Sernik z jabłkami

Opublikowano: 04.05.2021 r., 17:50 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z jabłkami i mlekiem.
Sernik z jabłkami
Sernik z jabłkami to niezwykle aromatyczne ciasto z kruszonką. Można je przygotować m.in. na święta. Sprawdź, czy przepis na sernik z jabłkami jest łatwy!
Przygotowanie 65 min
Pieczenie 60 min
396 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (35 g)
  • Jajko - 5 jajek rozmiar M (5 szt.)
  • Serek śmietankowy - 4 kostki dobrze zmielonego sera (800 g)
  • Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
  • Cukier - 2/3 szklanki (135 g)
  • Cukier wanilinowy - 2 opakowania (32 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder - 2/3 szklanki (85 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (160 g)
  • Jabłko - 4 sztuki (640 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, folia spożywcza, szpatułka, miseczka, tortownica 24 cm

Przepis na sernik z jabłkami krok po kroku

Na stolnicy umieść 160 g mąki, 80 g cukru pudru i 100 g schłodzonego masła. Masło posiekaj nożem (powinno być bardzo rozdrobnione). Następnie wymieszaj wszystkie składniki, ale nie rozcieraj wszystkich grudek masła. Kruszonkę przesyp do miski i umieść w lodówce na 30-40 min.

Jabłka opłucz, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Miąższ pokrój na małe kawałeczki i przełóż je do miseczki. Dodaj 1 i ½ łyżeczkę cynamonu i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Całość wymieszaj.

Białka oddziel od żółtek. Następnie do białek dodaj 1/3 łyżeczki soli i całość ubij.

W dużej misce umieść 2/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1/2 kostki miękkiego masła, serek śmietankowy, 1 opakowanie budyniu waniliowego oraz 5 żółtek. Całość miksuj na niskich obrotach do połączenia się składników.

Odłóż mikser. Do masy dodaj ubite białka i delikatnie połącz je przy pomocy szpatułki.

Na spodzie tortownicy umieść papier do pieczenia. Następnie wlej na tortownicę masę serową.

Jabłka umieść na masie serowej i całość obsyp kruszonką.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni (góra-dół). Ciasto piecz przez ok. 55-60 min.

Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika, ale nie wyjmuj od razu sernika.

Ostudzony sernik możesz schować do lodówki.

Jak oceniasz przepis na sernik z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat sernika z jabłkami

Sernik z jabłkami i kruszonką to ciekawy pomysł na deser. Jest to takie połączenie jabłecznika i tradycyjnego sernika. Choć nie jest to szybkie ciasto, to jednak przepis na sernik z jabłkami jest prosty do przygotowania, więc warto go wypróbować.

Należy pamiętać o tym, aby składniki na masę serową (jajka, ser, masło) miały temperaturę pokojową. Jeżeli chcesz zrobić czekoladowy sernik, to do masy powinieneś dodać kakao i wybraną tabliczkę czekolady (czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej). Masę serową możesz przygotować z budyniem lub z mąką ziemniaczaną i ekstraktem waniliowym.

Sernik z jabłkami może być przygotowany na kruchym cieście. Odpowiedni będzie zarówno jasny, jak i ciemny spód. Jeżeli decydujesz się na kruche ciasto, to już nie musisz robić dodatkowej kruszonki. 2/3 masy należy umieścić na spodzie, a pozostała część powinna wystarczyć na dobre przykrycie masy serowej i jabłek.

Jabłka możesz przygotować w różny sposób. Wystarczy pokroić je w cienkie plasterki i ładnie poukładać na masie serowej. Innym rozwiązaniem jest także sernik na jabłkach. Wtedy te starte owoce należy umieścić na spodzie z herbatników i masła lub podpieczonym cieście kruchym.

Zazwyczaj jabłka łączy się z cynamonem i cukrem wanilinowym, ale odpowiednia będzie też przyprawa do piernika. Porcję ciasta możemy polać karmelem lub jakimiś innym ulubionym syropem (np. klonowym). Odpowiednim dodatkiem do tego ciasta będą także podprażone i pokruszone orzechy włoskie dodane do kruszonki.

Sernik można też upiec w kąpieli wodnej. Warto jednak wiedzieć, że sprawdzanie patyczkiem, czy sernik jest upieczony, jest tak naprawdę zbędne, ponieważ masa serowa zawsze będzie mokra. Nie należy zbyt długo piec sernika, ponieważ wtedy się go zepsuje. Nie należy też otwierać drzwiczek piekarnika w czasie pieczenia.

Możesz nieco poeksperymentować. Zamiast sernika z jabłkami i z kruszonką możesz zdecydować się na jabłkowy sernik z bezą. Ubite białka z cukrem należy umieścić na wierzchu upieczonego sernika i całość piec ok. 20 min. Jeżeli nie chcesz piec masy serowej, warto sprawdzić, jak przygotować smażony sernik.

Alergeny w serniku z jabłkami

Lista alergenów dla sernika z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze sernika z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
264.03
396.04
Białko (g)
4.57
6.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
22.25
33.37
Węglowodany przyswajalne (g)
21.48
32.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
1.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
17.77
26.65
Tłuszcze nasycone (g)
11.77
17.66
Tłuszcze nienasycone (g)
6.00
8.99
Cholesterol (mg)
91.92
137.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
179.49
269.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy, jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.60
Brak danych dla: cukier wanilinowy, jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.55
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
176.90
265.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.82
1.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.18
34.77
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.57
39.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
207.70
311.55
Potas (mg)
90.65
135.98
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.33
53.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
64.35
96.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.03
9.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.12
1.69
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.38
0.58
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z jabłkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z jabłkami

Koszt składników
37.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Budyń (proszek)
35 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 35 g
Jajko
5 szt.
5 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Serek śmietankowy
800 g
4 kostki dobrze zmielonego sera
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 6
14.22
Za 800 g
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Cukier wanilinowy
32 g
2 opakowania
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
85 g
2/3 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 85 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
160 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 160 g
Jabłko
640 g
4 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.78
Za 640 g
Koszt składników
37.40