Przepis na sok ze śliwek krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon, goździki
To będzie niezbędne
garnek, małe słoiczki

Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i wsadź do garnka z 1 l wody.

Dodaj cukier i gotuj sok na niewielkim ogniu przez około 1 godzinę.

sok ze śliwek w słoiku ze śliwkami w środku i na drugim planie
Sok ze śliwek
Koszt przygotowania dania
12.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
282 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
60

Sok ze śliwek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o soku ze śliwkami

Jesień to okres możliwości kulinarnych nie tylko pod względem potraw ale także napoi i przetworów z owoców. Dzisiaj przedstawiam Ci przepis na sok ze świeżych śliwek węgierek, który możesz przelać do słoików i zrobić pyszne zapasy na zimę. Wystarczy tylko dość duży garnek, spora ilość śliwek i odrobina cukru lub jego zamiennika. Sam decyduj na jaki rodzaj się zdecydujesz. Mogą to być renklody, bardzo duże i idealnie okrągłe o soczystym i słodkim miąższu, lekko kwaskowata lubaszka, której ciemnogranatowa skórka przyciąga każdy wzrok lub nasza najbardziej popularna wszystkim znana śliwka węgierka, która doda naszym wypiekom słodki ale nieco cierpkawy posmak. Wszystkie odmiany sprawdzą się idealnie.

Sok ze śliwek w szklanych słoikach możesz przechowywać dlatego polecam zrobić większą ilość. Idealnie sprawdzi się jako naturalny napój do obiadu w zimowe popołudnia, które zbliżają się wielkimi krokami. Jeśli chcesz postawić na sok bez cukru domowy, zamień cukier z przepisu na jego mniej energetyczny substytut, czyli zamiennik. Idealnie sprawdzi się tutaj erytrytol czy stawia. Wtedy sok będzie tak samo słodki ale dostarczy mniej kilokalorii. Z węgierek pozostałych po gotowaniu soku warto jest zrobić przetwory. Nie wyrzucaj tak cennego produktu. Z pozostałych owoców szybko przygotujesz np. dżem czy konfitury, które szczelnie zamknięte w słoiczkach osłodzą jesiennie i zimowe wieczory. Taka słodka przekąska sprawdzi się idealnie jako upominek dla przyjaciół czy rodziny. Jeśli produkcja przetworów to nie Twoja bajka, postaw na ciasto śliwkowe lub muffinki z ich wykorzystaniem. Przepis na muffinki ze śliwkami lub placek ucierany ze śliwkami znajdziesz w innych moich przepisach. Jeśli sok po przygotowaniu będzie dla ciebie za słodki śmiało możesz rozcieńczyć go z wodą w proporcji 1:1. Zostawiam dla ciebie przepis na sok ze śliwek, skorzystaj i zakochaj się. Śliwki są niskoenergetyczne co oznacza, że dostarczają małą ilość kilokalorii do Twojego organizmu, dodatkowo charakteryzują się wysoką zwartością składników mineralnych i witamin. Mam nadzieje, że Cię przekonałam. Smacznego !

Zobacz jak zrobić sok ze śliwek?

Wartości odżywcze soku ze śliwek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
112.80 kcal
282.00 kcal
Białko
0.58 g
1.46 g

Węglowodany w soku ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
28.74 g
71.85 g
Węglowodany przyswajalne
27.62 g
69.05 g
Sacharoza (cukier)
20.17 g
50.42 g
Glukoza
4.33 g
10.82 g
Fruktoza
2.68 g
6.70 g

Witaminy w przepisie na sok ze śliwek

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.03 mg
0.08 mg
Niacyna
0.36 mg
0.90 mg
Foliany
4.20 µg (mcg)
10.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sok ze śliwek

Na 100g
Na porcję
(250g)
Potas
152.20 mg
380.50 mg
Wapń
21.40 mg
53.50 mg
Fosfor
13.60 mg
34.00 mg
Magnez
7.40 mg
18.50 mg
Żelazo
0.28 mg
0.69 mg
Cynk
0.09 mg
0.22 mg
Miedź
0.06 mg
0.14 mg
Mangan
0.05 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny soku ze śliwek 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w soku ze śliwkami

Lista alergenów dla soku ze śliwek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok ze śliwek

Cena przygotowania soku ze śliwek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
1000 g
1 kg
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Cukier trzcinowy
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Liczba porcji:
Koszt składników
15.00
Jak oceniasz przepis na sok ze śliwek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób