Sos chrzanowy
- Chrzan - 3 łyżki (50 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki (30 g)
- Masło - 2 łyżki (30 g)
- Bulion warzywny - 1,2 szklanki (300 ml)
- Śmietana 12% - 4 łyżki (100 g)
Przepis na sos chrzanowy krok po kroku
W garnku roztop masło. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj rózgą. Podsmaż aż będzie złota.
Do mąki z masłem dodaj bulion warzywny w temperaturze pokojowej lub lekko ciepły. Cały czas intensywnie mieszaj i zagotuj.
Dodaj chrzan oraz śmietanę, dopraw solą do smaku i sporą szczyptą pieprzu.
Sos zagotuj a następnie przelej do sosjerki.
Więcej informacji na temat sosu chrzanowego
Sosy na gorąco to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Dobry sos jest dopełnieniem pysznego, domowego obiadu. Jednym z popularniejszych sosów na gorąco w Polsce jest sos chrzanowy. Wielu osobom kojarzy się on szczególnie ze świętami Wielkanocnymi, kiedy podawany jest do jajek, białej kiełbasy lub pieczonego mięsa na obiad. Jednak sos śmietanowo chrzanowy warto wykonać również na co dzień. Sos chrzanowy komponuje się świetnie z pieczoną szynką, schabem czy łopatką, możesz podać z nim dorsza lub inną białą rybę. Sos ten skomponuje się świetnie z daniami wegetariańskimi. Łatwy przepis na sos chrzanowy sprawi, że będziesz przygotowywać go częściej.
Przepis na pyszny sos chrzanowy jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Przyrządza się go w takim sam sposób jak sos beszamelowy, jedynie zamiast mleka dodaje się do niego wywar warzywny. Ważne aby użyć wywaru o temperaturze pokojowej lub lekko podgrzanego, dzięki temu nie powstaną grudki mąki. Jeśli się tak wydarzy mimo użycia buliony o odpowiedniej temperaturze, sos nie jest stracony. Grudki możesz rozbić za pomocą blendera lub przetrzeć przez gęste sitko. Oba sposoby są równie skuteczne. Jak zrobić sos chrzanowy do mięsa dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym każdy krok jest dokładnie wytłumaczony.
Wypróbuj sos chrzanowy z dodatkiem śmietany i zakochaj się w jego delikatnym lecz lekko pikantnym smaku. Eksperymentuj i dodawaj go do różnego rodzaju dań obiadowych aby znaleźć swoje ulubione połączenie.
Alergeny w sosie chrzanowym
Lista alergenów dla sosu chrzanowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze sosu chrzanowego
Pyszny sos chrzanowy to fantastyczny dodatek do różnych dań. Jest on dość kaloryczny i posiada wysoki indeks glikemiczny dlatego powinien być spożywany okazjonalnie.
Energia i białka
(82g)
Węglowodany
(82g)
Tłuszcze
(82g)
Witaminy
(82g)
Składniki mineralne
(82g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.