Sernik cielaczek

Opublikowano: 04.09.2023 r., 14:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik cielaczek, biały talerz.
Sernik cielaczek
Sernik cielaczek to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Sernik świetnie sprawdzi się jako ciasto świąteczne. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 55 min
248 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (300 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 płaskie łyżki (20 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 3/4 szklanki (180 ml)
  • Twaróg sernikowy (750 g)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
  • Budyń (proszek) - waniliowy, 1 opakowanie (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, sitko, miska, wykałaczki

Przepis na sernik cielaczka krok po kroku

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski przesiej mąkę, kakao, 1 płaską łyżeczkę cynamonu oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dwa jajka wybij do miski i ubij je z dodatkiem 150 gram cukru na puszystą i jasną masę.

Następnie zmniejsz obroty miksera na średnie i dodawaj partiami składniki suche, mleko oraz olej (dodawanie zakończ na składnikach suchych).

Składniki dokładnie wymieszaj i przelej do blaszki wyłożonej papierem.

Twaróg sernikowy wymieszaj z dodatkiem pozostałego cukru, cukrem wanilinowym, jajkami oraz proszkiem budyniowym na jednolitą masę.

Następnie masę serową przełóż delikatnie na wierzch masy kakaowej i wykałaczką wymieszaj warstwy ciasta i masy serowej.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na sernik cielaczka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 61,6% osób

Więcej informacji na temat sernika cielaczka

Sernik cielaczek z serem z wiaderka to doskonały pomysł na smaczne ciasto wielkanocne. Sernik z ciastem czekoladowym na oleju warto podać na deser dla dzieci i dorosłych. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Prosty przepis na sernik cielaczek nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka tortowa, kakao, jajka, cukier, mleko, olej rzepakowy, twaróg sernikowy, cukier wanilinowy, budyń, cynamon oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić sernik cielaczek? Do miski przesiej mąkę, kakao, 1 płaską łyżeczkę cynamonu oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Dwa jajka wybij do miski i ubij je z dodatkiem 150 gram cukru na puszystą i jasną masę. Następnie zmniejsz obroty miksera na średnie i dodawaj partiami składniki suche, mleko oraz olej. Składniki dokładnie wymieszaj i przelej do blaszki wyłożonej papierem. Twaróg sernikowy wymieszaj z dodatkiem pozostałego cukru, cukrem wanilinowym, jajkami oraz proszkiem budyniowym na jednolitą masę. Następnie masę serową przełóż delikatnie na wierzch masy kakaowej i wykałaczką wymieszaj warstwy ciasta i masy serowej. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest również dobrym źródłem białka.

Podsumowując: wiesz już, jak wykonać pyszny sernik na ciemnym spodzie. Sernik doskonale sprawdzi się jako ciasto serwowane podczas świąt lub imprez okolicznościowych. Sernik z budyniem stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na sernik jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do przygotowania sernika cielaczka dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w serniku cielaczku

Lista alergenów dla sernika cielaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • twaróg sernikowy

Wartości odżywcze sernika cielaczka

na 100g gotowej potrawy

Sernik cielaczek to doskonała propozycja na pyszny deser. Ser twarogowy stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
248.61
248.61
Białko (g)
7.47
7.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
28.03
28.03
Węglowodany przyswajalne (g)
27.42
27.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
0.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.02
12.02
Tłuszcze nasycone (g)
2.72
2.72
Tłuszcze nienasycone (g)
9.30
9.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.60
6.60
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.71
2.71
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.41
56.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
44.58
44.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.43
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
44.22
44.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.06
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.01
38.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.70
4.70
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
149.80
149.80
Potas (mg)
105.53
105.53
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
56.08
56.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
115.52
115.52
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.05
13.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.46
1.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.52
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika cielaczka 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika cielaczka

Koszt składników
40.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
180 ml
3/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.26
Za 180 ml
Twaróg sernikowy
750 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 750 g
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Budyń (proszek)
40 g
waniliowy, 1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
40.90