Ciasto z serem białym

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z serem białym podane na taerzyku.
Ciasto z serem białym
Ciasto z serem białym to dobra opcja na smaczny wypiek, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest smaczny, szybki w przygotowaniu, ale również aromatyczny.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 50 min
240 kcal
Kcal w porcji
146 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg półtłusty (1000 g)
  • Cukier (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
  • Masło (100 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (15 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, maszynka do mielenia

Przepis na ciasto z serem białym krok po kroku

Twaróg zmiel drobno.

Białka oddziel od żółtek do dwóch różnych naczyń.

Żółtka ubij z miękkim masłem i cukrami na gęstą i puszystą pianę.

Małymi partami dodawaj ser, cały czas mieszając.

Przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę. Połącz ją delikatnie z masą serową za pomocą łyżki lub szpatułki.

Sernik przelej delikatnie do foremki zabezpieczonej papierem do pieczenia.

Piecz 60 minut w 170 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto z serem białym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta z serem białym

Ciasto z serem białym to dobra opcja na smaczny wypiek, który doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest smaczny, szybki w przygotowaniu, ale również aromatyczny.

Przepis na ciasto z serem białym to doskonała opcja na szybkie ciasto, które idealnie sprawdzi się na deser. To najlepszy sernik z twarogiem. Jest bardzo aksamitny i kremowy, a masa jest zwarta i puszysta, czyli najlepsza, jaka może być. Charakteryzuje się niezwykłą miękkością i puszystością. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają klasyczne przepisy. Jego podstawą jest twaróg, najlepiej wybierać ten sernikowy, który jest drobny i nie potrzebuje mielenia. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z serem białym, by powstał pyszny i dobry dla początkujących wypiek, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu na sernik, który, choć pyszny zdążył się już znudzić. Całość jest smaczna i niezbyt skomplikowana. Najważniejszą kwestią jest oczywiście wybór sera. Idealnie sprawdzi się twaróg półtłusty lub tłusty. Najlepiej wybrać specjalny do serników, który jest drobno zmielony, więc świetnie współgra z resztą składników. Nie powinien też być zbyt kwaśny, gdyż wpłynie to negatywnie na smak całego ciasta. To modyfikacja nowojorskiego sernika, który jest jednym z najpopularniejszych wypieków na świecie. By go zrobić wcale nie potrzeba skomplikowanych sprzętów kuchennych. Wystarczy tylko podstawowy sprzęt taki jak mikser, czy piekarnik. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje wyjątkowo.

Alergeny w cieście z serem białym

Lista alergenów dla ciasta z serem białym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Twaróg półtłusty
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ciasta z serem białym

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(146g)
Energia (kcal)
164.61
240.33
Białko (g)
9.30
13.58
Fenyloalanina (mg)
0.38
0.55
Brak danych dla: jajko, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(146g)
Węglowodany (g)
13.20
19.27
Węglowodany przyswajalne (g)
13.08
19.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.12
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(146g)
Tłuszcz (g)
8.50
12.41
Tłuszcze nasycone (g)
5.47
7.99
Tłuszcze nienasycone (g)
3.03
4.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.49
3.63
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
0.80
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
78.20
114.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(146g)
Witamina A (µg (mcg))
116.34
169.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
0.68
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
115.46
168.57
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.22
0.32
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.62
21.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.78
21.58
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(146g)
Sód (mg)
231.96
338.66
Potas (mg)
128.72
187.93
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
86.82
126.75
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
137.53
200.80
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.71
14.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
0.64
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.57
0.83
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z serem białym 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z serem białym

Koszt składników
36.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg półtłusty
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
15 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Koszt składników
36.10