Sernik bez pieczenia
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Masło (50 g)
- Twaróg sernikowy (500 g)
- Galaretka - użyj dowolnego smaku galaretki. (75 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Borówka amerykańska (150 g)
Przepis na sernik bez pieczenia krok po kroku
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
W garnku rozpuść masło, dodaj do niego wiórki kokosowe i wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą.
Masę kokosową przesyp do tortownicy, rozprowadź ją po dalej blaszce i ugnieć masę łyżką.
Galaretki rozpuść według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do wystygnięcia.
Gdy galaretka zacznie tężeć dodaj ją do twarogu (umieść go w misce) i masę serową dobrze zmiksuj.
Przy pomocy miksera śmietankę zmiksuj na sztywną pianę, dodaj ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
Masę serową umieść na wcześniej przygotowanym spodzie.
Wierzch ciasta udekoruj borówkami i odstaw do lodówki na około 4 godziny, aby ciasto stężało.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika bez pieczenia
Sernik bez pieczenia na spodzie z wiórek kokosowych to doskonały pomysł na smaczny deser na zimno, świetnie sprawdzi się jako pyszne ciasto na wiele imprez rodzinnych. Sernik możesz przygotować również na biszkoptach. Jest to przepis uniwersalny, który uwielbia prawie każdy. Przepis na sernik bez pieczenia jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Aby przyrządzić to ciasto na szybko bez gotowania niezbędne są Tobie następujące produkty spożywcze: wiórki kokosowe, masło, twaróg sernikowy, galaretka, śmietanka kremowa 30% tłuszczu oraz borówki amerykańskie lub jagody. W dalszej części dowiesz się jak zrobić sernik bez pieczenia z owocami.
Dodatek borówek do ciasta poza walorami smakowymi podnosi wartość odżywczą sernika. Spożywanie tego owocu może poprawiać pamięć - to wszystko dzięki obecności w nich flawonoidów, które ograniczają przychodzące wraz z wiekiem ubytki w pamięci. Zawartość antocyjanów korzystanie wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, dlatego zalecane jest w diecie osób chorujących na nadciśnienie tętnicze. Borówki zawierają również duże ilości hormonu roślinnego o nazwie fitoestrogen - blokuje on działanie enzymów, które przyczyniają się do powstawania nowotworów hormonozależych. Obecność garbników sprawia, ze borówki wykazują działanie przeciwbakteryjne i pomagają w niszczeniu szkodliwych szczepów E. coli. Borówki są produktem niskokalorycznym oraz dostarczają do organizmu między innymi witaminy C, A, E niektórych witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu oraz cynku. Sernik jako danie na bazie twarogu dostarczy do naszego organizmu sporych ilości łatwo przyswajalnego oraz pełnowartościowego białka zwierzęcego, dlatego warto czasem włączyć do diety to przepyszne ciasto.
Podsumowując niepieczony sernik jest łatwy w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako pyszny deser do kawy lub jako słodkie danie na wielu imprezach okolicznościowych. Obecność borówek przełamuje słodki smak sernika i nadaje mu lekko kwaskowaty posmak.
Alergeny w serniku bez pieczenia
Lista alergenów dla sernika bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze sernika bez pieczenia
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.