Co to jest anchois?

Co to jest anchois
Co to jest anchois
ikona podziel się
Opublikowano: 28.04.2023 r., 23:59 | Autor: Patrycja Czerwiak

Anchois jest coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań, zwłaszcza w restauracjach. Dlatego wiele osób zastanawia się, co to jest anchois.

Anchois jest to francuska nazwa określająca przetwory pochodzące z sardeli europejskiej. To rodzaj niedużej, bardzo tłustej, niebieskiej ryby o intensywnym zapachu i smaku, bogatej w kwasy Omega-3. Znane są również pod nazwą alici i acciughe. Mięso ryby dobrze komponuje się z takimi produktami jak oliwa, masło, inne ryby lub mięso, a także chleb, jajka, awokado i makaron. Są też składnikiem niezwykle popularnego sosu do sałatki cezar.

Co to jest anchois? Co jeszcze warto wiedzieć?

Anchois jest coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań, zwłaszcza w restauracjach. Dlatego wiele osób zastanawia się, co to jest anchois.

Anchois, wymawiane po polsku jako anszua, jest to francuska nazwa określająca przetwory pochodzące z sardeli europejskiej. To rodzaj niedużej, bardzo tłustej, niebieskiej ryby o intensywnym zapachu i smaku, bogatej w kwasy Omega-3. Znane są również pod nazwą alici i acciughe. Mięso ryby dobrze komponuje się z takimi produktami jak oliwa, masło, inne ryby lub mięso, a także chleb, jajka, awokado i makaron. Są też składnikiem niezwykle popularnego sosu do sałatki cezar. Anchois może być podawane zarówno w formie surowej, wędzonej, jak i suszonej. Anchois to zarazem pasta, koreczki rybne, filety, a nawet konserwy. Przy zakupie anchois trzeba uważać, ponieważ czasem pod tą nazwą sprzedawane są szprotki, a nie sardele.

Zastanawiasz się, do czego anchois najlepiej użyć?

  • do przystawek,
  • sałatek,
  • makaronów,
  • pizzy,
  • sosów.

We Włoszech wytwarza się też pastę na bazie anchois, która jest sprzedawana w tubkach i stosowane najczęściej jako przyprawa. Innym sposobem konserwowania anchois jest ich marynowanie w occie winnym z dodatkiem cytryny i przypraw, Włosi nazywają je wówczas alici.

Jeśli zastanawiasz się, jak smakuje anchois, to ma niezwykle intensywny aromat. To dlatego te małe fileciki wykorzystuje się w tak wielu daniach. Mają intensywny, słono-kwaskowaty smak i mocny zapach, który dla wielu osób jest irytujący. Z kolei ogromna ilość ludzi bardzo za nimi przepada. To dlatego, że potrafią odmienić nawet najnudniejsze danie. Anchois to świetne rozwiązanie dla osób, które lubią mocne, wyraziste smaki i nie boją się przypraw.

Sardela to ryba, która nie jest popularna w Polsce. Jednak jej filety w anchois już dużo bardziej. Wiele ludzi zastanawia się, czy świeża sardela smakuje tak samo, jak anchois. Nie ma zupełnie inny smak. Ryba na anchois musi być odpowiednio przygotowana. Marynowana jest w soli w celu pozbycia się z niej nadmiaru wody i tłuszczu, a także wydobycia specyficznego smaku i zapachu. Co ciekawe, dzięki temu, że ości sardeli są dość miękkie i delikatne, można również je spożywać bez obaw o trudności z przełykaniem.

Potrawy z dodatkiem anchois wykazują dużą wartość odżywczą, dlatego polecane są do spożycia w ramach urozmaiconej diety. W 100 g sardeli znajduje się 210 kcal energii oraz 10 g tłuszczu, w którego składzie znajdują się głównie kwasy tłuszczowe nienasycone. Dodatkowo sardela jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego.

Wiele osób zastanawia się, czy sardele i sardynki to ta sama ryba. Te dwie ryby różnią się nieznacznie i należą do tej samej rodziny ryb. Sardele są zwykle mniejsze, mają zwężający się korpus i osiągają maksymalnie 18 centymetrów długości. Sardynki natomiast są nieco większe i mają bardziej krępy korpus. Mimo że ryby różnią się budową, po przetworzeniu mają podobny smak, jednak sardele (anchois) uważa się za bardziej wyrafinowane w smaku.

Teraz gdy już wiesz, z czym jeść i do czego dodać anchois, możesz przygotowywać na bazie tej ryby wiele różnych dań. Jeśli brakuje ci pomysłów, koniecznie sięgnij po propozycje z tego wpisu. Ryba nie gości na naszych stołach zbyt często, dlatego warto to zmienić.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto