Sernik cielaczek
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (300 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 płaskie łyżki (20 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (250 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 3/4 szklanki (180 ml)
- Twaróg sernikowy (750 g)
- Cukier wanilinowy (10 g)
- Budyń (proszek) - waniliowy, 1 opakowanie (40 g)
Przepis na sernik cielaczka krok po kroku
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski przesiej mąkę, kakao, 1 płaską łyżeczkę cynamonu oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dwa jajka wybij do miski i ubij je z dodatkiem 150 gram cukru na puszystą i jasną masę.
Następnie zmniejsz obroty miksera na średnie i dodawaj partiami składniki suche, mleko oraz olej (dodawanie zakończ na składnikach suchych).
Składniki dokładnie wymieszaj i przelej do blaszki wyłożonej papierem.
Twaróg sernikowy wymieszaj z dodatkiem pozostałego cukru, cukrem wanilinowym, jajkami oraz proszkiem budyniowym na jednolitą masę.
Następnie masę serową przełóż delikatnie na wierzch masy kakaowej i wykałaczką wymieszaj warstwy ciasta i masy serowej.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika cielaczka
Sernik cielaczek z serem z wiaderka to doskonały pomysł na smaczne ciasto wielkanocne. Sernik z ciastem czekoladowym na oleju warto podać na deser dla dzieci i dorosłych. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Prosty przepis na sernik cielaczek nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka tortowa, kakao, jajka, cukier, mleko, olej rzepakowy, twaróg sernikowy, cukier wanilinowy, budyń, cynamon oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić sernik cielaczek? Do miski przesiej mąkę, kakao, 1 płaską łyżeczkę cynamonu oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Dwa jajka wybij do miski i ubij je z dodatkiem 150 gram cukru na puszystą i jasną masę. Następnie zmniejsz obroty miksera na średnie i dodawaj partiami składniki suche, mleko oraz olej. Składniki dokładnie wymieszaj i przelej do blaszki wyłożonej papierem. Twaróg sernikowy wymieszaj z dodatkiem pozostałego cukru, cukrem wanilinowym, jajkami oraz proszkiem budyniowym na jednolitą masę. Następnie masę serową przełóż delikatnie na wierzch masy kakaowej i wykałaczką wymieszaj warstwy ciasta i masy serowej. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest również dobrym źródłem białka.
Podsumowując: wiesz już, jak wykonać pyszny sernik na ciemnym spodzie. Sernik doskonale sprawdzi się jako ciasto serwowane podczas świąt lub imprez okolicznościowych. Sernik z budyniem stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na sernik jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do przygotowania sernika cielaczka dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w serniku cielaczku
Lista alergenów dla sernika cielaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- twaróg sernikowy
Wartości odżywcze sernika cielaczka
Sernik cielaczek to doskonała propozycja na pyszny deser. Ser twarogowy stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
mąka pszenna,
kakao,
jajka,
cukier,
mleko,
olej rzepakowy,
twaróg,
cukier,
budyń,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.