Sernik na kakaowym spodzie
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 2 kostki (400 g)
- Jajko (5 szt.)
- Twaróg sernikowy - 1 opakowanie (500 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (80 g)
Przepis na sernik na kakaowym spodzie krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, kakao, dodaj pokrojone masło i cukier. Wyrób ciasto mikserem.
Następnie dodawaj pojedynczo jajka (2 sztuki). Uformuj ciasto w kulę, podziel na dwie części i odłóż do lodówki na 30 minut.
W osobnej misce ubij masło (1 kostka) z cukrem za pomocą miksera.
Następnie dodaj twaróg i pojedynczo dodawaj żółtka.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, delikatnie połącz masę twarogową z białkami.
Jedną kulę kruchego ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę.
Wlej masę sernikową, a drugą część ciasta porwij na mniejsze kawałki i rozłóż na ciasto.
Upiecz sernik w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika na kakaowym spodzie
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik na kakaowym spodzie. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, w połączeniu z kakaowym ciastem na spodzie.
Ciasto jest pyszne, a wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu, efekt jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może sernik na kakaowym spodzie będzie gościł w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?
Poznaj mój sprawdzony przepis na najlepszy sernik. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, czyli mąka, kakao, cukier, masło, jajka, twaróg oraz budyń.
Dokładnie jak zrobić sernik na kakaowym spodzie opowiadam nieco niżej.
W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz, przygotować bezglutenowy biszkopt wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Wybierając kakao, zwróć uwagę na jego skład. Ważne, aby nie miało zbyt dużej ilości cukru. Do masy twarogowej dodałam budyń, dzięki czemu masa będzie gęsta i puszysta. Dokładnie jak krok po kroku przygotować ciasto opisuję niżej, koniecznie zajrzy i spróbuj samodzielnie upiec sernik. Przepis jest prosty, z pewnością nie odbiega od tego, który znasz. Jeśli chcesz po wylaniu masy czekoladowej i twarogowej za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków zrób ozdobne wzory, masy pomieszają się, a po upieczeniu efekt będzie niesamowity. Na pewno zaskoczysz wszystkich gości.
Sernik z dodatkiem kakao to świetny pomysł na słodki deser w ciągu dnia dla całej Twojej rodziny, ale też na święta. Kto powiedział, że zawsze musi być tradycyjny sernik bez dodatków. Postaw na nasz pyszny sernik z kakaowym spodem.
Alergeny w serniku na kakaowym spodzie
Lista alergenów dla sernika na kakaowym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika na kakaowym spodzie
Zamiast masła do masy twarogowej możesz użyć śmietanki.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.