Smażone szparagi
- Szparagi (500 g)
- Masło klarowane (30 g)
- Miód - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Sok z cytryny (30 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Przepis na smażone szparagi krok po kroku
Odetnij od szparagów końcówki.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na patelnię dodaj szparagi i smaż przez 3-4 minuty.
Dodaj miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
Wymieszaj i całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.
Więcej informacji na temat smażonych szparagów
Smażone szparagi to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Szparagi z patelni sprawdzą się idealnie podane z grillowanym mięsem lub serem halloumi. Jeśli zastanawiasz się, ile smażyć szparagi przeczytaj nasz przepis do końca. Przepis na smażone szparagi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szparagi, masło klarowane, miód, sok z cytryny, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz.
Jak zrobić smażone szparagi? Odetnij od szparagów końcówki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię dodaj szparagi i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszaj i całość posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.
Szparagi to warzywo z rodziny szparagowatych pochodzące z Afryki. W Polsce dostępne są w sprzedaży dwa rodzaje szparagów — białe oraz zielone. Różnią się one znacznie smakiem oraz sposobem przygotowania. Szparagów zielonych używa się do smażenia oraz jako dodatek do sosów makaronowych. Natomiast szparagi białe często są dodatkiem do zupy krem. Podać je można także z dodatkiem sosu holenderskiego. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne, jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim.
Podsumowując sprawdzony przepis na pyszne szparagi wykorzystaj przy pierwszej możliwej okazji. Szybkie do zrobienia danie jest najlepsze na szybki posiłek. Szparagi smażone na patelni są idealne także jako dodatek do sałatki. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać przez kilka godzin.
Alergeny w smażonych szparagach
Lista alergenów dla smażonych szparagów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze smażonych szparagów
Smażone szparagi to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Szparagi są niskokaloryczne i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Szparagi mają niski indeks glikemiczny i będą dobrym wyborem dla diabetyków.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.