Ciasto wenus

Opublikowano: 16.06.2021 r., 19:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto wenus podane na eleganckim talerzyku, udekorowane plasterkami cytryny i miętą.
Ciasto wenus
Ciasto wenus to król wśród serników. Pyszna cytrynowo waniliowa masa serowa i spód z maślanych ciasteczek tworzą wspaniałe połączenie, które smakuje obłędnie.
Przygotowanie 30 min
410 kcal
Kcal w porcji
177 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki 1 opakowanie (200 g)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Ser twarogowy półtłusty 1 wiaderko (1000 g)
  • Galaretka 3 opakowania (120 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (300 ml)
  • Cukier puder 2 łyżki (20 g)
  • Sok cytrynowy 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, rondelek

Przepis na ciasto wenus krok po kroku

Herbatniki pokrusz na mniejsze części i włóż je do wysokiej miski. Zblenduj je na ciasto o konsystencji piasku.

W małym rondelku roztop masło i wlej je do ciasteczek. Wszystko dokładnie wymieszaj, by powstało ciasto o zwartej konsystencji.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na jej spodzie pokruszone herbatniki. Całość dokładnie rozprowadź ręką i wygładź powierzchnię.

Galaretki rozpuść w jednej szklance wody. I odstaw je na moment by lekko się ochłodziły, jednak nie powinny stężeć.

W dużej misce ubij ser z galaretkami. Do masy dodaj cukier waniliowy i cukier puder. Wlej też sok cytrynowy, wciąż ubijając.

W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno. Dodaj do niej masę serową, delikatnie by śmietana nie opadła i wymieszaj wszystko łyżką.

Ser umieść delikatnie na wierzchu ciasteczkowej masy. Całość wstaw do lodówki na 3 godziny.

Gotowe ciasto udekoruj startą skórką z cytryny.

Jak oceniasz przepis na ciasto wenus
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta wenus

Ciasto wenus, to deser który będzie idealnym pomysłem na letnie popołudnia. Jest niesamowicie lekkie i orzeźwiające, a najlesze jest w nim to, że wcale nie trzeba do jego wykonania piekarnika. Całość wystarczy schłodzić w lodówce. Ciasto zachwyca swoim smakiem, a także pięknym wyglądem, który przyciąga wzrok wszystkich zebranych przy stole. Wykonuje się go z kilku podstawowych składników, dlatego nie jest to ciasto drogie, choć bardzo efektowne.

Przepis na ciasto wenus jest naprawdę łatwy. Wszystko dlatego, że ciasto nie potrzebuje żadnej obróbki termicznej oprócz chłodzenia. Masa ciasta powstaje w kilkanaście minut, a do jej wykonania wcale nie potrzeba specjalnych zdolności. To ciasto idealne dla wszystkich amatorów prostych wypieków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto wenus, które zachwyci wszystkich swoim wyglądem, a także fakturą, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Do tego zrobisz je w ekspresowym tempie, co niezaprzeczalnie jest dużym atutem.

Ten placek świetnie nadaje się na duże przyjęcia, gdyż wygląda niezwykle imponująco i dekoracyjnie. To proste ciasto, jednak jego wygląd sprawia, że wszystkie oczy zwrócone są tylko w jego stronę. Białe nadzienie świetnie kontrastuje z żółcią startej skórki cytrynowej, co naprawdę pięknie wygląda.

To ciasto, choć bardzo proste jest naprawdę pyszne. W ekspresowym tempie znika z talerzy, dlatego warto przygotować jego podwójną porcję. Najlepiej smakuje wyciągnięte wprost z lodówki, gdy jest dobrze schłodzone. Idealnie współgra to z cytrynowym kremem, który wspaniale orzeźwia. Z tego względu jest to ciasto idealne na gorące letnie dni. Ten placek świetnie sprawdzi się nie tylko na uroczyste przyjęcia, ze względu na dużą łatwość wykonania można go potraktować jako świetny deser na co dzień do kawy.

Ciasto wenus bez pieczenia charakteryzuje się naprawdę wspaniałym smakiem. Ten sernik, wzbogacony w cytrynowy aromat na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom cytrusowych słodkości. Warto pamiętać, by do sera dodać galaretkę cytrynową, która świetnie będzie współgrała z resztą. To delikatne ciasto, które spodoba się nawet najmniejszym domownikom.

Alergeny w cieście wenus

Lista alergenów dla ciasta wenus przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze ciasta wenus

na 100g gotowej potrawy

To ciasto jak wszystkie słodycze nie powinno zbyt często gościć w menu ze względu na dużą ilość cukrów prostych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(177g)
Energia (kcal)
231.82
410.32
Białko (g)
8.41
14.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(177g)
Węglowodany (g)
16.44
29.10
Węglowodany przyswajalne (g)
16.17
28.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
0.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(177g)
Tłuszcz (g)
14.86
26.30
Tłuszcze nasycone (g)
11.65
20.63
Tłuszcze nienasycone (g)
3.20
5.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.74
4.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.98
38.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(177g)
Witamina A (µg (mcg))
59.77
105.80
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.53
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.69
1.22
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.10
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.31
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
58.47
103.50
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.14
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.25
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.57
1.01
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.41
37.90
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.72
27.83
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(177g)
Sód (mg)
325.16
575.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
80.30
142.13
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
68.59
121.40
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
157.42
278.64
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.56
13.38
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.36
0.63
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.30
0.53
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta wenus 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta wenus

Koszt składników
37.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Ser twarogowy półtłusty
1000 g
1 wiaderko
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Galaretka
120 g
3 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 120 g
Śmietanka kremowa 36%
300 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 ml
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Sok cytrynowy
30 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
37.60