Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska, kuchenka mikrofalowa

Przepis na sernik z popcornem krok po kroku

Popcorn przygotuj w mikrofali według instrukcji na opakowaniu. Ostudź go.

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i śmietanę.

Rozetrzyj składniki palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta.

Dodaj żółtka i zagnieć ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę. Włóż do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozłóż na formę pokrytą papier do pieczenia i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i ser. Całość ubij na gładką masę.

Masę serową wyłóż na spód ciasta.

Ciasto ozdób kajmakiem i popcornem.

Sernik z popcornem podany na dużym talerzu.
Sernik z popcornem - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - sernik z popcornem

W skrócie
Kalorii w porcji
620 kcal
Wielkość
jednej porcji
242 g
Indeks glikemiczny
89

Wartości odżywcze sernika z popcornem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(242g)
Energia (kcal)
256.35
620.37
Białko (g)
7.64
18.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(242g)
Węglowodany (g)
24.12
58.36
Węglowodany przyswajalne (g)
24.06
58.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(242g)
Tłuszcz (g)
14.55
35.21
Tłuszcze nasycone (g)
11.96
28.94
Tłuszcze nienasycone (g)
2.59
6.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(242g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.86
2.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.94
57.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(242g)
Sód (mg)
149.03
360.66
Potas (mg)
96.24
232.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
62.17
150.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
108.78
263.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.15
29.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
1.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.46
1.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z popcornem 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z popcornem

Lista alergenów dla sernika z popcornem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • kajmak
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Więcej informacji na temat sernika z popcornem

Sernik z popcornem to smaczna opcja, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciekawych połączeń. Nie wiesz, jak go zrobić? Wypróbuj ten przepis. To dobra opcja dla miłośników karmelowych słodkości.

Przepis na sernik z popcornem to niezwykle ciekawy pomysł na deser. Jest odrobinę słodki, ale również słony. Ciasto robi się z karmelem. Waniliowy ser wspaniale smakuje połączony z toffi i słonym popcornem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a całość robi się z produktów, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z popcornem, by był pyszny i dobry nawet dla początkujących, to koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje wyjątkowo. To świetny pomysł na imprezowe ciasto. Każdy, kto jej spróbuje, na pewno zgodzi się, że jest najlepsze. Choć może się wydawać, że popcorn nie pasuje do słodkich wypieków, jest zdecydowanie inaczej. W połączeniu z karmelową polewą tworzy duet doskonały, który dopełnia bardzo delikatny smak sera. Jeśli kochasz serniki, sięgnij po ten. Jest delikatny, puszysty i niezwykle słodki. Najlepiej sprawdza się do jego wykonania popcorn solony.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z popcornem

Koszt składników
52.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Popcorn (prażona kukurydza w ziarnach)
45 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 45 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
25 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Kajmak
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Koszt składników
52.70
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na sernik z popcornem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób