Sernik gotowany na herbatnikach

Opublikowano: 12.08.2021 r., 15:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na herbatnikach z truskawką
Sernik gotowany na herbatnikach
Sernik gotowany na herbatnikach to dobra alternatywa dla tradycyjnego ciasta. W tej opcji całość robi się szybciej i nie trzeba piec biszkoptu, a smak pozostaje ten sam.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 15 min
415 kcal
Kcal w porcji
186 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (1000 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder - 1/4 szklanki (50 g)
  • Budyń (proszek) - 2 szt (80 g)
  • Mleko 2% (75 ml)
  • Jajko (5 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia, rózga, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, szklanka

Przepis na sernik gotowany na herbatnikach krok po kroku

Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej herbatniki, by pokryły całą powierzchnię.

W garnku roztop masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Całość dokładnie wymieszaj.

Do garnka włóż cały twaróg i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Ser gotuj przez 2 minuty.

W szklance zmieszaj mleko z budyniem, by nie było grudek. Masę przelej do twarogu i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj przez kolejne 2 minuty i zdejmij garnek z kuchenki.

Masę wyłóż na przygotowane herbatniki.

Ciasto ostudź i przełóż do lodówki na 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na sernik gotowany na herbatnikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika gotowanego na herbatnikach

Sernik gotowany na herbatnikach jest niezwykle szybkim i pysznym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych, domowych słodkości. Całość robi się bardzo szybko i bez pieczenia. Masa tak przygotowana dobrze się trzyma i nie opada, w przeciwieństwie do pieczonej w piekarniku. To idealna alternatywa dla klasycznego sernika, tylko, że w dużo prostszej odsłonie.

Przepis na sernik gotowany na herbatnikach pozwala na przygotowanie tego wspaniałego ciasta w tempie ekspresowym. Do jego wykonania nie jest potrzebny piekarnik. Nie trzeba również przygotowywać biszkoptu, dlatego to świetny pomysł na deser dla początkujących kucharzy, a także osób które nie przepadają za wypiekami. W takiej, ułatwionej wersji, całość jest równie smaczna, a herbatniki po schłodzeniu miękną i są świetną alternatywą dla pieczonego ciasta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik gotowany na herbatnikach, który będzie porywał niesamowitym smakiem, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego ciasto idealne. Masa ma wspaniałą strukturę, która ze względu na gotowanie sera jest bardzo zwarta. Do tego przepisu najlepiej wybrać podwójnie mielony twaróg, który jest niezwykle delikatny i bardzo sypki. Można go znaleźć pod nazwą sernikowy, gdyż świetnie sprawdza się właśnie w tym wypieku. Najlepiej wybrać sprawdzony twaróg, który nie jest zbyt kwaśny, ponieważ to mogłoby zepsuć cały efekt. Można również skorzystać z serka mascarpone, który jest bardzo gęsty, a przy tym niezwykle kremowy. Wybór odpowiedniego sera jest niezwykle kluczowy, bo wpływa na całą jakość i finalną prezentację deseru.

Sernik gotowany z tego przepisu jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ma wspaniałe i bardzo delikatne nadzienie, które zachwyca i fantastycznie komponuje się z herbatnikami. W wersji fit można również użyć ciastek pełnoziarnistych. To dobry sposób na deser dla osób z insulinoopornością, gdyż w wersji z ciastkami z mąki pełnoziarnistej całość ma dość niski indeks glikemiczny.

To sprawdzony przepis na naprawdę szybki i łatwy przepis, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi serników. Jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Całość pięknie i bardzo dekoracyjnie się prezentuje.

Alergeny w serniku gotowanym na herbatnikach

Lista alergenów dla sernika gotowanego na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika gotowanego na herbatnikach

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera mniej cukru, jednak wciąż nie powinno gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(186g)
Energia (kcal)
223.32
415.38
Białko (g)
8.83
16.42
Fenyloalanina (mg)
0.35
0.66
Brak danych dla: mleko 2%, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(186g)
Węglowodany (g)
15.48
28.80
Węglowodany przyswajalne (g)
15.23
28.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(186g)
Tłuszcz (g)
14.04
26.11
Tłuszcze nasycone (g)
8.78
16.32
Tłuszcze nienasycone (g)
5.26
9.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.37
8.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
1.65
Cholesterol (mg)
86.86
161.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(186g)
Witamina A (µg (mcg))
119.38
222.04
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.82
Witamina C (mg)
0.04
0.07
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.72
Witamina E (mg)
0.44
0.83
Retinol (µg (mcg))
117.46
218.48
Tiamina (mg)
0.08
0.16
Ryboflawina (mg)
0.21
0.39
Niacyna (mg)
0.56
1.04
Foliany (µg (mcg))
26.95
50.14
Beta karoten (µg (mcg))
23.31
43.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(186g)
Sód (mg)
353.36
657.25
Potas (mg)
102.65
190.92
Wapń (mg)
79.20
147.32
Fosfor (mg)
182.52
339.48
Magnez (mg)
9.36
17.41
Żelazo (mg)
0.60
1.11
Cynk (mg)
0.49
0.92
Miedź (mg)
0.05
0.08
Mangan (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: mleko 2%, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika gotowanego na herbatnikach 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika gotowanego na herbatnikach

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Ser twarogowy półtłusty
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
50 g
1/4 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Budyń (proszek)
80 g
2 szt
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Mleko 2%
75 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 ml
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
34.50