Przepis na smażone szparagi krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Odetnij od szparagów końcówki.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na patelnię dodaj szparagi i smaż przez 3-4 minuty.

Dodaj miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz.

Wymieszaj i całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.

Smażone szparagi podane na patelni grillowej.
Smażone szparagi
Koszt przygotowania dania
21.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
222 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
44

Smażone szparagi - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o smażonych szparagach

Smażone szparagi to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Szparagi z patelni sprawdzą się idealnie podane z grillowanym mięsem lub serem halloumi. Jeśli zastanawiasz się, ile smażyć szparagi przeczytaj nasz przepis do końca. Przepis na smażone szparagi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szparagi, masło klarowane, miód, sok z cytryny, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak zrobić smażone szparagi? Odetnij od szparagów końcówki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię dodaj szparagi i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszaj i całość posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.

Szparagi to warzywo z rodziny szparagowatych pochodzące z Afryki. W Polsce dostępne są w sprzedaży dwa rodzaje szparagów — białe oraz zielone. Różnią się one znacznie smakiem oraz sposobem przygotowania. Szparagów zielonych używa się do smażenia oraz jako dodatek do sosów makaronowych. Natomiast szparagi białe często są dodatkiem do zupy krem. Podać je można także z dodatkiem sosu holenderskiego. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne, jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyszne szparagi wykorzystaj przy pierwszej możliwej okazji. Szybkie do zrobienia danie jest najlepsze na szybki posiłek. Szparagi smażone na patelni są idealne także jako dodatek do sałatki. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać przez kilka godzin.

Wartości odżywcze smażonych szparagów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
74.10 kcal
222.30 kcal
Białko
1.96 g
5.88 g

Węglowodany w smażonych szparagach

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
6.54 g
19.61 g
Węglowodany przyswajalne
4.65 g
13.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.88 g
5.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
5.14 g
15.41 g
Tłuszcze nasycone
3.43 g
10.29 g
Tłuszcze nienasycone
1.71 g
5.12 g
Tłuszcze jednonasycone
1.46 g
4.38 g
Tłuszcze wielonasycone
0.25 g
0.74 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol
15.00 mg
45.00 mg

Witaminy w przepisie na smażone szparagi

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
87.70 µg (mcg)
263.10 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
11.05 mg
33.16 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.14 mg
0.42 mg
Retinol
41.20 µg (mcg)
123.60 µg (mcg)
Tiamina
0.12 mg
0.36 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.37 mg
Niacyna
0.87 mg
2.61 mg
Foliany
49.47 µg (mcg)
148.40 µg (mcg)
Beta karoten
552.20 µg (mcg)
1656.60 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na smażone szparagi

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
3.82 mg
11.45 mg
Potas
193.93 mg
581.80 mg
Wapń
25.30 mg
75.90 mg
Fosfor
45.95 mg
137.85 mg
Magnez
13.70 mg
41.10 mg
Żelazo
2.01 mg
6.02 mg
Cynk
0.50 mg
1.49 mg
Miedź
0.17 mg
0.50 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny smażonych szparagów 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smażonych szparagach

Lista alergenów dla smażonych szparagów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania smażonych szparagów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Miód
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na smażone szparagi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób