaghetti putanesca
Lista alergenów dla spaghetti putanesca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- anchois
W przepisie na spaghetti putanesca nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli
Wartości odżywcze spaghetti putanesca
Spaghetti putanesca to doskonała propozycja na smaczny obiad. Danie jest szybkie w przygotowaniu.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.