Sernik krówkowy

Opublikowano: 03.09.2021 r., 23:13 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z karmelem i krówkami
Sernik krówkowy
Sernik krówkowy to świetna propozycja na smaczne i zaskakujące smakiem ciasto idealne zarówno na imprezy okolicznościowe w gronie rodziny lub znajomych, jak również przepyszny dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 70 min
550 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - czubata szklanka (150 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 6 łyżek (60 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Budyń (proszek) - 1 saszetka (35 g)
  • Kajmak (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, okrągła forma do pieczenia, stolnica, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, miska

Przepis na sernik krówkowy krok po kroku

Do miski dodaj szklankę mąki, 2 łyżki ksylitolu, proszek do pieczenia, dwa żółtka i pół kostki masła pokrojonego w kostkę.

Zagniataj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Uformuj kulę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na ok. godzinę.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stolnicy na cienki placek. Przełóż je do blachy do pieczenia wyłożonej papierem, a następnie nakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.

Do miski włóż twaróg sernikowy, 6 łyżek ksylitolu, pozostałe, miękkie masło, dwa białka i 5 całych jaj oraz jedno opakowanie budyniu.

Całość zmiksuj mikserem do połączenia wszystkich składników i powstania jednolitej masy.

Powstałą masę serową wylej na spód ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 60 minut. W tym czasie nie otwieraj piekarnika, inaczej ciasto opadnie.

Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go i nie wyjmuj ciasta. Najlepiej zostawić sernik w ciepłym piekarniku i otwierać go bardzo stopniowo.

Na upieczonym serniku równomiernie rozprowadź masę kajmakową.

Jak oceniasz przepis na sernik krówkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat sernika krówkowego

Sernik krówkowy to świetna propozycja na smaczne i zaskakujące smakiem ciasto idealne zarówno na imprezy okolicznościowe w gronie rodziny lub znajomych, jak również przepyszny dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty. Ciasto przepięknie prezentuje się na stole dlatego świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, na przykład urodziny. Sernik krówkowy na zimno na kruchym spodzie to ciasto obok którego ciężko przejść obojętnie. Delikatna, lekko waniliowa masa serowa i słodka masa krówkowa to idealne połącznie, które poprostu nie może się nie udać. Choć przepis na sernik z krówką nie należy do najłatwiejszych w wykonaniu przepisów na ciasta, zdecydowanie warto spróbować, a efekt wynagrodzi wszelkie starania. Niezwykle ważne jest odpowiednie pieczenie. Sernik to ciasto bardzo wrażliwe na wszelkie zmiany temperatury, dlatego konieczne jest pilnowanie, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia oraz niewyjmowanie ciasta zbyt szybko. W przeciwnym razie masa serowa opadnie, stanie się ciężka, zbita i straci swoją delikatność i puszystość. Warto też pamiętać, że jest to ciasto dość czasochłonne, dlatego trzeba zarezerwować sobie odpowiednią ilość czasu na jego przygotowanie i nie zabierać się za nie w ostatniej chwili. W ramach ułatwienia najlepiej wykorzystać gotową masę serową, czyli mielony ser twarogowy sprzedawany najczęściej w specjalnych wiaderkach. Dzięki temu nie trzeba tracić czasu na samodzielne, kilkukrotne mielenie twarogu, niezbędne do uzyskania pożądanej, delikatnej i puszystej konsystencji. Zamiast przygotowywać kruchy spód samodzielnie możesz wykorzystać też gotowe, małe, okrągłe biszkopty lub herbatniki. Możesz też całkowicie zrezygnować z przygotowywania spodu - sernik będzie równie pyszny i smaczny. Sernik krówkowy możesz podawać ze świeżymi owocami, zwłaszcza jagodowymi, lub orzeszkami, które dodatkowo podkręcą ich smak. Koniecznie poznaj nasz przepis na sernik krówkowy i zobacz jak przygotować to pyszne ciasto krok po kroku.

Alergeny w serniku krówkowym

Lista alergenów dla sernika krówkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • kajmak
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika krówkowego

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zamianie cukru na ksylitol ciasto ma mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny w porównaniu do tradycyjnych serników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
229.50
550.80
Białko (g)
9.44
22.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
16.87
40.49
Węglowodany przyswajalne (g)
16.86
40.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
14.37
34.50
Tłuszcze nasycone (g)
9.50
22.80
Tłuszcze nienasycone (g)
4.87
11.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.06
9.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.81
1.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
105.41
252.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
136.40
327.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
1.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.26
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
1.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
1.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
134.27
322.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.57
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.56
1.34
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.55
63.72
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.04
62.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
201.71
484.12
Potas (mg)
145.51
349.21
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
88.94
213.46
Fosfor (mg)
159.64
383.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.06
26.53
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
1.91
Cynk (mg)
0.59
1.43
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika krówkowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika krówkowego

Koszt składników
68.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
czubata szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
60 g
6 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
35 g
1 saszetka
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 35 g
Kajmak
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Koszt składników
68.60