Co to jest anchois?

Anchois jest coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań, zwłaszcza w restauracjach. Dlatego wiele osób zastanawia się, co to jest anchois.

Anchois jest to francuska nazwa określająca przetwory pochodzące z sardeli europejskiej. To rodzaj niedużej, bardzo tłustej, niebieskiej ryby o intensywnym zapachu i smaku, bogatej w kwasy Omega-3. Znane są również pod nazwą alici i acciughe. Mięso ryby dobrze komponuje się z takimi produktami jak oliwa, masło, inne ryby lub mięso, a także chleb, jajka, awokado i makaron. Są też składnikiem niezwykle popularnego sosu do sałatki cezar.

To może wydać Ci się interesujące

Co to jest anchois? Co jeszcze warto wiedzieć?

Anchois jest coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań, zwłaszcza w restauracjach. Dlatego wiele osób zastanawia się, co to jest anchois.

Anchois, wymawiane po polsku jako anszua, jest to francuska nazwa określająca przetwory pochodzące z sardeli europejskiej. To rodzaj niedużej, bardzo tłustej, niebieskiej ryby o intensywnym zapachu i smaku, bogatej w kwasy Omega-3. Znane są również pod nazwą alici i acciughe. Mięso ryby dobrze komponuje się z takimi produktami jak oliwa, masło, inne ryby lub mięso, a także chleb, jajka, awokado i makaron. Są też składnikiem niezwykle popularnego sosu do sałatki cezar. Anchois może być podawane zarówno w formie surowej, wędzonej, jak i suszonej. Anchois to zarazem pasta, koreczki rybne, filety, a nawet konserwy. Przy zakupie anchois trzeba uważać, ponieważ czasem pod tą nazwą sprzedawane są szprotki, a nie sardele.

Zastanawiasz się, do czego anchois najlepiej użyć?

- do przystawek,

- sałatek,

- makaronów,

- pizzy,

- sosów.

We Włoszech wytwarza się też pastę na bazie anchois, która jest sprzedawana w tubkach i stosowane najczęściej jako przyprawa. Innym sposobem konserwowania anchois jest ich marynowanie w occie winnym z dodatkiem cytryny i przypraw, Włosi nazywają je wówczas alici.

Jeśli zastanawiasz się, jak smakuje anchois, to ma niezwykle intensywny aromat. To dlatego te małe fileciki wykorzystuje się w tak wielu daniach. Mają intensywny, słono-kwaskowaty smak i mocny zapach, który dla wielu osób jest irytujący. Z kolei ogromna ilość ludzi bardzo za nimi przepada. To dlatego, że potrafią odmienić nawet najnudniejsze danie. Anchois to świetne rozwiązanie dla osób, które lubią mocne, wyraziste smaki i nie boją się przypraw.

Sardela to ryba, która nie jest popularna w Polsce. Jednak jej filety w anchois już dużo bardziej. Wiele ludzi zastanawia się, czy świeża sardela smakuje tak samo, jak anchois. Nie ma zupełnie inny smak. Ryba na anchois musi być odpowiednio przygotowana. Marynowana jest w soli w celu pozbycia się z niej nadmiaru wody i tłuszczu, a także wydobycia specyficznego smaku i zapachu. Co ciekawe, dzięki temu, że ości sardeli są dość miękkie i delikatne, można również je spożywać bez obaw o trudności z przełykaniem.

Potrawy z dodatkiem anchois wykazują dużą wartość odżywczą, dlatego polecane są do spożycia w ramach urozmaiconej diety. W 100 g sardeli znajduje się 210 kcal energii oraz 10 g tłuszczu, w którego składzie znajdują się głównie kwasy tłuszczowe nienasycone. Dodatkowo sardela jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego.

Wiele osób zastanawia się, czy sardele i sardynki to ta sama ryba. Te dwie ryby różnią się nieznacznie i należą do tej samej rodziny ryb. Sardele są zwykle mniejsze, mają zwężający się korpus i osiągają maksymalnie 18 centymetrów długości. Sardynki natomiast są nieco większe i mają bardziej krępy korpus. Mimo że ryby różnią się budową, po przetworzeniu mają podobny smak, jednak sardele (anchois) uważa się za bardziej wyrafinowane w smaku.

Teraz gdy już wiesz, z czym jeść i do czego dodać anchois, możesz przygotowywać na bazie tej ryby wiele różnych dań. Jeśli brakuje ci pomysłów, koniecznie sięgnij po propozycje z tego wpisu. Ryba nie gości na naszych stołach zbyt często, dlatego warto to zmienić.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto