Przepis na sernik gotowany na herbatnikach krok po kroku
- Herbatniki 200 g
- Ser twarogowy półtłusty 1000 g
- Masło 200 g 1 kostka
- Cukier puder 50 g 1/4 szklanki
- Budyń (proszek) 80 g 2 szt
- Mleko 2% 75 ml
- Jajko 5 szt.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej herbatniki, by pokryły całą powierzchnię.
W garnku roztop masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Całość dokładnie wymieszaj.
Do garnka włóż cały twaróg i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Ser gotuj przez 2 minuty.
W szklance zmieszaj mleko z budyniem, by nie było grudek. Masę przelej do twarogu i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj przez kolejne 2 minuty i zdejmij garnek z kuchenki.
Masę wyłóż na przygotowane herbatniki.
Ciasto ostudź i przełóż do lodówki na 2 godziny.
-
Sernik złota rosa
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik bez spodu
-
Sernik tradycyjny
-
Sernik nowojorski
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Sernik z malinami
-
Sernik mango
-
Sernik dyniowy
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto styropian
-
Serniko makowiec
-
Sernik pieczony
-
Sernik straciatella
-
Ciasto wenus
-
Serniki dietetyczne

(liczba kalorii)
Sernik gotowany na herbatnikach - cechy przepisu
Więcej o serniku gotowanym na herbatnikach
Sernik gotowany na herbatnikach jest niezwykle szybkim i pysznym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych, domowych słodkości. Całość robi się bardzo szybko i bez pieczenia. Masa tak przygotowana dobrze się trzyma i nie opada, w przeciwieństwie do pieczonej w piekarniku. To idealna alternatywa dla klasycznego sernika, tylko, że w dużo prostszej odsłonie.
Przepis na sernik gotowany na herbatnikach pozwala na przygotowanie tego wspaniałego ciasta w tempie ekspresowym. Do jego wykonania nie jest potrzebny piekarnik. Nie trzeba również przygotowywać biszkoptu, dlatego to świetny pomysł na deser dla początkujących kucharzy, a także osób które nie przepadają za wypiekami. W takiej, ułatwionej wersji, całość jest równie smaczna, a herbatniki po schłodzeniu miękną i są świetną alternatywą dla pieczonego ciasta.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik gotowany na herbatnikach, który będzie porywał niesamowitym smakiem, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego ciasto idealne. Masa ma wspaniałą strukturę, która ze względu na gotowanie sera jest bardzo zwarta. Do tego przepisu najlepiej wybrać podwójnie mielony twaróg, który jest niezwykle delikatny i bardzo sypki. Można go znaleźć pod nazwą sernikowy, gdyż świetnie sprawdza się właśnie w tym wypieku. Najlepiej wybrać sprawdzony twaróg, który nie jest zbyt kwaśny, ponieważ to mogłoby zepsuć cały efekt. Można również skorzystać z serka mascarpone, który jest bardzo gęsty, a przy tym niezwykle kremowy. Wybór odpowiedniego sera jest niezwykle kluczowy, bo wpływa na całą jakość i finalną prezentację deseru.
Sernik gotowany z tego przepisu jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ma wspaniałe i bardzo delikatne nadzienie, które zachwyca i fantastycznie komponuje się z herbatnikami. W wersji fit można również użyć ciastek pełnoziarnistych. To dobry sposób na deser dla osób z insulinoopornością, gdyż w wersji z ciastkami z mąki pełnoziarnistej całość ma dość niski indeks glikemiczny.
To sprawdzony przepis na naprawdę szybki i łatwy przepis, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi serników. Jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Całość pięknie i bardzo dekoracyjnie się prezentuje.
Wartości odżywcze sernika gotowanego na herbatnikach
Energia i białka
(186g)
Węglowodany w serniku gotowanym na herbatnikach
(186g)
Tłuszcze
(186g)
Witaminy w przepisie na sernik gotowany na herbatnikach
(186g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik gotowany na herbatnikach
(186g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku gotowanym na herbatnikach
Lista alergenów dla sernika gotowanego na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko