Smażony camembert
- Ser camembert (120 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Żurawina w słoiku (40 g)
Przepis na smażony camembert krok po kroku
Jajko roztrzep w misce, dopraw solą i pieprzem.
Ser zamocz w jajku i panieruj w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż ser z obu stron.
Ser podawaj na talerzu z dodatkiem konfitury żurawinowej.
Więcej informacji na temat smażonego camemberta
Smażony camembert to bardzo dobry pomysł na pyszny ser z dodatkiem żurawiny. Ser w panierce jest idealną przekąską do piwa lub wina. Camembert to francuskiego pochodzenia ser pleśniowy o dość miękkiej strukturze. Przepis na smażony camembert jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: camembert, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz, konfitura żurawinowa.
Jak zrobić smażony camembert? Jajko roztrzep w misce, dopraw solą i pieprzem. Ser zamocz w jajku i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż ser z obu stron. Ser podawaj na talerzu z dodatkiem konfitury żurawinowej.
Żurawina to rosnący na krzewach owoc o czerwonym kolorze. Żurawina jest źródłem witaminy A witaminy C oraz witamin z grupy B. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Żurawina wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Lecznicze właściwości żurawiny są znane od dawna. Owoce dzięki zawartości substancji bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych są stosowane na problemy z pęcherzem moczowym, przeziębienia, a także problemy reumatyczne. Camembert jest serem zawierającym dużą ilość białka. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowej regeneracji naszego organizmu. Białko jest potrzebne do procesów budulcowych komórek naszego ciała. Camembert zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, które podnoszą poziom trójglicerydów w naszej krwi. Sery pleśniowe nie powinny być spożywane przez osoby starsze, dzieci poniżej 4 roku życia oraz kobiety w ciąży. Smażony ser jest kaloryczny i nie powinny go spożywać osoby będące na dietach redukcyjnych.
Podsumowując pyszny smażony ser jest idealny na syty obiad dla całej rodziny. Najlepszy ser przygotujesz z prawdziwego francuskiego sera. Ser jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Szybki przepis na ser w panierce jest łatwy do wykonania.
Alergeny w smażonym camembercie
Lista alergenów dla smażonego camemberta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser camembert
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze smażonego camemberta
Smażony camembert to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Camembert jest dość kaloryczny i nie powinny go spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej. Ser jest bardzo dobrym źródłem wapnia.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.