Przepis na ciasto wenus krok po kroku
- Herbatniki 200 g 1 opakowanie
- Masło 100 g pół kostki
- Ser twarogowy półtłusty 1000 g 1 wiaderko
- Galaretka 120 g 3 opakowania
- Śmietanka kremowa 36% 300 ml
- Cukier puder 20 g 2 łyżki
- Sok cytrynowy 30 ml 2 łyżki
Herbatniki pokrusz na mniejsze części i włóż je do wysokiej miski. Zblenduj je na ciasto o konsystencji piasku.
W małym rondelku roztop masło i wlej je do ciasteczek. Wszystko dokładnie wymieszaj, by powstało ciasto o zwartej konsystencji.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na jej spodzie pokruszone herbatniki. Całość dokładnie rozprowadź ręką i wygładź powierzchnię.
Galaretki rozpuść w jednej szklance wody. I odstaw je na moment by lekko się ochłodziły, jednak nie powinny stężeć.
W dużej misce ubij ser z galaretkami. Do masy dodaj cukier waniliowy i cukier puder. Wlej też sok cytrynowy, wciąż ubijając.
W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno. Dodaj do niej masę serową, delikatnie by śmietana nie opadła i wymieszaj wszystko łyżką.
Ser umieść delikatnie na wierzchu ciasteczkowej masy. Całość wstaw do lodówki na 3 godziny.
Gotowe ciasto udekoruj startą skórką z cytryny.
-
Sernik złota rosa
-
Sernik gotowany na herbatnikach
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z owocami
-
Sernik bez cukru
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Sernik na zimno na herbatnikach
-
Sernik na zimno na biszkoptach
-
Sernik na zimno z jogurtu greckiego
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik truskawkowy
-
Sernik na parze
-
Ciasto góra lodowa z mlekiem w proszku
-
Sernik cynamonowy
-
Sernik dla cukrzyka z ksylitolem
-
Sernik na zimno z mlekiem w proszku
-
Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
-
Sernik banoffee bez dodatku cukru fit
-
Serniki dietetyczne

(liczba kalorii)
Ciasto wenus - cechy przepisu
Więcej o cieście wenus
Ciasto wenus, to deser który będzie idealnym pomysłem na letnie popołudnia. Jest niesamowicie lekkie i orzeźwiające, a najlesze jest w nim to, że wcale nie trzeba do jego wykonania piekarnika. Całość wystarczy schłodzić w lodówce. Ciasto zachwyca swoim smakiem, a także pięknym wyglądem, który przyciąga wzrok wszystkich zebranych przy stole. Wykonuje się go z kilku podstawowych składników, dlatego nie jest to ciasto drogie, choć bardzo efektowne.
Przepis na ciasto wenus jest naprawdę łatwy. Wszystko dlatego, że ciasto nie potrzebuje żadnej obróbki termicznej oprócz chłodzenia. Masa ciasta powstaje w kilkanaście minut, a do jej wykonania wcale nie potrzeba specjalnych zdolności. To ciasto idealne dla wszystkich amatorów prostych wypieków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto wenus, które zachwyci wszystkich swoim wyglądem, a także fakturą, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Do tego zrobisz je w ekspresowym tempie, co niezaprzeczalnie jest dużym atutem.
Ten placek świetnie nadaje się na duże przyjęcia, gdyż wygląda niezwykle imponująco i dekoracyjnie. To proste ciasto, jednak jego wygląd sprawia, że wszystkie oczy zwrócone są tylko w jego stronę. Białe nadzienie świetnie kontrastuje z żółcią startej skórki cytrynowej, co naprawdę pięknie wygląda.
To ciasto, choć bardzo proste jest naprawdę pyszne. W ekspresowym tempie znika z talerzy, dlatego warto przygotować jego podwójną porcję. Najlepiej smakuje wyciągnięte wprost z lodówki, gdy jest dobrze schłodzone. Idealnie współgra to z cytrynowym kremem, który wspaniale orzeźwia. Z tego względu jest to ciasto idealne na gorące letnie dni. Ten placek świetnie sprawdzi się nie tylko na uroczyste przyjęcia, ze względu na dużą łatwość wykonania można go potraktować jako świetny deser na co dzień do kawy.
Ciasto wenus bez pieczenia charakteryzuje się naprawdę wspaniałym smakiem. Ten sernik, wzbogacony w cytrynowy aromat na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom cytrusowych słodkości. Warto pamiętać, by do sera dodać galaretkę cytrynową, która świetnie będzie współgrała z resztą. To delikatne ciasto, które spodoba się nawet najmniejszym domownikom.
Wartości odżywcze ciasta wenus
Energia i białka
(177g)
Węglowodany w cieście wenus
(177g)
Tłuszcze
(177g)
Witaminy w przepisie na ciasto wenus
(177g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto wenus
(177g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście wenus
Lista alergenów dla ciasta wenus przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietanka kremowa 36%