Sos cygański

Opublikowano: 15.02.2024 r., 18:25 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paprykowy sos cygański w miseczce
Sos cygański
Niezwykle aromatyczny sos cygański przygotujesz dosłownie w kilka chwil w swoim domu, a będzie to zwykła propozycja na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Miksowanie 60 min
47 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidor (1000 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 1 ząbki (10 g)
  • Ogórek konserwowy - 2 sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Ocet spirytusowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser

Przepis na sos cygański krok po kroku

Pomidory natnij na krzyż, sparz wrzątkiem i usuń skórę.

Pozostałe warzywa pokrój na mniejsze kawałki, obrane ze skóry pomidory pokrój na ćwiartki. Wszystko razem wymieszaj.

Wymieszaj wszystko z odrobiną octu i oleju.

Podgrzewaj sos na małym ogniu przez około godzinę.

Po tym czasie zmiksuj sos za pomocą blendera.

Jak oceniasz przepis na sos cygański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 67,6% osób

Więcej informacji na temat sosu cygańskiego

Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis na sos cygański z pomidorami, sprawdzi się on nie tylko na zimę.

Będzie to idealny dodatek do mięsa, ale też do słoików, dzięki czemu będziesz mógł zrobić zapasy.

Zatem, jak zrobić sos cygański?

Pomidory natnij na krzyż, sparz wrzątkiem i usuń skórę. Pozostałe warzywa pokrój na mniejsze kawałki, obrane ze skóry pomidory pokrój na ćwiartki. Wszystko razem wymieszaj. Wymieszaj wszystko z odrobiną octu i oleju. Podgrzewaj sos na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie zmiksuj sos za pomocą blendera.

Sam widzisz jak szybki i łatwy jest do przygotowania mój najlepszy sos cygański.

Przygotuj te podstawowe składniki i przygotuj go w swoim domu.

Będzie to idealny pomysł na dodatek do makronu czy placków ziemniaczanych. Wybierając makaron, pamiętaj, że głównie są one przygotowywane z mąki pszennej, który naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Alergeny w sosie cygański

Lista alergenów dla sosu cygańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy

Wartości odżywcze sosu cygańskiego

na 100g gotowej potrawy

Sos będzie idealnym dodatkiem do makaronu, placków ziemniaczanych, a nawet do naleśników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
31.75
47.63
Białko (g)
0.87
1.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
4.40
6.60
Węglowodany przyswajalne (g)
3.09
4.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.32
1.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
1.49
2.24
Tłuszcze nasycone (g)
0.21
0.31
Tłuszcze nienasycone (g)
1.28
1.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
1.28
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
0.65
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ogórek konserwowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
50.62
75.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
28.82
43.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.59
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.55
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.60
27.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
533.28
799.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
105.77
158.65
Potas (mg)
206.72
310.08
Wapń (mg)
16.80
25.20
Fosfor (mg)
22.61
33.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.41
15.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.29
0.43
Cynk (mg)
0.18
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu cygańskiego 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu cygańskiego

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
1000 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
1 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ogórek konserwowy
200 g
2 sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ocet spirytusowy
20 ml
2 łyżki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 20 ml
Koszt składników
40.50