Przepis na sofrito krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Marchew obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę

Papryczkę chilli posiekaj drobno.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Poszatkuj drobno natkę pietruszki.

Pomidory natnij i sparz wrzątkiem.

Obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj na patelnię resztę składników, dopraw solą i pieprzem.

Duś pod przykryciem przez 10-15 minut.

Na koniec dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.

Podawaj w misce.

Sofrito podany na patelni.
Sofrito
Koszt przygotowania dania
9.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
140 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
28

Sofrito - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sofrito

Sofrito to bardzo dobry pomysł na pyszny sos dla całej rodziny. Tradycyjny sos kuchni andaluzyjskiej idealnie sprawdza się do wielu różnych potraw mięsnych lub warzywnych. Hiszpański sos pomidorowy to najlepszy dodatek do nachosów podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na sofrito jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pomidory, papryczka chilli, marchew, czosnek, cebula, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak zrobić sofrito? Marchew obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę, papryczkę chilli posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Poszatkuj drobno natkę pietruszki. Pomidory natnij i sparz wrzątkiem. Obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię resztę składników, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem przez 10-15 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Podawaj w misce.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując prosty przepis wykorzystać można jako domowy dodatek do zapiekanek lub nachosów. Najlepszy hiszpański sos jest łatwy do zrobienia i nie sprawi Ci większej trudności. Tradycyjny przepis na sos można dowolnie modyfikować, dodając ulubione zioła i przyprawy. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wartości odżywcze sofrito

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
46.72 kcal
140.17 kcal
Białko
0.96 g
2.89 g

Węglowodany w sofrito

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
6.23 g
18.69 g
Węglowodany przyswajalne
4.56 g
13.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.67 g
5.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
2.32 g
6.97 g
Tłuszcze nasycone
0.25 g
0.74 g
Tłuszcze nienasycone
2.08 g
6.23 g
Tłuszcze jednonasycone
1.43 g
4.29 g
Tłuszcze wielonasycone
0.65 g
1.94 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sofrito

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
208.96 µg (mcg)
626.87 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
12.95 mg
38.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.43 mg
1.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.58 mg
1.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.30 µg (mcg)
57.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2109.26 µg (mcg)
6327.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sofrito

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
19.38 mg
58.15 mg
Potas
237.00 mg
711.00 mg
Wapń
20.17 mg
60.51 mg
Fosfor
27.62 mg
82.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.60 mg
34.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.38 mg
1.15 mg
Cynk
0.20 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sofrito 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sofrito

Lista alergenów dla sofrito przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sofrito

Cena przygotowania sofrito

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
500 g
2 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 500 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na sofrito
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób