Przepis na sernik truskawkowy krok po kroku

Składniki dla 16 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, rozdrabniacz

Płatki owsiane zmiel w rozdrabniaczu. Nie muszą być zmielone na pył, możesz zostawić większe kawałki.

Masło rozpuść w garnku.

Do zmielonych płatków owsianych dodaj masło i 2 łyżki wrzącej wody.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

Na dno tortownicy wysyp płatki owsiane, wyrównać i dociśnij. Wstaw do lodówki.

Jeśli do przygotowania używasz truskawek mrożonych, użyj ich 500 gramów i wcześniej rozmroź.

Do miski przełóż ser twarogowy, truskawki i ksylitol.

Zblenduj na kremową masę.

Żelatynę rozpuść w 0,25 szklanki gorącej wody.

Rozpuszczoną żelatynę dodaj do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.

Masę serową przelej na spód.

Chłodź w lodówce przez minimum 3-4 godziny.

Udekoruj świeżymi truskawkami.

Sernik truskawkowy podany na białej paterze na jasnym stole, w tle kawiarka, obok filiżanki i sztućce
Sernik truskawkowy
Koszt przygotowania dania
21.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
133 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
42

Sernik truskawkowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku truskawkowym

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Jedną z oryginalnych modyfikacji tradycyjnych ciast są ciasta na zimno i bez pieczenia. Jedną z takich propozycji jest sernik truskawkowy. Wykonany z płatków owsianych, bez dodatku cukru, słodzony ksylitolem jest zdrową propozycją nawet dla osób będących na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Sernik możesz wykonać z tradycyjnego sera twarogowego lub tego z wiaderka. Sernik truskawkowy z wiaderka będzie gładszy i bardziej aksamitny. Jednak czas wykonania będzie dokładnie taki sam, ponieważ w obu przypadkach należy zblendować ser z truskawkami. Przepis na sernik truskawkowy jest niezwykle łatwy i szybki w wykonaniu. A jak zrobić sernik truskawkowy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Sernik truskawkowy to pyszna i fajna propozycja na zdrowy deser. Dzięki temu, że obecnie mamy dostęp przez cały rok do truskawek, szczególnie tych mrożonych, ciasto możesz wykonać nie tylko w sezonie truskawkowym.

Wartości odżywcze sernika truskawkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
133.86 kcal
133.86 kcal
Białko
7.17 g
7.17 g
Fenyloalanina
0.34 mg
0.34 mg

Węglowodany w serniku truskawkowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
14.65 g
14.65 g
Węglowodany przyswajalne
12.93 g
12.93 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.72 g
1.72 g
Laktoza
1.14 g
1.14 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
6.05 g
6.05 g
Tłuszcze nasycone
4.05 g
4.05 g
Tłuszcze nienasycone
2.00 g
2.00 g
Tłuszcze jednonasycone
1.54 g
1.54 g
Tłuszcze wielonasycone
0.46 g
0.46 g
Cholesterol
16.50 mg
16.50 mg

Witaminy w przepisie na sernik truskawkowy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
45.54 µg (mcg)
45.54 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
22.67 mg
22.67 mg
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.13 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
44.17 µg (mcg)
44.17 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.30 mg
0.30 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
17.85 µg (mcg)
17.85 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
14.61 µg (mcg)
14.61 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sernik truskawkowy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
138.40 mg
138.40 mg
Potas
138.87 mg
138.87 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
48.23 mg
48.23 mg
Fosfor
117.45 mg
117.45 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
21.76 mg
21.76 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
0.60 mg
0.60 mg
Cynk
0.57 mg
0.57 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Mangan
0.49 mg
0.49 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika truskawkowego 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku truskawkowym

Lista alergenów dla sernika truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty

Cena przygotowania sernika truskawkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
110 g
1 szklanka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 110 g
Masło
50 g
0,25 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Ser twarogowy półtłusty
500 g
2 kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Truskawki
450 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 450 g
Żelatyna
12 g
3 łyżeczki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 12 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
45 g
3 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 45 g
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na sernik truskawkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób