Sos kurkowy z kurczakiem i makaronem
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Cebula (100 g)
- Kurki świeże (300 g)
- Makaron tagliatelle (150 g)
Przepis na sos kurkowy z kurczakiem i makaronem krok po kroku
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją obsługi.
W tym czasie na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną drobno cebulę.
Gdy cebula lekko się zarumieni dodaj do niej pokrojonego w kostkę kurczaka oraz posiekane 2 ząbki czosnku.
Podsmaż całość kilka minut, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodaj oczyszczone kurki. Podsmażaj ponownie kilka minut, by kurki także się zarumieniły i zmiękły.
Dodaj śmietankę, sól oraz pieprz i gotuj całość aż sos trochę się zagęści.
Odcedź ugotowany makaron i połącz go z sosem.
Posyp potrawę natką pietruszki.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat sosu kurkowego z kurczakiem i makaronem
Sos kurkowy z kurczakiem jest świetnym pomysłem na szybki obiad z makaronu. Zrób dobry przepis na pyszne danie, które przygotowuje się w zaledwie pół godziny. Ten przepis na sos kurkowy z kurczakiem jest smaczny i bardzo prosty. Kremowy, mocno śmietankowy sos podkreśla delikatność całej potrawy. Szczególnie znakomicie smakuje w sezonie na kurki, gdy mają one najlepszy i najbardziej intensywny smak. Sos kurkowy z kurczakiem podawaj na gorąco. Zobacz, jak zrobić przepis na sos kurkowy z kurczakiem i z makaronem.
Kurki są grzybami bardzo lubianymi przez Polaków. Bardzo znaną potrawą z użyciem owych grzybów jest sos. Łącząc je z kurczakiem, makaronem i sosem śmietankowym powstaje delikatny i dobry pomysł na szybki obiad. Jeśli zrobisz sos kurkowy z kurczakiem i makaronem powstanie coś pysznego, więc zdecydowanie warto spróbować. Takim szybkim obiadem jesteś w stanie zapewnić smaczną potrawę pełnowartościową, która jednocześnie jest bardzo sycąca.
Do przepisu na sos kurkowy z kurczakiem musisz przygotować kurki. Należy je dobrze umyć i zwrócić szczególną uwagę na to, czy nie ma w nich piasku i ziemi. Kurek nie trzeba kroić na mniejsze kawałki. Są one z reguły niewielkie. Jeśli zdarzy się naprawdę duża sztuka można ją pokroić. By sos był smaczny warto dobrze go przyprawić. Przyprawy są klasyczne: sól oraz pieprz. Smaku dodaje także świeży czosnek. Polecam dodać świeżą natkę pietruszki na samym końcu (po nałożeniu potrawy na talerz). Nada ona wspaniałego koloru, ponadto jest bardzo polecanym produktem w menu.
Jak zrobić sos kurkowy z kurczakiem w dietetycznej odsłonie? Przepis jest oparty o wykorzystanie śmietanki o zawartości tłuszczu 30%. Ten produkt ma wysoką wartość kaloryczną. Zawiera także dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, których nie powinno się spożywać bez umiaru. Sos kurkowy z kurczakiem może być także wartościowym i mniej kalorycznym daniem. Polecam na miejsce śmietanki 30% użyć tej o zawartości tłuszczu 12%. Jeszcze lepsze będzie wykorzystanie jogurtu naturalnego. Przy użyciu jogurtu należy pamiętać, by dodać go wyłącznie po skończeniu podgrzewania sosu. Kolejną rzeczą, którą można zrobić, by zwiększyć wartość odżywczą potrawy jest wymiana makaronu na jego pełnoziarnisty rodzaj. Jest to dobry pomysł na dostarczenie o wiele więcej cennych składników mineralnych i witamin, a także błonnika. Makaron taki ma ponadto niższy indeks glikemiczny, który jest bardziej wskazany, gdy ma się problemy z poprawnym wydzielaniem glukozy i insuliny.
Alergeny w sosie kurkowym z kurczakiem i makaronem
Lista alergenów dla sosu kurkowego z kurczakiem i makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron tagliatelle
Wartości odżywcze sosu kurkowego z kurczakiem i makaronem
Dobry przykład potrawy, która zawiera wszystkie ważne makroskładniki: białko, węglowodany oraz tłuszcze.
Energia i białka
(530g)
Węglowodany
(530g)
Tłuszcze
(530g)
Witaminy
(530g)
Składniki mineralne
(530g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.