Sos z papryki

Opublikowano: 25.07.2023 r., 11:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos z papryki podany w ciemnej miseczce.
Sos z papryki
Sos z papryki to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pasteryzacja 60 min
224 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Papryka czerwona - 10 średnich sztuk (3000 g)
  • Pomidor - 9 średnich sztuk (2000 g)
  • Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
  • Czosnek - 6 średnich sztuk (40 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, słoiki, sitko, maszynka do mielenia

Przepis na sos z papryki krok po kroku

Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce o dużych oczkach.

Paprykę włóż do garnka, dodaj 2 łyżki stołowe soli oraz odrobinę wody i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut.

Następnie papryki przetrzyj na sicie o drobnych oczkach.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i włóż do garnka.

Cebulę obierz, posiekany w kostkę i dodać do garnka z pomidorami.

Do garnka dodaj także obrane ząbki czosnku, 2 łyżki stołowe papryki słodkiej oraz 1 łyżkę stołową papryki ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez około 40 minut.

Do pomidorów dodaj przetartą paprykę oraz olej, wymieszaj i gotuj jeszcze 20 minut.

Ugotowany sos z rozdrobnij przy pomocy blendera.

Gorący sos przelej do wyparzonych słoików i zakręć je.

Słoiki pasteryzuj w garnku wyłożonym ściereczką przez około 30 minut od momentu zagotowania się wody.

Słoiki wyciągnij, ustaw dnem do góry i pozostaw do wystudzenia.

Gotowy sos z papryki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na sos z papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,1% osób

Więcej informacji na temat sosu z papryki

Sos z papryki to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Sos możesz wykorzystać jako dodatek do mięs pieczonych. Sprawdzony przepis na sos z papryki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, pomidory, cebula, czosnek, olej rzepakowy oraz przyprawy (sól, papryka słodka i ostra).

A jak zrobić sos z papryki? Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel. Paprykę włóż do garnka, dodaj 2 łyżki stołowe soli oraz odrobinę wody i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut. Następnie papryki przetrzyj na sicie o drobnych oczkach. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i włóż do garnka. Cebulę obierz, posiekany w kostkę i dodać do garnka z pomidorami. Do garnka dodaj także obrane ząbki czosnku, 2 łyżki stołowe papryki słodkiej oraz 1 łyżkę stołową papryki ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez około 40 minut. Do pomidorów dodaj przetartą paprykę oraz olej, wymieszaj i gotuj jeszcze 20 minut. Gorący sos przelej do wyparzonych słoików i zakręć je. Słoiki pasteryzuj w garnku wyłożonym ściereczką przez około 30 minut od momentu zagotowania się wody.

Cebula to warzywo, które znane jest ze zdrowotnych właściwości. W cebuli znajdziemy przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.

Podsumowując smaczny sos z papryki to doskonała propozycja na domowe przetwory. Najlepszy sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu. Produkty niezbędne do wykonania sosu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w sosie z papryki

Lista alergenów dla sosu z papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos z papryki

Wartości odżywcze sosu z papryki

na 100g gotowej potrawy

Sos z papryki to doskonała propozycja na smaczny dodatek do potraw. Papryka stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją w kuchni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
40.79
224.33
Białko (g)
0.98
5.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
5.58
30.71
Węglowodany przyswajalne (g)
3.87
21.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.71
9.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
2.05
11.28
Tłuszcze nasycone (g)
0.24
1.30
Tłuszcze nienasycone (g)
1.81
9.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.21
6.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
3.33
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
100.18
550.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
74.86
411.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.05
5.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.76
4.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.72
174.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1041.62
5728.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
4.38
24.10
Potas (mg)
213.26
1172.91
Wapń (mg)
10.37
57.03
Fosfor (mg)
25.94
142.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.37
62.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.36
1.97
Cynk (mg)
0.22
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z papryki 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z papryki

Koszt składników
95.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
3000 g
10 średnich sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 12
54.00
Za 3000 g
Pomidor
2000 g
9 średnich sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 14
26.67
Za 2000 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Czosnek
40 g
6 średnich sztuk
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
95.00