Smażone szparagi

Opublikowano: 09.09.2022 r., 11:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowane zielone szparagi na patelni.
Smażone szparagi
Smażone szparagi to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Szparagi to warzywo sezonowe, które nie nadaje się do mrożenia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 10 min
222 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Szparagi (500 g)
  • Masło klarowane (30 g)
  • Miód - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Sok z cytryny (30 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na smażone szparagi krok po kroku

Odetnij od szparagów końcówki.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na patelnię dodaj szparagi i smaż przez 3-4 minuty.

Dodaj miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz.

Wymieszaj i całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na smażone szparagi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat smażonych szparagów

Smażone szparagi to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Szparagi z patelni sprawdzą się idealnie podane z grillowanym mięsem lub serem halloumi. Jeśli zastanawiasz się, ile smażyć szparagi przeczytaj nasz przepis do końca. Przepis na smażone szparagi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szparagi, masło klarowane, miód, sok z cytryny, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak zrobić smażone szparagi? Odetnij od szparagów końcówki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię dodaj szparagi i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszaj i całość posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.

Szparagi to warzywo z rodziny szparagowatych pochodzące z Afryki. W Polsce dostępne są w sprzedaży dwa rodzaje szparagów — białe oraz zielone. Różnią się one znacznie smakiem oraz sposobem przygotowania. Szparagów zielonych używa się do smażenia oraz jako dodatek do sosów makaronowych. Natomiast szparagi białe często są dodatkiem do zupy krem. Podać je można także z dodatkiem sosu holenderskiego. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne, jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyszne szparagi wykorzystaj przy pierwszej możliwej okazji. Szybkie do zrobienia danie jest najlepsze na szybki posiłek. Szparagi smażone na patelni są idealne także jako dodatek do sałatki. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać przez kilka godzin.

Alergeny w smażonych szparagach

Lista alergenów dla smażonych szparagów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze smażonych szparagów

na 100g gotowej potrawy

Smażone szparagi to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Szparagi są niskokaloryczne i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Szparagi mają niski indeks glikemiczny i będą dobrym wyborem dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
74.10
222.30
Białko (g)
1.96
5.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
6.54
19.61
Węglowodany przyswajalne (g)
4.65
13.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.88
5.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.14
15.41
Tłuszcze nasycone (g)
3.43
10.29
Tłuszcze nienasycone (g)
1.71
5.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.46
4.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
0.74
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.00
45.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
87.70
263.10
Witamina B6 (mg)
0.08
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
11.05
33.16
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.14
0.42
Retinol (µg (mcg))
41.20
123.60
Tiamina (mg)
0.12
0.36
Ryboflawina (mg)
0.12
0.37
Niacyna (mg)
0.87
2.61
Foliany (µg (mcg))
49.47
148.40
Beta karoten (µg (mcg))
552.20
1656.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
3.82
11.45
Potas (mg)
193.93
581.80
Wapń (mg)
25.30
75.90
Fosfor (mg)
45.95
137.85
Magnez (mg)
13.70
41.10
Żelazo (mg)
2.01
6.02
Cynk (mg)
0.50
1.49
Miedź (mg)
0.17
0.50
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonych szparagów 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smażonych szparagów

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Miód
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
46.00