Sok ze śliwek
- Śliwki - 1 kg (1000 g)
- Cukier trzcinowy - 1 szklanka (250 g)
Przepis na sok ze śliwek krok po kroku
Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i wsadź do garnka z 1 l wody.
Dodaj cukier i gotuj sok na niewielkim ogniu przez około 1 godzinę.
Więcej informacji na temat soku ze śliwek
Jesień to okres możliwości kulinarnych nie tylko pod względem potraw ale także napoi i przetworów z owoców. Dzisiaj przedstawiam Ci przepis na sok ze świeżych śliwek węgierek, który możesz przelać do słoików i zrobić pyszne zapasy na zimę. Wystarczy tylko dość duży garnek, spora ilość śliwek i odrobina cukru lub jego zamiennika. Sam decyduj na jaki rodzaj się zdecydujesz. Mogą to być renklody, bardzo duże i idealnie okrągłe o soczystym i słodkim miąższu, lekko kwaskowata lubaszka, której ciemnogranatowa skórka przyciąga każdy wzrok lub nasza najbardziej popularna wszystkim znana śliwka węgierka, która doda naszym wypiekom słodki ale nieco cierpkawy posmak. Wszystkie odmiany sprawdzą się idealnie.
Sok ze śliwek w szklanych słoikach możesz przechowywać dlatego polecam zrobić większą ilość. Idealnie sprawdzi się jako naturalny napój do obiadu w zimowe popołudnia, które zbliżają się wielkimi krokami. Jeśli chcesz postawić na sok bez cukru domowy, zamień cukier z przepisu na jego mniej energetyczny substytut, czyli zamiennik. Idealnie sprawdzi się tutaj erytrytol czy stawia. Wtedy sok będzie tak samo słodki ale dostarczy mniej kilokalorii. Z węgierek pozostałych po gotowaniu soku warto jest zrobić przetwory. Nie wyrzucaj tak cennego produktu. Z pozostałych owoców szybko przygotujesz np. dżem czy konfitury, które szczelnie zamknięte w słoiczkach osłodzą jesiennie i zimowe wieczory. Taka słodka przekąska sprawdzi się idealnie jako upominek dla przyjaciół czy rodziny. Jeśli produkcja przetworów to nie Twoja bajka, postaw na ciasto śliwkowe lub muffinki z ich wykorzystaniem. Przepis na muffinki ze śliwkami lub placek ucierany ze śliwkami znajdziesz w innych moich przepisach. Jeśli sok po przygotowaniu będzie dla ciebie za słodki śmiało możesz rozcieńczyć go z wodą w proporcji 1:1. Zostawiam dla ciebie przepis na sok ze śliwek, skorzystaj i zakochaj się. Śliwki są niskoenergetyczne co oznacza, że dostarczają małą ilość kilokalorii do Twojego organizmu, dodatkowo charakteryzują się wysoką zwartością składników mineralnych i witamin. Mam nadzieje, że Cię przekonałam. Smacznego !
Zobacz jak zrobić sok ze śliwek?
Alergeny w soku ze śliwkami
Lista alergenów dla soku ze śliwek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok ze śliwek
Wartości odżywcze soku ze śliwek
Zamiast cukru możesz użyć jego substytutu, czyli zamiennika np. erytrytol, stewia. Pozostałe po gotowaniu owoce możesz wykorzystać np. do konfitury lub innych przetworów.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.