Przepis na sernik z owocami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik

Zacznij od przygotowania spodu. Herbatniki drobno pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Ułóż na dnie blaszki do pieczenia wyłożonej papierem i schowaj do lodówki na godzinę.

Twaróg zmiksuj z budyniem, ksylitolem, jajkiem i mąką ziemniaczaną.

Wyłóż na przygotowany spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 40 minut.

Po przestudzeniu udekoruj owocami.

sernik z owocami
sernik z owocami
Koszt przygotowania dania
23.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
276 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Sernik z owocami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z owocami

Sernik z owocami to bardzo ciekawy i pyszny pomysł na ciasto idealne na deser lub do kawy. Mimo że serniki uważane są często za ciasta trudne do samodzielnego zrobienia, wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane. Wykorzystując nasz najlepszy, prosty przepis na pewno sobie z nim poradzisz bez żadnego problemu, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w cukiernictwie. Co więcej, przepis na sernik z owocami możesz dowolnie modyfikować w zależności od tego, jakie dodatki lubisz najbardziej. Sernik z owocami możesz przygotować na przykład na spodzie z kruchego ciasta, na herbatnikach lub biszkoptach. Możesz samodzielnie przygotować ser lub dla ułatwienia i oszczędności czasu wykorzystać gotowy twaróg sernikowy. Co więcej, sernik z owocami można też przygotować w wersji bez pieczenia, na zimno. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z owocami, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz łatwy przepis, który krok po kroku przeprowadzi Cię przez ten proces. Do przygotowania tego ciasta potrzebne Ci będą twaróg sernikowy, herbatniki, jajka, ksylitol, budyń waniliowy lub śmietankowy. Przepis na sernik z owocami, mimo że nie trudny, jest dość wymagający czasowo, dlatego zaplanuj sobie jego przygotowani odpowiednio wcześniej, ponieważ trudno będzie go zrobić na ostatnią chwilę. Sernik udekorowany kolorowymi owocami nie tylko pysznie smakuje, ale też pięknie prezentuje się na stole, dlatego śmiało możesz go podawać na różne uroczystości, czy spotkania w gronie rodziny i/lub przyjaciół. Najlepiej wybierać świeże sezonowe owoce, na przykład truskawki, maliny, czy borówki, dodatkowo możesz udekorować ciastko listkami mięty. Sernik z owocami jest bardzo delikatny, puszysty i wręcz rozpływający się w ustach, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju ciast. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz przepis, bez wątpienia jest on warte spróbowania.

Wartości odżywcze sernika z owocami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
212.82 kcal
276.67 kcal
Białko
9.03 g
11.74 g

Węglowodany w serniku z owocami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
26.77 g
34.80 g
Węglowodany przyswajalne
26.24 g
34.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.53 g
0.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
8.84 g
11.49 g
Tłuszcze nasycone
4.91 g
6.38 g
Tłuszcze nienasycone
3.93 g
5.11 g
Tłuszcze jednonasycone
3.24 g
4.21 g
Tłuszcze wielonasycone
0.69 g
0.90 g
Cholesterol
32.28 mg
41.97 mg

Witaminy w przepisie na sernik z owocami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
49.52 µg (mcg)
64.38 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
0.10 mg
0.12 mg
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.16 mg
0.21 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
48.54 µg (mcg)
63.10 µg (mcg)
Tiamina
0.15 mg
0.19 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.28 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
1.11 mg
1.44 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
37.35 µg (mcg)
48.56 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
11.88 µg (mcg)
15.44 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sernik z owocami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
497.21 mg
646.37 mg
Potas
112.95 mg
146.83 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
93.26 mg
121.23 mg
Fosfor
236.04 mg
306.86 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
11.41 mg
14.83 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
0.75 mg
0.97 mg
Cynk
0.43 mg
0.56 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z owocami 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z owocami

Lista alergenów dla sernika z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Herbatniki
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Cena przygotowania sernika z owocami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
800 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 800 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Budyń (proszek)
35 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 35 g
Mąka ziemniaczana
10 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na sernik z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób