Przepis na smażony camembert krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Jajko roztrzep w misce, dopraw solą i pieprzem.

Ser zamocz w jajku i panieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż ser z obu stron.

Ser podawaj na talerzu z dodatkiem konfitury żurawinowej.

Smażony camembert ułożony na ciemnej podkładce.
Smażony camembert
Koszt przygotowania dania
6.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
716 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
66

Smażony camembert - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o smażonym camembercie

Smażony camembert to bardzo dobry pomysł na pyszny ser z dodatkiem żurawiny. Ser w panierce jest idealną przekąską do piwa lub wina. Camembert to francuskiego pochodzenia ser pleśniowy o dość miękkiej strukturze. Przepis na smażony camembert jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: camembert, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz, konfitura żurawinowa.

Jak zrobić smażony camembert? Jajko roztrzep w misce, dopraw solą i pieprzem. Ser zamocz w jajku i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż ser z obu stron. Ser podawaj na talerzu z dodatkiem konfitury żurawinowej.

Żurawina to rosnący na krzewach owoc o czerwonym kolorze. Żurawina jest źródłem witaminy A witaminy C oraz witamin z grupy B. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Żurawina wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Lecznicze właściwości żurawiny są znane od dawna. Owoce dzięki zawartości substancji bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych są stosowane na problemy z pęcherzem moczowym, przeziębienia, a także problemy reumatyczne. Camembert jest serem zawierającym dużą ilość białka. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowej regeneracji naszego organizmu. Białko jest potrzebne do procesów budulcowych komórek naszego ciała. Camembert zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, które podnoszą poziom trójglicerydów w naszej krwi. Sery pleśniowe nie powinny być spożywane przez osoby starsze, dzieci poniżej 4 roku życia oraz kobiety w ciąży. Smażony ser jest kaloryczny i nie powinny go spożywać osoby będące na dietach redukcyjnych.

Podsumowując pyszny smażony ser jest idealny na syty obiad dla całej rodziny. Najlepszy ser przygotujesz z prawdziwego francuskiego sera. Ser jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Szybki przepis na ser w panierce jest łatwy do wykonania.

Wartości odżywcze smażonego camemberta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
298.37 kcal
716.09 kcal
Białko
13.20 g
31.67 g

Węglowodany w smażonym camembercie

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
12.36 g
29.65 g
Węglowodany przyswajalne
11.81 g
28.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.54 g
1.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
21.75 g
52.21 g
Tłuszcze nasycone
9.37 g
22.48 g
Tłuszcze nienasycone
12.39 g
29.73 g
Tłuszcze jednonasycone
9.35 g
22.44 g
Tłuszcze wielonasycone
3.03 g
7.28 g
Cholesterol
114.12 mg
273.88 mg

Witaminy w przepisie na smażony camembert

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A
148.24 µg (mcg)
355.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.16 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.62 µg (mcg)
1.49 µg (mcg)
Brak danych dla: żurawina w słoiku.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na smażony camembert

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
485.06 mg
1164.14 mg
Potas
136.43 mg
327.44 mg
Wapń
209.49 mg
502.78 mg
Fosfor
219.57 mg
526.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.69 mg
37.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.94 mg
2.26 mg
Cynk
1.52 mg
3.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonego camemberta 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smażonym camembercie

Lista alergenów dla smażonego camemberta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser camembert
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania smażonego camemberta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser camembert
120 g
4.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 120 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
20 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Żurawina w słoiku
40 g
7.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
1.22
Za 40 g
Koszt składników
26.80
Jak oceniasz przepis na smażony camembert
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób