Sos z papryki
- Papryka czerwona - 10 średnich sztuk (3000 g)
- Pomidor - 9 średnich sztuk (2000 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Czosnek - 6 średnich sztuk (40 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na sos z papryki krok po kroku
Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce o dużych oczkach.
Paprykę włóż do garnka, dodaj 2 łyżki stołowe soli oraz odrobinę wody i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut.
Następnie papryki przetrzyj na sicie o drobnych oczkach.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i włóż do garnka.
Cebulę obierz, posiekany w kostkę i dodać do garnka z pomidorami.
Do garnka dodaj także obrane ząbki czosnku, 2 łyżki stołowe papryki słodkiej oraz 1 łyżkę stołową papryki ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez około 40 minut.
Do pomidorów dodaj przetartą paprykę oraz olej, wymieszaj i gotuj jeszcze 20 minut.
Ugotowany sos z rozdrobnij przy pomocy blendera.
Gorący sos przelej do wyparzonych słoików i zakręć je.
Słoiki pasteryzuj w garnku wyłożonym ściereczką przez około 30 minut od momentu zagotowania się wody.
Słoiki wyciągnij, ustaw dnem do góry i pozostaw do wystudzenia.
Gotowy sos z papryki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Więcej informacji na temat sosu z papryki
Sos z papryki to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Sos możesz wykorzystać jako dodatek do mięs pieczonych. Sprawdzony przepis na sos z papryki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, pomidory, cebula, czosnek, olej rzepakowy oraz przyprawy (sól, papryka słodka i ostra).
A jak zrobić sos z papryki? Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel. Paprykę włóż do garnka, dodaj 2 łyżki stołowe soli oraz odrobinę wody i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut. Następnie papryki przetrzyj na sicie o drobnych oczkach. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i włóż do garnka. Cebulę obierz, posiekany w kostkę i dodać do garnka z pomidorami. Do garnka dodaj także obrane ząbki czosnku, 2 łyżki stołowe papryki słodkiej oraz 1 łyżkę stołową papryki ostrej. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez około 40 minut. Do pomidorów dodaj przetartą paprykę oraz olej, wymieszaj i gotuj jeszcze 20 minut. Gorący sos przelej do wyparzonych słoików i zakręć je. Słoiki pasteryzuj w garnku wyłożonym ściereczką przez około 30 minut od momentu zagotowania się wody.
Cebula to warzywo, które znane jest ze zdrowotnych właściwości. W cebuli znajdziemy przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.
Podsumowując smaczny sos z papryki to doskonała propozycja na domowe przetwory. Najlepszy sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu. Produkty niezbędne do wykonania sosu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w sosie z papryki
Lista alergenów dla sosu z papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos z papryki
Wartości odżywcze sosu z papryki
Sos z papryki to doskonała propozycja na smaczny dodatek do potraw. Papryka stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją w kuchni.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.