Ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku

Opublikowano: 03.03.2022 r., 10:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na białej tacy.
Ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku
Ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku to wspaniały wypiek, który sprawdzi się idealnie na różnego rodzaju okazje. To doskonała opcja pełna smaku i niebieskiego koloru.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
314 kcal
Kcal w porcji
172 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Budyń (proszek) (60 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Cukier (50 g)
  • Twaróg półtłusty (1000 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (300 ml)
  • Cukier puder (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Mleko w proszku (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
barwnik spożywczy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Przepis na ciasto górę lodową z mlekiem w proszku krok po kroku

Żółtka oddziel od białek.

Białka ubij na gęstą pianę. Powoli wrzucaj żółtka i mieszaj aż do całkowitego połączenia się składników.

Do miski z pianą przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 40 minut.

Ser zmieszaj w misce z cukrem pudrem, gdy stworzy jednolitą warstwę.

Do sera dodaj mleko w proszku i budynie. Dokładnie wymieszaj.

Masę wyłóż na ostudzony biszkopt i włóż do lodówki.

Jak oceniasz przepis na ciasto górę lodową z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta góry lodowej z mlekiem w proszku

Ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku to wspaniały wypiek, który sprawdzi się idealnie na różnego rodzaju okazje. To doskonała opcja pełna smaku i niebieskiego koloru. To ciasto wyjątkowe i po prostu piękne. Idealnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Będzie doskonałym rozwiązaniem na rodzinne spotkania.

Przepis na ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku jest niezwykle prosty, a przy okazji szybki. Choć ciasto wygląda na niezwykle skomplikowane, to jego przygotowanie zabiera tylko kilka minut. Całość jest po prostu pięknym sernikiem na zimno. Całość prezentuje się jednak tak pięknie ze względu na duży dodatek barwinka. To właśnie on odpowiada za piękny niebieski kolor, który przypomina barwą górę lodową wynurzającą się z wody. To ciasto bardzo łatwe, jednak robiące ogromne wrażenie. Zwłaszcza gdy aplikuje się barwnik nierównomiernie, tak, że wygląda, jak marmur. Dzięki tak pięknej prezencji spokojnie może gościć na stołach w czasie przeróżnych uroczystości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Podstawowym składnikiem tego dania jest oczywiście ser. Najlepiej sprawdza się specjalny twaróg sernikowy, który można kupić w większości dużych sklepów. Najlepiej sprawdza się zwłaszcza ten niskotłuszczowy. Dzięki temu całość nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na układ krwionośny. To ciasto ze względu na to, że bazuje w dużej większości na twarogu, ma niski indeks glikemiczny, więc jest najlepszym wyborem dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą. Na spód układa się herbatniki lub biszkopty. Dużo lepiej się sprawdzają jednak herbatniki. Dla osób, które poszukują znacznie bardziej fit wersji, można również posłużyć się zdrowszymi ciasteczkami bezcukrowymi. Choć większość serników na zimno podaje się z galaretkami, jednak w tym przypadku nie ma takiej konieczności. Sernik z tego przepisu można też przygotować z normalnego twarogu, jednak wcześniej należy dobrze go zmielić, żeby był bardzo delikatny i drobny. W tym przypadku sernik jest bardzo waniliowy, jednak można dodać do niego budyniu o innych smaku, by całkowicie zmienić jego oblicze.

To doskonały pomysł na ciasto pyszne i szybkie. To również dobre rozwiązanie dla wszystkich miłośników prostych deserów. To ciasto jest tak smaczne, że znika z talerzy w mgnieniu oka.

Alergeny w cieście górze lodowej z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla ciasta góry lodowej z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Twaróg półtłusty
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Mleko w proszku

Wartości odżywcze ciasta góry lodowej z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(172g)
Energia (kcal)
182.96
314.70
Białko (g)
9.16
15.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(172g)
Węglowodany (g)
18.47
31.78
Węglowodany przyswajalne (g)
18.30
31.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.17
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(172g)
Tłuszcz (g)
8.26
14.21
Tłuszcze nasycone (g)
7.55
12.99
Tłuszcze nienasycone (g)
0.71
1.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.52
52.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(172g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.44
0.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.22
27.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(172g)
Sód (mg)
222.74
383.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
171.37
294.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
123.59
212.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
122.13
210.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.09
13.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.53
0.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.44
0.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta góry lodowej z mlekiem w proszku 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta góry lodowej z mlekiem w proszku

Koszt składników
50.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Budyń (proszek)
60 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 60 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Twaróg półtłusty
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 36%
300 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 ml
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mleko w proszku
60 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 60 g
Koszt składników
50.10