Sos cygański
- Pomidor (1000 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 1 ząbki (10 g)
- Ogórek konserwowy - 2 sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Ocet spirytusowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na sos cygański krok po kroku
Pomidory natnij na krzyż, sparz wrzątkiem i usuń skórę.
Pozostałe warzywa pokrój na mniejsze kawałki, obrane ze skóry pomidory pokrój na ćwiartki. Wszystko razem wymieszaj.
Wymieszaj wszystko z odrobiną octu i oleju.
Podgrzewaj sos na małym ogniu przez około godzinę.
Po tym czasie zmiksuj sos za pomocą blendera.
Więcej informacji na temat sosu cygańskiego
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis na sos cygański z pomidorami, sprawdzi się on nie tylko na zimę.
Będzie to idealny dodatek do mięsa, ale też do słoików, dzięki czemu będziesz mógł zrobić zapasy.
Zatem, jak zrobić sos cygański?
Pomidory natnij na krzyż, sparz wrzątkiem i usuń skórę. Pozostałe warzywa pokrój na mniejsze kawałki, obrane ze skóry pomidory pokrój na ćwiartki. Wszystko razem wymieszaj. Wymieszaj wszystko z odrobiną octu i oleju. Podgrzewaj sos na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie zmiksuj sos za pomocą blendera.
Sam widzisz jak szybki i łatwy jest do przygotowania mój najlepszy sos cygański.
Przygotuj te podstawowe składniki i przygotuj go w swoim domu.
Będzie to idealny pomysł na dodatek do makronu czy placków ziemniaczanych. Wybierając makaron, pamiętaj, że głównie są one przygotowywane z mąki pszennej, który naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Alergeny w sosie cygański
Lista alergenów dla sosu cygańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ogórek konserwowy
Wartości odżywcze sosu cygańskiego
Sos będzie idealnym dodatkiem do makaronu, placków ziemniaczanych, a nawet do naleśników.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.