Sos chutney
- Mango (300 g)
- Cebula szalotka (40 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (5 g)
- Imbir mielony (2 g)
- Ocet balsamiczny (15 ml)
- Miód (25 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Cynamon (2 g)
Przepis na sos chutney krok po kroku
Mango, papryczkę i cebulę pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę i papryczkę. Dodaj mango.
Dodaj ocet, sól, imbir, cynamon i miód. Duś całość na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie i lekko szkliste, około 10-15 minut.
Chutney przełóż do słoiczka i dobrze zakręć.
Więcej informacji na temat sosu chutney
Sos chutney to niezwykle aromatyczny i bardzo smaczny dodatek, inspirowany kuchnią azjatycką. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięs, a także warzywnych pasztetów. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość jest smaczna i niezwykle słodko - kwaśna. To dobra opcja dla każdego miłośnika interesujących dodatków.
Przepis na sos chutney to sposób na nieco bardziej egzotyczny dodatek do mięs, wędlin, czy roślinnych dodatków. Ten tradycyjny indyjski sos, przypomina nieco konfiturę, jednak charakteryzuje się dużo większą ilością przypraw. Dzięki temu jest niezwykle aromatyczny. Wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. Głównym jest oczywiście mango. Mango jest źródłem wielu witamin, m.in.: A, C, E, B, a także wielu składników mineralnych (miedzi, żelaza, magnesu i potasu. Zaleca się je osobom z anoreksją i anemią, a także osobom, które posiadają problemy ze wzrokiem. Owoc zawiera luteinę i zeaksantynę. Ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Zapewnia również ochronę organizmu przed nowotworami i prowadzi do spowalniania procesów starzenia. Choć mango zwykle kojarzy się ze słodkimi deserami, doskonale sprawdza się również w wersji na ostro. Zwłaszcza w połączeniu z korzennymi przyprawami.
Zastanawiasz się jak zrobić sos chutney, który będzie smaczny, a przy okazji łatwy i dobry nawet dla początkujących kucharzy? Koniecznie sięgnij po ten sprawdzony przepis. Pozwoli Ci on przygotować najlepszy, a przy tym domowy chutney z mango. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a efekt zachwyca. Ten sos wspaniale sprawdzi się, zwłaszcza latem, kiedy to można z łatwością dostać świeże mango. Do jego przygotowania nie potrzeba żadnych specjalnych sprzętów, poza garnkiem z grubym dnem. Dlaczego grubym? By sos do niego nie przywierał. Tak jak w przypadku innych sosów, tak samo tu najważniejsze jest odpowiednie duszenie. Jednak zwykle zabiera ono dość sporo czasu. Dlatego przydaje się właśnie dobry garnek lub patelnia, które wyjdą z tego bez szwanku.
Alergeny w sosie chutney
Lista alergenów dla sosu chutney przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos chutney
Wartości odżywcze sosu chutney
To dodatek, który zawiera dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(404g)
Węglowodany
(404g)
Tłuszcze
(404g)
Witaminy
(404g)
Składniki mineralne
(404g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.