Sos neapolitański

Opublikowano: 23.06.2023 r., 20:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos neapolitański podany w białej miseczce.
Sos neapolitański
Sos neapolitański warto podać z dodatkiem makaronu oraz parmezanu jako obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na sos pomidorowy.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
117 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidory w puszce - 2 puszki (800 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, tymianek, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos neapolitański krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem.

Do podsmażonej cebuli dodaj pomidory z puszki (lub świeże bez skórki) i gotuj je na małej mocy palnika przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Przygotuj po pół łyżeczki soli, tymianku oraz oregano. Przyprawy rozetrzyj w dłoniach i dodaj je do pomidorów.

Pod koniec gotowania do sosu dodaj posiekaną bazylię świeżą i dokładnie wymieszaj.

Gotowy sos podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem ugotowanego makaronu oraz ze startym serem, np. parmezanem.

Jak oceniasz przepis na sos neapolitański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,4% osób

Więcej informacji na temat sosu neapolitańskiego

Sos neapolitański to doskonała propozycja na domowy dodatek do makaronu. Sos neapolitański można wykorzystać również jako dodatek do zapiekanek. Prosty przepis na sos neapolitański nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pomidory w puszce, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, sól, tymianek, oregano oraz bazylia.

A jak zrobić sos neapolitański? Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Do podsmażonej cebuli dodaj pomidory z puszki (lub świeże bez skórki) i gotuj je na małej mocy palnika przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Przygotuj po pół łyżeczki soli, tymianku oraz oregano. Przyprawy rozetrzyj w dłoniach i dodaj je do pomidorów. Pod koniec gotowania do sosu dodaj posiekaną bazylię świeżą i składniki dokładnie wymieszaj. Gotowy sos podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem ugotowanego makaronu oraz ze startym serem, np. parmezanem.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Pomidory są również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować najlepszy sos neapolitański w domu. Szybki w przygotowaniu sos z pomidorów stanowi doskonały dodatek do wielu potraw - jednak najlepiej sprawdzi się jako sos do makaronu. Smaczny sos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w sosie neapolitańskim

Lista alergenów dla sosu neapolitańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos neapolitański

Wartości odżywcze sosu neapolitańskiego

na 100g gotowej potrawy

Sos neapolitański to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Sos przygotowany na bazie pomidorów stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
52.44
117.99
Białko (g)
1.60
3.59
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
7.63
17.17
Węglowodany przyswajalne (g)
5.79
13.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
4.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
2.41
5.42
Tłuszcze nasycone (g)
0.49
1.09
Tłuszcze nienasycone (g)
1.92
4.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.60
3.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
0.73
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
9.46
21.29
Witamina B6 (mg)
0.16
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.05
20.35
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.39
3.12
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.17
Ryboflawina (mg)
0.05
0.11
Niacyna (mg)
1.07
2.41
Foliany (µg (mcg))
13.26
29.83
Beta karoten (µg (mcg))
111.13
250.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
160.66
361.48
Potas (mg)
272.08
612.17
Wapń (mg)
33.69
75.80
Fosfor (mg)
32.29
72.65
Magnez (mg)
18.55
41.73
Żelazo (mg)
1.17
2.64
Cynk (mg)
0.26
0.59
Miedź (mg)
0.16
0.37
Mangan (mg)
0.17
0.39
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu neapolitańskiego 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu neapolitańskiego

Koszt składników
30.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
800 g
2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
30.60